Η Μαδρίτη μεθοδεύει τον έλεγχο των οικονομικών της Καταλoνίας

Διαβάστε επίσης

Aπό το υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να κυρωθούν τα νέα μέτρα για τον έλεγχο των εξόδων της καταλανικής κυβέρνησης, περνά σήμερα η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης στη χθεσινή έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Καταλoνία, εν όψει του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της, το οποίο έχει κηρυχθεί άκυρο από τα ανώτατα όργανα της δικαιοσύνης.

Με αυτόν τον τρόπο, η κεντρική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να διοχετευθεί δημόσιο χρήμα στη διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου κρίνεται ήδη προδιαγεγραμμένη έπειτα από την επιστολή που απηύθυνε στον υπουργό Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας, ενημερώνοντας πως η «Γκοβέρν» απορρίπτει τον «πολιτικό έλεγχο», που αξιώνει από τη «Τζενεραλιτάτ» να αποστέλλει κάθε εβδομάδα παραστατικά των εξόδων της. Ο Μοντόρο έχει απαντήσει ήδη πως εάν η καταλανική κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί, η Μαδρίτη θα αναλάβει «τα αναγκαία μέτρα» για να τηρηθούν οι νόμοι.

Τα πιθανά μέτρα που εξετάζεται να εγκριθούν σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, την ανάληψη απ’ ευθείας από το υπουργείο Οικονομικών όλων των άμεσων πληρωμών των προμηθευτών της καταλανικής κυβέρνησης.

Μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι θα ταξιδεύσει στη Βαρκελώνη για να προεδρεύσει στη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) της Καταλωνίας, στην οποία θα συμμετέχει και η ΓΓ του κόμματος Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ραχόι στην Καταλονία έπειτα από την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Στην τοποθέτησή του, ο Ραχόι αναμένεται να επαναλάβει την αποφασιστικότητά του για την υπεράσπιση του Συντάγματος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, ο αντιπρόεδρος Οριόλ Τζουνκέρας, η πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου απέστειλαν επιστολή στον βασιλιά Φελίπε και τον πρωθυπουργό Ραχόι, με την οποία απευθύνουν «μία νέα πρόσκληση για διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση» για επίλυση του «Καταλανικού».

Παλαιότερα άρθρα: