“Η Εθνική ήταν η μόνη τράπεζα που έδωσε μετοχές σε έλληνες επενδυτές”

Διαβάστε επίσης

“Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς που απηύθυνε η Εθνική Τράπεζα προς τους Έλληνες επενδυτές αναβαθμίζει σημαντικά τόσο το κύρος της Τράπεζας όσο και την εμπιστοσύνη των πελατών και των αγορών”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, η Εθνική είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που προχώρησε στη διάθεση μετοχών στους Έλληνες επενδυτές με τους ίδιους όρους που διατέθηκαν και στους ξένους θεσμικούς.

Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι αυτό ήταν στόχος από την αρχή του σχεδιασμού της ανακεφαλαιοποίησης.

«Στόχος μας ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες επενδυτές και ιδιώτες, μικρούς και μεγάλους, να συμμετάσχουν όχι μόνο στην ανακεφαλαιοποίησή της αλλά στην επόμενη ημέρα του ομίλου» σημείωσε ο διευθύνον σύμβουλος ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μια επιλογή που εκτός από ουσιαστική είναι και συμβολική, καθώς σφραγίζει την πρόθεση της Εθνικής να τιμήσει και να διατηρήσει τον εθνικό της χαρακτήρα και την παραδοσιακή μετοχική της βάση.

Μεταξύ άλλων η Εθνική Τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι “στις 2 Δεκεμβρίου 2015 ολοκληρώθηκε η Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα έως και 1.000.000.000 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας €0,30 και τιμής διάθεσης €0,30 ανά μετοχή της Τράπεζας (η Δημόσια Προσφορά) που θα εκδοθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας που αποφάσισε η από 17.11.2015 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας για την άντληση κεφαλαίων ποσού έως 4.482 εκατ. Ευρώ, η οποία δύναται να καλυφθεί εν μέρει με καταβολή μετρητών και εν μέρει με εισφορά εις είδος και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας (η Αύξηση).

Από την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους 299.955.738,30 Ευρώ, εκ του συνολικού ποσού της Αύξησης (ήτοι, εκ του ποσού των 4.482 εκ. Ευρώ). Περίπου 74% των μετοχών που προσφέρθηκαν στη Δημόσια Προσφορά (ήτοι, 737.411.119 νέες μετοχές) ανέλαβαν Έλληνες Ιδιώτες Επενδυτές, ενώ περίπου το 26% ανέλαβαν Θεσμικοί Επενδυτές (ήτοι, 262.441.342 νέες μετοχές). Σημειωτέον ότι η σχετική απόφαση της από 17.11.2015 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας ήταν να προσφερθούν μέσω της Δημόσιας Προσφοράς στην Ελλάδα νέες μετοχές από την Αύξηση που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό κεφαλαίων έως ποσού 300 εκ. Ευρώ.”

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, πλέον σημαντικοί στόχοι παραμένουν οι άμεση ανάκτηση των καταθέσεων, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης, αναβάθμιση των σχέσεων με τους πελάτες και το προσωπικό και κυρίως διοχέτευση ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία.

Παλαιότερα άρθρα: