Η ιταλική μαφία επενδύει στις… ΑΠΕ!

Διαβάστε επίσης

Παλιότερα υπήρχαν οι κοινοτικοί κανονισμοί για τις επιδοτήσεις στο ελαιόλαδο, τους οποίους αξιοποιούσε η ιταλική μαφία, για να ξεπλένει ή να προσπορίζεται παράνομα τεράστια ποσά από την «παραγωγή» ή «μεταποίηση» ανύπαρκτων ποσοτήτων. Κάποιες φορές και μέσω εξαγωγών ελληνικού λαδιού στην Ιταλία. Σήμερα υπάρχουν οι ΑΠΕ, οι επενδύσεις στις οποίες προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στα κυκλώματα της μαφίας να ξεπλένουν τεράστια ποσά.

Όπως στην Ελλάδα με το λαθρεμπόριο καυσίμων, έτσι και στη γειτονική Ιταλία τα «παραθυράκια» που αφήνει η νομοθεσία για τις ΑΠΕ, επέτρεψαν σε εταιρείες βιτρίνες να επενδύσουν τεράστια ποσά και έτσι να εισπράττουν επιδοτήσεις και να εμφανίζουν νόμιμα έσοδα από τα κέρδη της εκμετάλλευσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Μόνο που στην Ιταλία οι κρατικοί μηχανισμοί και η Δικαιοσύνη λειτουργούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από ότι στην Ελλάδα. Έτσι τον περασμένο Απρίλιο η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας, προχώρησε στην κατάσχεση μονάδων ΑΠΕ συνολικής αξίας 1,5 δις. ευρώ, οι οποίες ανήκαν σε εταιρεία οι μέτοχοι της οποίας αποδείχθηκε ότι συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια φαινόμενα. Εκτός από το εκτεταμένο εμπόριο αδειών, δηλαδή χαρτιών, που γινόταν κυρίως με μαύρο χρήμα. Και από ότι φαίνεται ούτε και πρόκειται να υπάρξει, αφού ενασχόληση με τις ΑΠΕ, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι ο επενδυτής θα πάρει πίσω τα λεφτά του.

Παλαιότερα άρθρα: