Η Κίνα εξάγει και όργανα βασανιστηρίων

Διαβάστε επίσης

Η Κίνα ευνοεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες της Αφρικής και της Ασίας με την παραγωγή και την εξαγωγή όλου του φάσματος των οργάνων που χρησιμοποιούνται για να γίνονται βασανιστήρια, κατήγγειλε σήμερα σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Δεκάδες κινεζικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν και εξάγουν “εργαλεία βασανισμού”, από γκλομπ που προκαλούν ηλεκτροσόκ μέχρι πέδες, κρίκους, από όπλα που προκαλούν προσωρινή παράλυση μέχρι μεταλλικά ρόπαλα με καρφιά, καθίσματα ακινητοποίησης κρατουμένων… Περισσότερες από 130 κινεζικές εταιρίες, στην πλειονότητά τους κρατικές επιχειρήσεις, δραστηριοποιούνται στο εμπόριο αυτό, που αναπτύσσεται ραγδαία, αναφέρει η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εταιρίες αυτές δεν ξεπερνούσαν τις 28 πριν από δέκα χρόνια.

Ορισμένα από τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο “είναι πραγματικά βάναυσα και απάνθρωπα και πρέπει να απαγορευτούν αμέσως”, επισημαίνει η Αμνηστία.

Επτά κινεζικές εταιρίες προτείνουν στον κατάλογο των προϊόντων τους ρόπαλα με μεταλλικά καρφιά. Τέτοιου είδους εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία στην Καμπότζη και εξήχθη στις δυνάμεις ασφαλείας του Νεπάλ και της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Μια εταιρία με την επωνυμία China Xinxing Import/Export ανακοίνωσε το 2012 ότι διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με περισσότερες από 40 αφρικανικές χώρες. Η εταιρία πωλεί κυρίως χειροπέδες και γκλομπ ικανά να προκαλούν ηλεκτρική εκκένωση—το τελευταίο αυτό “εργαλείο” μπορεί να χρησιμοποιείται για να προκαλεί εξαιρετικά οδυνηρά ηλεκτροσόκ σε σημεία του σώματος, όπως τα γεννητικά όργανα, η βουβωνική χώρα, ο λαιμός ή τα αυτιά

Τέτοιες ηλεκτροφόρες ράβδοι, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, εθεάθησαν στα χέρια αστυνομικών στη Γκάνα, στην Αίγυπτο, στη Σενεγάλη και στη Μαδαγασκάρη.

Άλλα υλικά, τα οποία μπορεί να έχουν νόμιμη χρήση στο πλαίσιο της διατήρησης της τάξης, όπως οχήματα καταστολής ταραχών, δακρυγόνα ή πλαστικά βλήματα, πωλούνται σε αστυνομίες που είναι γνωστές για τη διάπραξη σοβαρών καταχρήσεων.

“Το διεφθαρμένο σύστημα εξαγωγών της Κίνας επέτρεψε να ανθίσει το εμπόριο των βασανιστηρίων και της καταστολής. Είναι επιτακτική ανάγκη οι κινεζικές αρχές να προχωρήσουν σε πραγματική μεταρρύθμιση της εμπορικής τους νομοθεσίας προκειμένου να τερματίσουν την ανεύθυνη παράδοση υλικών” για τον σκοπό αυτό, υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε την έρευνα σε συνεργασία με το Omega Research Foundation που εδρεύει στη Βρετανία και διεξάγει έρευνα για το εμπόριο και τη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού, υλικού της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην —ιδιαίτερα πλούσια σε πρώτες ύλες— Αφρική και η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι τουλάχιστον το ήμισυ της εξωτερικής της βοήθειας, ύψους 14 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2010 και 2012, διατέθηκε στην Αφρική.

Παλαιότερα άρθρα: