Η «μεταρρύθμιση» του αυτονόητου

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Νώντας Παρασκευάς*

O υπουργός Εργασίας εξαφάνισε από το πολυνομοσχέδιο διάταξη που προβλέπει ως πλήρη απασχόληση το 8ωρο, ως “νομικό πλεονασμό”. Το θεωρεί εν ολίγοις αυτονόητο, αλλά αφαιρεί το αυτονόητο από το νόμο.

Το μόνο αυτονόητο τα τρία τελευταία χρόνια είναι ότι όταν μιλούν για “μεταρρύθμιση” εννοούν πόσο θα περιορίσουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Ο μόνιμος “εχθρός” αυτής της ανάπτυξης είναι ο μισθός και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Ο μόνιμος στόχος είναι η κατασκευή δουλοπάροικων ελκυστικών για τους “επενδυτές”. Μια απλή ματιά σε οποιοδήποτε νομοθέτημα της τελευταίας τριετίας σε σχέση με τους μισθούς, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους μόνους που δεν θα πείσει είναι τους κλινικά ηλίθιους.

Την ίδια ώρα που ζητούν απ’ αυτόν τον άνθρωπο, που ζει στα όρια της εξαθλίωσης να πληρώσει και τη “σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος”. Να διασφαλίσει, αυτός των 200 ή 300 ή 500 ευρώ, την “κεφαλαιακή επάρκεια” στα μαγαζιά κουστουμαρισμένων golden boys, που ξαναστήνουν τα μαγαζιά τους με τα λεφτά των άλλων.

Αυτονόητο λοιπόν είναι ότι έχουν επιλέξει εχθρό. Κι αυτός είναι ο μισθωτός, ο άνεργος, οι απλοί εργαζόμενοι. Ας συνεχίσουν έτσι. Όταν έχουν στριμώξει στο περιθώριο τα 3/4 της κοινωνίας της έχουν κηρύξει τον πόλεμο. Όχι με δηλώσεις, αλλά με τις πράξεις τους. Το κρίμα στο λαιμό τους για ό, τι συμβεί, όταν αυτή η διάχυτη οργή που υπάρχει στην κοινωνία δε θα μαζεύεται ούτε με νομοσχέδια, ούτε με παπαγαλισμούς υπεράσπισης της Δημοκρατίας…

* Ο Νώντας Παρασκευάς είναι ιδιωτικός υπάλληλος.

Παλαιότερα άρθρα: