Η φόρμουλα της μακροζωίας: Γονίδια, τύχη και … καθαρός αέρας!

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει το μυστικό της μακροζωίας; Πόσο πίσω στο χρόνο φτάνουν οι αναμνήσεις σας; Υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός που σημάδεψε την ανθρωπότητα και είναι μέσα σε αυτές;

Η Anna Stoehr που πρόσφατα έκλεισε 112 χρόνια από τη γέννηση της, θυμάται τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και τη βύθιση του Τιτανικού. Οι μεγαλύτερες αλλαγές που έχει γνωρίσει όπως λέει, είναι οι τεχνολογικές και ακόμη και τώρα όταν ακούει για μηχανήματα το μυαλό της δεν πάει σε αεροπλάνα και υπολογιστές αλλά σε γεωργικά μηχανήματα και ελκυστήρες αλόγων. Αν και με περιορισμένη ακοή και όραση εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη και περιτριγυρίζεται από χιλιάδες εγγόνια και δισέγγονα όπως λέει η ίδια.

Υπολογίζεται ότι έχουν περάσει περίπου 400 υπεραιωνόβιοι από τη γη και σήμερα βρίσκονται εν ζωή γύρω στους 59. Πολλοί από αυτούς έχουν ρωτηθεί για το μυστικό της μακροζωίας και κάποιοι μίλησαν για υγιεινό τρόπο ζωής, καλές διατροφικές συνήθειες, συχνή άθληση και θετική στάση προς τη ζωή, αυτά δηλαδή που είναι γνωστά σε όλους μας.

Ο Jay Olshansky, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, ο οποίος έχει περάσει πολλά χρόνια ερευνώντας τη μακροζωία αναφέρει ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί κάποιος να ζήσει περισσότερο από έναν αιώνα είναι να κερδίσει γενετικό λαχείο κατά τη γέννηση του. Είναι συνδυασμός γονίδιων και τύχης, υπογραμμίζει όπως βέβαια και κάποιες σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής. Υπάρχουν όμως παραδείγματα όπου μικρή σημασία είχε ο τρόπος ζωής στη μακροζωία. Ένα από αυτά είναι η Γαλλίδα Ζακ Καλμαν η οποία είναι αυτή που έχει σπάσει το ρεκόρ μακροζωίας παγκοσμίως αφού πέθανε 122 χρονών και κάπνιζε μέχρι τα 117 της!

Εν κατακλείδι μάλλον δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ελιξίριο μακροζωίας και τα γονίδια παίζουν τον σημαντικότερο ρολό. Ας μην επαναπαυτούμε σε αυτό όμως. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, χωρίς άγχος σίγουρα ανεβάζει τον μέσο ορό ζωής αλλά και την ποιότητα της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μακροβιότεροι άνθρωποι της Ελλάδας ζουν σε ορεινά χώρια και αναπνέουν καθαρό αέρα.

Παλαιότερα άρθρα: