Η Μέρκελ έβαλε πλάτη στον Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Πλάτη στον Τσίπρα φαίνεται τελικά πως έβαλαν Μέρκελ και Ολάντ αφού μετά την τριμερή συνάντηση εχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η συμφωνία πλέον είναι πιο κοντά από ποτέ.

Δεν περιμέναμε ότι ο Τσίπρας θα επιβεβαιωνόταν τόσο γρήγορα, όταν από το βήμα της Βουλής έλεγε πως παρά την αιφνιδιαστική πρόταση των εταίρων η «συμφωνία είναι πιο κοντά από ποτέ».

Η ελληνική πρόταση για εννιάμηνη παράταση δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα συμφωνηθεί, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι συζητήσεις έχουν ξεμπλοκάρει μετά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία φαίνεται ότι κάνει πίσω σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι δανειστές ζητούν 1%, ενώ η ελληνική πλευρά αγωνίζεται αυτό να είναι 0,75%. Οι διαπραγμάτευση σε αυτό συνεχίζεται, ωστόσο ως αντάλλαγμα φαίνεται πως η πλευρά των εταίρων θα κάνει πίσω στο ζήτημα της αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφού ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να υπάρξει συγκεκριμένη δήλωση από πλευράς Μέρκελ και Ολάντ για κάποιου είδους απομείωσης του χρέους.

Αυτό στο οποίο και οι τρεις φαίνεται πως συμφώνησαν ήταν στο ότι θα πρέπει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη στήριξη του ελληνικού προγράμματος, αφού αφενός κρατά πολύ σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, αφετέρου έχει μεγάλες διαφωνίες με τις θέσεις των ευρωπαίων δανειστών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής και αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για  συμφωνία ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί μετ’ επιτάσεως ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα. Έκανε λόγο, επίσης, για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών. Σημείωσε, τέλος, ότι η αίσθησή της είναι πως πλέον υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.

Αυτό που έχουμε να περιμένουμε στο Eurogroup στις 18 Ιουνίου είναι συμφωνία για εννιάμηνη παράταση με παράλληλη χρηματοδότηση της ελλινικής οικονομίας, όχι με νέα δάνεια αλλά από χρηματοδοτικά εργαλεία που ήδη υπάρχουν αλλά πιθανότατα και με νέα μέτρα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Παλαιότερα άρθρα: