Η γυναίκα που τάραξε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλανδίας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σοβαρή αναταραχή έχει προκληθεί αυτές τις μέρες στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλανδίας. Αιτία η παρουσία μιας γυναίκας στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελσίνκι. Δεν επρόκειτο ωστόσο για μια απλή γυναίκα αλλά για γυναίκα Επίσκοπο της Λουθηρανικής Εκκλησίας.

Ο Επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Ελσίνκι, Αμβρόσιος, είχε προσκαλέσει επίσημα την Λουθηρανή Επίσκοπο στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο τους για ένα συνέδριο μεταξύ Ορθοδόξων και Λουθηρανών.

Η αντίδραση ωστόσο του Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου Φιλανδίας, Λέοντος, μόλις πληροφορήθηκε για το γεγονός, ήταν άμεση. Δήλωσε ότι  «δεν έπρεπε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος να αφήσει μια γυναίκα Επίσκοπο να συμπροσευχηθεί κατά την διάρκεια χειροτονίας εντός του Καθεδρικού Ναού.» και τόνισε ότι η Θεία Λειτουργία πρέπει να είναι σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, αμύνθηκε της στάσης του σημειώνοντας ότι δεν έκανε κάτι που προσέβαλε την Εκκλησία. Ξεκαθάρισε άλλωστε ότι η γυναίκα επίσκοπος δεν είχε καμία συμμετοχή στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας, αλλά μόνο παραβρέθηκε συμπροσευχόμενη.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου εκκλησιαστικών ειδήσεων romfea, το συμβάν αυτό δεν είναι άσχετο με διαφωνία που είχαν οι δύο αρχιερείς σχετικά με το ζήτημα της χειροτόνησης γυναικών κληρικών. Ο Αρχιεπίσκοπος Λέων, θεωρούσε ότι είναι αδύνατο η Ορθόδοξη εκκλησία να αποδεχθεί την χειροτόνηση γυναικών θεολογικά, άποψη με την οποία διαφωνούσε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος.

Από τη μεριά της η Λουθηρανή Επίσκοπος επέλεξε να μην κάνει καμία δήλωση για το ζήτημα.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από romfea.gr

Παλαιότερα άρθρα: