«Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία»: 15 χρόνια η Eurobank δίπλα στους αριστούχους μαθητές!

eurobank_analysis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Τους αριστούχους αποφοίτους Λυκείων των Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Φωκίδας βράβευσε η Eurobank στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία” που αποτελεί το μακροβιότερο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του oμίλου Eurobank, με 15 συνεχή χρόνια εφαρμογής.

Σε μια ζεστή και συγκινητική τελετή, παρουσία των οικογενειών τους, οι αριστούχοι μαθητές που ξεχώρισαν φέτος με τις υψηλές επιδόσεις τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις βραβεύθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου 2017.
Ο όμιλος Eurobank έχει επιλέξει να εστιάσει την κοινωνική του δράση σε τομείς που συνδέονται με τη νέα γενιά και τις προσπάθειές της για μάθηση και διάκριση και συγκεκριμένα στους τομείς της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Καινοτομίας και της Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
Από το 2003 που ξεκίνησε το πρόγραμμα “Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία”, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχουν βραβευθεί συνολικά 16.835 μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα.

Κύριος σκοπός του Προγράμματος είναι η επιβράβευση της προσπάθειας των νέων για την κατάκτηση της γνώσης και η αναγνώριση των ικανών και των άξιων, που αποτελούν προοπτική και εγγύηση για το μέλλον. Διανύοντας τη δεύτερη δεκαετία διεξαγωγής του, το Πρόγραμμα αυτό αποτυπώνει τη σταθερή απόφαση της Eurobank να στηρίζει, διαχρονικά, τις μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης και αντανακλά τη βούλησή της για διατήρηση στέρεων και μακρόπνοων δεσμών εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, το οποίο αφορά όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου, η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τον αριστούχο απόφοιτο που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι πάνω από 18.000, σε κάθε ένα από τα 1.800 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

Η επιβράβευση του κάθε αριστούχου συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, Παυσανίας-Ανδρέας Παπαγεωργίου, οι Βουλευτές Ελένη Αυλωνίτου, Ζωή Λιβανίου και Νικόλαος Φίλης, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Πατέρας Δημήτριος Νίκου, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λιβαδείας, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Καρβούνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δημήτριος Αργύρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, Ευάγγελος Κατσαγούνος, καθώς και πολλοί παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης kai Νέας Γενιάς, Παυσανίας-Ανδρέας Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι: “Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μία έμπρακτη προσπάθεια ενδυνάμωσης της νεολαίας. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι προέρχεται από έναν φορέα που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο ενισχύοντας τις προσπάθειες των νέων μελών του. Και ακόμα σημαντικότερο, και το τονίζω αυτό, ότι δεν τοποθέτησε ούτε κριτήρια επιστημονικής κατεύθυνσης, επιλέγοντας να αποκλείσει τις ανθρωπιστικές ή καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, όπως συμβαίνει πολλές φορές σε τέτοιου είδους βραβεύσεις. Πολύ περισσότερο όμως δεν αναζήτησε τον ένα και μοναδικό νικητή μέσα από μία διαδικασία ανταγωνισμού, αλλά μοίρασε δίκαια αυτό που μπορούσε να μοιράσει, σε όσο το δυνατόν περισσότερους επιτυχόντες”.

Απευθυνόμενος στις μαθήτριες και τους μαθητές που αρίστευσαν και βραβεύθηκαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, είπε μεταξύ άλλων: “Η στήριξη της Παιδείας ως αξίας, με συνέπεια και μακροπρόθεσμη δέσμευση, αποτελεί αντανάκλαση των αρχών του οργανισμού που υπηρετούμε. Μια τράπεζα δεν είναι μόνον η επιχειρηματική της δραστηριότητα αλλά είναι και η ευρύτερη κοινωνική παρουσία της. Τιμούμε αυτό το ρόλο με σειρά δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουμε την παλιότερη και ίσως σημαντικότερη, τη ‘Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία’. Τιμούμε τη γνώση, την προσπάθεια, την επιτυχία σε κάθε νομό και σε κάθε πόλη της Ελλάδας εδώ και 15 χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Aπό τη δική μας πλευρά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ώστε όταν θα τελειώνετε τη σχολή που επιλέξατε και αριστεύσατε για την εισαγωγή σας, να μπορείτε να σταδιοδρομήσετε, να αναπτύξετε τη δημιουργικότητά σας στην χώρα μας και να συμβάλετε στην ευημερία όλων μας”. Στην εκδήλωση, πέραν των αριστούχων μαθητών και μαθητριών, βραβεύθηκαν και τα 13 αντίστοιχα Λύκεια απ’ όπου αποφοίτησε ο αριστούχος μαθητής με τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε κάθε νομό, σε ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του κάθε σχολείου στη διάκριση αυτών των μαθητών αλλά και συνολικά στη μαθησιακή διαδικασία.

Τα βραβεία των Λυκείων απένειμαν, ο πρόεδρος του Δ.Σ του Ομίλου Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, και οι αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Eurobank,. Σταύρος Ιωάννου και Θεόδωρος Καλαντώνης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ολυμπιονίκης κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης, Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος, αφού συνεχάρη τους μαθητές αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε ο ίδιος προκειμένου να κατακτήσει την υψηλότερη διάκριση, στην επιμονή του αλλά και στις αξίες που τον συντρόφευαν στην πορεία του προς τη νίκη. Τέλος, προέτρεψε τα νέα παιδιά να συνεχίσουν να αγωνίζονται για κάθε στόχο στη ζωή τους, με γνώμονα αξίες όπως το ευ αγωνίζεσθαι, την ευγενή άμιλλα και το σεβασμό στον συνάνθρωπο.
Ομιλία πραγματοποίησε η βραβευθείσα του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» το 2015, Αγγελική Κολοκοτσά, η οποία βραβεύθηκε ως πρώτη του νομού Ζακύνθου. Η Αγγελική, είναι τριτοετής φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Στην ομιλία της, ανέφερε ότι «όταν ένας από τους μεγαλύτερους φορείς της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζει τη συνολική προσπάθεια των παιδιών είναι τουλάχιστον σπουδαίο. Με τον τρόπο αυτόν νιώθετε κι εσείς ότι οι κόποι σας ανταμείβονται. Πολύ περισσότερο, εμένα αυτή η διάκριση με έκανε να πιστέψω στον εαυτό μου και να προσπαθήσω για κάτι ακόμα καλύτερο. Ελπίζω να αποτελέσει κίνητρο και για εσάς, ειδικά τώρα που ξεκινάει μια νέα περίοδος της ζωής σας». Τέλος, προέτρεψε τα παιδιά να μην προσκολληθούν στενά στο αντικείμενο των σπουδών τους, αλλά να το συνδυάσουν και με άλλα ενδιαφέροντά τους προκειμένου να εξελιχθούν και να αναπτύξουν διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς τους.

Τις τιμητικές πλακέτες που απονεμήθηκαν στα σχολεία απ’ όπου αποφοίτησε ο αριστούχος μαθητής με τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια της Αττικής, ο οποίος ήταν πάνω από 18.000 έλαβαν: Στις εκπαιδευτικές περιφέρειες της Αττικής, στην Α’ περιφέρεια Αθήνας το 13ο Γενικό Λύκειο Αθήνας για την Ηλιάνα Μπατσικούρα, στην Β’ περιφέρεια Αθήνας το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αναβρύτων για τον Άγγελο Νικομάνη, στην Γ’ περιφέρεια Αθήνας το 4ο Γενικό Λύκειο Χαϊδαρίου για την Αλεξία Κατσικογιάννη, στην Δ’ περιφέρεια Αθήνας το 6ο Γενικό Λύκειο Γλυφάδας για τον Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου, στην περιφέρεια Ανατολικής
Αττικής το Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο “Εκπαιδευτήρια Πλάτων” για τον Ιωάννη Αλεξόπουλο, στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής το 1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων για τον Ιωάννη Πανταζή και στην περιφέρεια Πειραιά το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά για τον
Μάριο Χρήστο Κουτσογιάννη. Επίσης, στον νομό Εύβοιας το 1ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας για τον Γεώργιο Ζαούρη, στο νομό Βοιωτίας το Γενικό Λύκειο Άσπρων Σπιτιών για τον Στέργιο Ανδρέου και στο νομό Φωκίδας το Γενικό Λύκειο Ιτέας για τον Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο. Βραβεύθηκαν επίσης τρία σχολεία από τη νησιωτική Ελλάδα, και συγκεκριμένα, στον νομό Δωδεκανήσου το Μουσικό Σχολείο Ρόδου για την Αναστασία Φουτούλη, στο νομό Κυκλάδων το Γενικό Λύκειο Σύρου για την Κωνσταντίνα Κώτσια και στο νομό Χίου το 1ο ΕΠΑΛ Χίου- Εμπορική Σχολή, για τον Αντώνιο-Χρυσοβαλλάντη Μαρδά.

Στην εκδήλωση της Αθήνας βραβεύθηκαν 325 αριστούχοι απόφοιτοι από τους Νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Φωκίδας καθώς και 26 αριστούχοι από τους νομούς Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Λέσβου και Χίου και φοιτούν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Αθήνας.

Παλαιότερα άρθρα:

136 απαντήσεις στο “«Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία»: 15 χρόνια η Eurobank δίπλα στους αριστούχους μαθητές!”

 1. I just want to say I’m very new to blogging and absolutely enjoyed you’re blog. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You certainly have good stories. With thanks for revealing your web-site.

 2. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 3. I am also commenting to let you be aware of what a fantastic discovery our child enjoyed using your blog. She learned lots of issues, not to mention how it is like to have an incredible giving mindset to get men and women with ease know precisely various advanced topics. You undoubtedly did more than people’s desires. Thank you for coming up with those important, healthy, informative and fun tips on this topic to Evelyn.

 4. Easily, the content is really the best topic with this registry related issue. I remain in your findings and can excitedly look forward to your following revisions. Merely stating thanks won’t only become sufficient, for the fantasti c lucidity in your composing. I will immediately get the rss feed to remain informed associated with a improvements.

 5. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Exceptional work!

 6. Terrific paintings! This is the type of info that are supposed to be shared across the internet. Disgrace on Google for not positioning this publish higher! Come on over and discuss with my web site . Thanks =)

 7. One thing is always that one of the most frequent incentives for making use of your card is a cash-back and also rebate offer. Generally, you’ll have access to 1-5 back for various expenses. Depending on the credit cards, you may get 1 in return on most purchases, and 5 back again on buying made on convenience stores, filling stations, grocery stores as well as ‘member merchants’.

 8. What i do not understood is in reality how you’re not actually a lot more neatly-appreciated than you might be now. You are so intelligent. You realize therefore significantly in relation to this matter, produced me individually imagine it from so many numerous angles. Its like men and women are not involved until it is something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. All the time care for it up!

 9. 161696 636415Swiftly and easily build your internet traffic and PR, which provides Web website visitors to add your page to any social bookmarking web site. 769518

 10. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I cant wait to read far more from you. This is actually a terrific web site.|

 11. Wine Shop WeVino – High quality wines. Worldwide shipping. – Wine shop WeVino.Selection of award-winning and high quality wines. Worldwide fast delivery. Welcome to our shop. (WEVINO.STORE- Telephone number:+386 64 177 151 ) (Italia Via San Lazzaro 13 –34132 Trieste)

 12. hey there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this website, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon.|

 13. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!|

 14. I have taken note that of all kinds of insurance, health insurance coverage is the most marked by controversy because of the issue between the insurance policy company’s necessity to remain adrift and the consumer’s need to have insurance plan. Insurance companies’ revenue on health plans are certainly low, as a result some corporations struggle to earn profits. Thanks for the tips you reveal through this site.

 15. Hi there, I am Rayna Ary. I am currently an administrative assistant truly something I personally enjoy. His wife and him chose to exist in Vermont anf the husband will never move. To model trains is the thing I love most of. See what’s new on my website here:

 16. Nobody explained they has been bad, he or she is merely a laying bastard, it lets you do do injury because those give up their funds since they think they’re discovering real email expertise and that might change their own total view on lifestyle when they feel great abilitiies are present. These are certainly gullible but Uri carries a selected personality of course, if you need to believe you may.

 17. Miss Friel is what’s written in her birth certificate and she totally digs that name. My friends say it’s not good for me but a few things i love doing is read through comics nevertheless struggle in order to time hard. Some time ago I chosen to live in Puerto Rico. Data processing has been my profession for time out. He’s been working on his website for a time now. Find out about it here:

 18. We absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be just what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a number of the subjects you write regarding here. Again, awesome website!|

 19. The author is known by the name of Thad and she totally digs that title. I am really fond of climbing and I’ll be starting something else along in it. California is where he’s always been living. Administering databases has been his employment for a bit of time. You can always find her website here: #link#

 20. Basil precisely what you can call me but could certainly call me anything such as. One of my favorite hobbies through using camp although i haven’t created dime in addition to it. My family lives in Connecticut. Data processing exactly where his primary income hails from. If you want to find uot more the look at his website: #link#

 21. Violeta Shiflet is what’s written in her birth certificate and she totally digs that phone. One of her favorite hobbies is solving puzzles and here she is trying to cash in on it. Administering databases is the his primary income derives from and his salary recently been really satisfying. California is the place he loves most with the exceptional parents live nearby. You can always find his website here: #link#

 22. Hello exceptional website! Does running a blog similar to this require a large amount of work? I have virtually no expertise in computer programming but I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I understand this is off topic but I just wanted to ask. Many thanks!|

 23. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want?HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 24. Violeta Shiflet is what’s written on her birth certificate and she totally digs that headline. California is the place he loves most wonderful parents live nearby. Administering databases will be the his primary income is taken from and his salary may be really comforting. One of her favorite hobbies is solving puzzles developed a great she is hoping to earn with it. You can always find his website here: #link#

 25. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a great website.|

 26. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Bless you!|

 27. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Regards!|

 28. The author is known by the category of Violeta but she never really liked that company. My friends say it’s not good for me but the things i love doing is to jog and I’ll be starting something else along on it. For years he’s been require Vermont. I am currently a cashier and it’s something I really savor. You can find my website here: #link#

 29. Hello I am so grateful I found your blog page, I really found you by mistake, while I was searching on Bing for something else, Anyways I am here now and would just like to say many thanks for a incredible post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic b.|

 30. Magali may be the name her parents gave her but she never really liked that name. I used to be unemployed nevertheless I am a hours assistant but soon my husband and i will start our own small business. He’s always loved living in Vermont. Researching fashion is something his wife doesn’t delight in but he is doing. I’ve been working on my website for many years now. Prove it for yourself here: #link#

 31. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 32. Basil Gonzales is selected people use to call him up and he totally digs that phone. I am really fond of to jog and I am starting something else along on it. My family lives in Puerto Rico and my parents live closeby. Data processing has been my profession for quantities of. See what’s new modest website here: #link#

 33. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.|

 34. Nice fulfill you, I am Lance Dorr and I totally love this address. It’s not really the only thing but what he likes doing is baking but he’s thinking on starting something more challenging. She works as a messenger. Vermont is where my residence is and mother and father live community. If you want to find out more away his website: #link#

 35. Nice to you, I’m Lance Dorr and I totally love this call. Vermont is where my residence is and mom and dad live hometown. It’s not an average thing but what he likes doing is baking but he’s thinking on starting interesting things. She works as a messenger. If you want to find out more check out his website: #link#

 36. Lance Shattuck is with an outdoor oven call me but might call me anything you like. Supervising is her profession. Puerto Rico will be the she and her husband live and she or he has whatever gets delivered she needs there. Climbing location that he’s been doing for a lot of years. You can always find his website here: #link#

 37. I have been surfing online more than three hours nowadays, but I never found any interesting article like yours. It’s lovely price enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content material as you probably did, the net can be much more helpful than ever before.|

 38. The author’s name is Lance. Her husband and her live in California. He works as being a messenger but he’s always wanted his or her own business. It’s not a common thing but what she likes doing is to play curling but she’s been taking on new things lately. If you need to find out more the look at his website: #link#

 39. Miss Friel is what’s written on her behalf birth certificate and she totally digs that user name. His wife doesn’t like it the way he does but what he really likes doing is researching fashion but he can’t to become his industry. Supervising has been my profession for a long while but I plan on changing it again. My husband and I chose to reside California. If you want to find out more the look at his website: #link#

 40. The writer’s name is Miss Epley. My family lives in Connecticut. It’s not common thing but a few things i like doing is solving puzzles even so don’t use the time now. The job she’s been occupying a long time is a person resources assistant but she plans on changing this task. See what’s new on my website here: #link#

 41. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would value your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.|

 42. You have made some decent points there. I checked on the web to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.|

 43. Howdy terrific website! Does running a blog such as this require a great deal of work? I’ve very little understanding of coding however I was hoping to start my own blog soon. Anyhow, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I understand this is off topic however I just wanted to ask. Cheers!|

Σχολιάστε