Η Κίνα αναπτύσσει νέο τύπο βομβαρδιστικού μεγάλου βεληνεκούς

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Κίνα αναπτύσσει έναν νέο τύπο βομβαρδιστικού μεγάλης εμβέλειας, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας σε κρατικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, στο πλαίσιο της νεότερης κίνησης στο φιλόδοξο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της χώρας.

Το Πεκίνο έχει ήδη βελτιώσει την ικανότητά του να χτυπά στόχους μακριά από τα εδάφη της κινεζικής επικράτειας και αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις στο μέλλον, όπως αναφέρουν οι Global Times, βασιζόμενες σε δηλώσεις του επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας, Ma Xiaotian, που έγιναν στο περιθώριο ανοιχτής εκφδήλωσης της πολεμικής αεροπορίας.

«Επί του παρόντος αναπτύσσουμε νέας γενιάς μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά αεροπλάνα και έπονται σχετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον», είπε συγκεκριμένα ο Ma, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η Κίνα έχει αφοσιωθεί στην έρευνα στη βάση των προηγμένων στρατιωτικών εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, αεροπλανοφόρων και αντι-δορυφορικών πυραύλων. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και στην Ουάσιγκτον, την ώρα που και το Πεκίνο υιοθετεί μια πιο σθεναρή προσέγγιση στις εδαφικές διαφορές σε μέρη όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η κινεζική πολεμική αεροπορία, η οποία έχει εδώ και χρόνια στηριχθεί στον μεγάλο αριθμό κινεζικών αντιγράφων των ρωσικών αεροσκαφών, βρίσκεται πλέον στη θέση να αναπτύσσει τα δικά της μαχητικά τύπου stealth. Παράλληλα, τον Ιούλιο έθεσε σε λειτουργία έναν νέο τύπο μεγάλου μεταγωγικού αεροσκάφους, το οποίο θα παράγεται εγχώρια.

Ο Ma κατέληξε λέγοντας ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει εισέλθει σε ένα στάδιο «μεταμόρφωσης», αλλάζοντας την εστίασή της από την ποσότητα στην ποιότητα, όπως υπογραμμίζει και η σχετική έκθεση.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: