Η Κομισιόν… φρενάρει την Cosco πριν τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Μια από τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, ήταν η επανεξέταση όλων των ιδιωτικοποιήσεων, συμβάσεων και επενδύσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Μια από αυτές ήταν και η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία όμως τώρα με απόφαση της Κομισιόν “φρενάρεται”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να μπει ένα τέλος στα ειδικά προνόμια που είχαν δώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη μητρική εταιρεία Cosco Pacific Limited για τη διαχείριση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.

Μάλιστα καλεί τις εταιρείες να αποδώσουν τα χρήματα που αναλογούν στο δημόσιο. Η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει αυτές τις ενισχύσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ασυμβίβαστες προς το κοινοτικό δίκαιο.

Για να γίνονταν οι επενδύσεις αυτές από την συγκεκριμένη εταιρεία, είχε πάρει κάποια… προνόμια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάποια οφέλη, που πλέον δεν υφίστανται μετά την απόφαση της Κομισιόν. Τα οφέλη αυτά περιελάμβαναν φορολογικές απαλλαγές και προτιμησιακή λογιστική μεταχείριση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εταιρείες πρέπει τώρα να εξοφλήσουν τα όσα δόθηκαν από το ελληνικό κράτος, ενώ για να αποφευχθούν περαιτέρω στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, οι ελληνικές Αρχές αναμένεται, επίσης, να σταματήσουν τη χορήγηση παρόμοιων πλεονεκτημάτων στο μέλλον.

Παλαιότερα άρθρα: