Η ηλεκτροδότηση της Κρήτης και οι μεγαλοεπιχειρηματίες με τους στόλους

kriti 1
Διαβάστε επίσης

Αποφάσισαν πρόσφατα τα υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Ανάπτυξης, να εντάξουν στα ΣΔΙΤ την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Απόλυτα σωστή η απόφαση ως προς το ενεργειακό σκέλος, από τη στιγμή που με την υλοποίηση του έργου διασφαλίζεται η ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού, διακόπτεται η λειτουργία των ακριβών και ρυπογόνων μονάδων πετρελαίου και κυρίως ελαφρύνεται ο καταναλωτής που μέσω των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, πληρώνει ετησίως πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ μόνο για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης.

Εδώ όμως θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής. Για το έργο αυτό, έχουν αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ τρεις προτάσεις, ενώ προετοιμάζεται και τέταρτη. Ο ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς) έχει εντάξει τη διασύνδεση στο μακροχρόνιο επενδυτικό του σχεδιασμό. άδειες έχουν λάβει επίσης η ΤΕΡΝΑ του ομώνυμου ομίλου και η Elica συμφερόντων Κοπελούζου. Οι δύο τελευταίοι όμιλοι συνδέουν την καλωδιακή διασύνδεση με την ανάπτυξη αιολικών μονάδων περί τα 1.000 μεγαβάτ η κάθε μία. Αντίστοιχη προσέγγιση έχει και η πρόταση που ετοιμάζει κοινοπραξία συνεταιριστικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή τοπικών συνεταιριστικών τραπεζών και μικροκεφαλαιούχων. Μάλιστα η ομάδα πρωτοβουλίας για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων, έχει διαμηνύσει αρμοδίως ότι δεν πρόκειται να δεχτεί στο νησί ούτε ένα κιλοβάτ ανεμογεννήτριας που δεν θα ανήκει στην κοινοπραξία (!!!).

Επειδή φοβόμαστε ότι το πολιτικό προσωπικό θα πνιγεί για ακόμη μια φορά σε μια «κουταλιά νερό» και στο τέλος η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε μια «τρύπα στο νερό», να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Μια επένδυση στα μεγέθη της καλωδιακής διασύνδεσης της Κρήτης, έχει κόστος που μπορεί να αποσβεστεί ανετότατα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (οπωσδήποτε κάτω από 10 χρόνια) μέσω των τελών διέλευσης που καταβάλλουν οι χρήστες του καλωδίου στον ιδιοκτήτη του. Είτε αυτός είναι ο ΑΔΜΗΕ, ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας. Επίσης προσφέρει σταθερές αποδόσεις στα επενδυμένα κεφάλαια, οι οποίες επιπλέον είναι ρυθμιζόμενες. Έτσι η χρηματοδότησή τους δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μέτοχοι σε εταιρείες που είναι ιδιοκτήτες και διαχειριστές δικτύων είναι τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της μακροχρόνιας ασφάλειας που προσφέρουν οι επενδύσεις αυτές.

Η λύση του ΣΔΙΤ είναι μια καλή λύση, αλλά είναι προτιμητέα στις περιπτώσεις αδυναμίας εξεύρεσης πόρων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση παρόμοιο πρόβλημα δεν πρόκειται να υπάρξει, ενώ επιπλέον το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί και από θεσμούς της ΕΕ.

Τα λέμε αυτά, επειδή η έναρξη και υλοποίηση του έργου θα αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως προσφυγές συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για τα ΣΔΙΤ, ή άλλων που μπορεί μεν να εμφανίζονται ως περιβαλλοντιστές (διέλευση γραμμών υψηλής τάσης από την Πελοπόννησο κλπ), αλλά από πίσω θα κρύβουν συμφέροντα που χάνουν τεράστια ποσά από την προμήθεια καυσίμων και κυρίως τη μεταφορά των καυσίμων. Μην ξεχνάμε ότι κάποιοι έγιναν μεγαλοεπιχειρηματίες με στόλους και πολυσχιδή πλέον δραστηριότητα, μόνο και μόνο επειδή «κέρδιζαν», οι ίδιοι πάντα, τους διαγωνισμούς μεταφοράς καυσίμων στην Κρήτη και τα άλλα νησιά. Και ο νοών νοείτο.

Παλαιότερα άρθρα:

2 απαντήσεις στο “Η ηλεκτροδότηση της Κρήτης και οι μεγαλοεπιχειρηματίες με τους στόλους”

 1. Αποτελεί σφάλμα η καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
  Το κόστος διασύνδεσης είναι πολύ υψηλό και , φυσικά , δεν επιτυγχάνεται καμμία μείωση ρύπων αφού αυτή μεταφέρεται στην Μεγαλόπολη , στο Αλιβέρι και στην Καρδιά . Η Κρήτη θα πρέπει να ηλεκτροδοτηθεί από αυτόνομο ατμοηλεκτρικό σταθμό 600 – 900 MW , που θα εγκατασταθεί επί της νήσου και που σήμερα δεν υπάρχει ! Σαν συνέπεια αυτής της σοβαρής έλλειψης , η ηλεκτροδότηση της Κρήτης πραγματοποιείται με Η/Ζ αεριοστροβίλων τα οποία , εκτός από τον πολύ χαμηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης , που είναι κάτω του 20% , έχουν και πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας-συντήρησης . Πάνω από 40 χρόνια τώρα, όταν αυξάνονται οι απαιτήσεις ισχύος , προστίθεται ακόμη ένα Η/Ζ με τα ως άνω πανάκριβα κοστολογικά χαρακτηριστικά !
  Με άλλα λόγια , οι καταναλωτές της ηπειρωτικής Ελλάδος πληρώνουν ακριβώτερα την KWh γιά να καλύπτουν την διαφορά κόστους που απολαμβάνουν οι καταναλωτές της Κρήτης !!
  Η αιτία του παρακμιακού αυτού φαινομένου είναι ότι η ΔΕΗ , υποκύπτουσα
  διαχρονικά στις πολιτικές πιέσεις (σαν αποτέλεσμα αντιστοίχων πιέσεων των
  κατοίκων και των φορέων της Κρήτης) , αδυνατεί να εύρει την… κατάλληλη
  τοποθεσία γιά την ανέγερση ενός σύγχρονου ατμοηλεκτρικού σταθμού , διότι
  κανείς δεν θέλει αυτός να εγκατασταθεί κοντά στο χωράφι του , στο σπίτι του
  ή στο εξοχικό του !!!
  Τέλος ,τα περί παράλληλης εγκατάστασης ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος
  1000 MW , ή “μυρίζουν” πολύ ή είναι γιά πολύ μικρά παιδιά….Μήπως η
  ΔΕΗ θα επιδοτεί την , υπό των ανεμογεννητριών , παραγόμενη ΚWh , και αν
  ναί με πόσα χρήματα (που φυσικά θα πληρώνουν οι λοιποί και ανυποψίαστοι
  καταναλωτές της ΔΕΗ) ; Πού θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες αυτές ;
  Στην ξηρά ή στην θάλασσα ; Οι ανεμογεννήτριες παράγουν πολύ ακριβό ηλεκ
  τρικό ρεύμα (όταν παράγουν, όταν δηλαδή φυσάει …αεράκι) , είναι δε γι αυτόν
  τον λόγο αναξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενεργείας . Η ενδεχόμενη αποθήκευση
  του ηλεκτρικού ρεύματος απαιτεί τεράστιες εγκαταστάσεις συσσωρευτών ,
  μετασχηματιστών και ανορθωτών που δεν μπορούν , πρακτικά , ποτέ να αποσβεσθούν , προσμετρουμένων βέβαια και του κόστους προμηθείας των ανεμογεννητριών ,του εξοπλισμού διασύνδεσης και του κόστους εγκατάστασης (στην θάλασσα είναι σχεδόν απαγορευτικό).
  Στην Ελλάδα , όμως , της διαπλοκής, του εκμαυλισμού και της εξαθλίωσης όλα μπορούν να συμβούν , ακόμη και τα πιό απίθανα !
  Έχουν συνεπώς κάποιες σοβαρές ελπίδες οι ενδιαφερόμενοι να σώσουν την
  Κρήτη , πραγματοποιώντας την απειλή τους …
  Σημ . Η/Ζ : Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος
  KWh : Κιλοβαττώρα
  MW : Μεγαβάττ ( 1 Μεγαβάττ = 1000 Κιλοβάττ ή 1 ΜW = 1000 KW
  και Μία Μεγαβαττώρα = Χίλιες Κιλοβαττώρες ή 1 ΜWh = 1000 KWh )
  Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) : Εγκατάσταση Παραγωγής Ηλεκτρικής
  Ενέργειας που χρησιμοποιεί συμβατικά καύσιμα γιά την παραγωγή ατμού
  ο οποίος κινεί ατμοστροβίλους συνδεδεμένους με ηλεκτρικές γεννήτριες.

 2. 473884 261337Following examine a couple of of the weblog posts on your website now, and I really like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and shall be checking once more soon. Pls try my website online as properly and let me know what you think. 5469

Σχολιάστε