Η καθαρή νίκη Μητσοτάκη και το κέρδος του Τσίπρα ~ Εξακομματική Βουλή, χωρίς Χρυσή Αυγή

Διαβάστε επίσης

Τρεις ήταν οι κερδισμένοι των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που με μια καθαρή νίκη γίνεται αυτοδύναμος και παντοδύναμος πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας που παρά την ήττα, κέρδισε το στοίχημα της πρωτοκαθεδρίας στο χώρο της κεντροαριστεράς και της μη εκλογικής κατάρρευσης. Ο ελληνικός λαός που πέταξε από πάνω του το άγος της Χρυσής Αυγής την οποία άφησε εκτός της Βουλής.

Η ΝΔ πέτυχε το βασικό της στόχο. Πέτυχε μια πεντακάθαρη νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την νικηφόρα πορεία που ξεκίνησε μετά τις ευρωεκλογές (33,11%) τον περασμένο Μάιο. Ενίσχυσε περαιτέρω τα ποσοστά της (39,85%) και αν αναλογιστεί κανείς την συντριπτική της επικράτηση και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε καθίσταται σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Για το λόγο αυτό έχει και 158 βουλευτές που κρίνονται υπεραρκετοί για να έχει μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης πιστώνεται επίσης το γεγονός ότι έφερε την «γαλάζια» παράταξη πρώτη στον εκλογικό στίβο με ποσοστά άλλων εποχών που προσέγγιζαν το 40%. Χρειάστηκε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2007 που ο Κώστας Καραμανλής νικούσε τον Γιώργο Παπανδρέου με ποσοστά που έφταναν το 41,84%.

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας παρά την προσπάθεια του τελευταίου μήνα δεν κατάφερε να ανατρέψει το… μοιραίο. Κατάφερε όμως κάτι πολύ σημαντικό για τον ίδιο.

Ξεπέρασε καθαρά το ψυχολογικό όριο του 30% και μπορεί να υποστηρίζει πρώτον ότι ο ελληνικός λαός του απάντησε καθαρά στο ερώτημα αν είναι αυτός ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της κεντροαριστερής παράταξης και δεύτερον όχι η μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικά απολύτως φυσιολογική για ένα κόμμα που έφερε νέο μνημόνιο και εφάρμοσε τόσο σκληρά μέτρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε μερικές εβδομάδες από την αναπάντεχη ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών να ανατρέψει προγνωστικά και διαφορές.

Έτσι από το 9,5% διαφορά στις ευρωεκλογές με την ΝΔ (23,76% έναντι 33,11%) χθες μειώθηκε κοντά στο 8% με 31,53% Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, παρά την κυβερνητική τριβή, αναφορικά με τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κόψει πρώτος το νήμα με 35,46%.

Έτσι, πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ισχυρό πόλο που θα έχει ρόλο και λόγο στην επόμενη ημέρα, αλλά και ότι μπορεί να ελπίζει ότι θα επανέλθει στο μέλλον στην διακυβέρνηση της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής στην χθεσινή του δήλωση από το Ζάππειο. «Θα προετοιμαστούμε να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου» δήλωσε.

Και προανήγγειλε χωρίς χρονοτριβή τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για εντολή μετασχηματισμού. θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί σε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη με ευθύνη για το μέλλον του τόπου».

Για το ΚΙΝΑΛ μπορεί ο στόχος του διψήφιου ποσοστού να μην επιτεύχθηκε, αλλά οι 22 βουλευτές έναντι των 17 που είχε εκλέξει στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά και η αύξηση των ποσοστών (8,1% έναντι 6,29%) δίνουν «αέρα» για κάτι καλύτερο στο μέλλον στην Χαριλάου Τρικούπη. Είναι πάντως αναμενόμενο ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθούν ζητήματα στρατηγικής και κατευθύνσεων.

Στον Περισσό τα πράγματα δεν πήγαν ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα. Το ΚΚΕ έλαβε 5,3%. Στα ίδια ποσοστά είχε κινηθεί και στις ευρωεκλογές 5,35%, αλλά και στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (5,55%). Ίδιος θα είναι και ο αριθμός των βουλευτών που εξέλεξε (15).

Οι δύο νέοι παίκτες

Δύο νέα κόμματα αυτά του Κυριάκου Βελόπουλου και του Γιάνη Βαρουφάκη πήραν τη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής που δεν κατήλθαν στον εκλογικό στίβο ή δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν (βλ. Βασίλης Λεβέντης και Νίκος Μιχαλολιάκος).

Για την Ελληνική Λύση με 3,7%, σύμφωνα και με τις αναλύσεις, η είσοδος της στη Βουλή είχε ως προϋπόθεση τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής αφού τα δύο κόμματα «ψώνιζαν» από το ίδιο εκλογικό σώμα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι αποκηρύσσει τους νεοναζιστές. Ωστόσο και ο ίδιος προκαλεί με τις ακραίες απόψεις του για τους μετανάστες, την επαναφορά της θανατικής καταδίκης και την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών.

Όσο για το Μέρα25 που συγκέντρωσε 3,44% ο Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει σε γνώριμα μέρη όχι όμως αυτή τη φορά ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέναντι στους πρώην συντρόφους του.

Τέλος, ο έστω και οριακός αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής μόνο κέρδος μπορεί να θεωρηθεί για τη Δημοκρατία και το ελληνικό λαό που διόρθωσε το δικό του λάθος.

Παλαιότερα άρθρα: