Η μυστική συνάντηση Τσίπρα–Παππά με την ηγετική ομάδα της Hewlett-Packard

c47567c833d8f8d32395845c53b16ceb_XL
Διαβάστε επίσης

Deal με τον αμερικανικό κολοσσό Hewlett-Packard φέρεται να «κλείδωσε» σε μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με την ηγετική ομάδα της αμερικανικής εταιρείας την προηγούμενη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου. Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για τον διπλασιασμό του όγκου διακίνησης εμπορευμάτων μέσα από τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά και την κατασκευή κέντρου μεταποίησης στη χώρα μας.

Η συνάντηση, η οποία έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Αμερική και συνδέεται με τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός για την προσέλκυση επενδυτών, έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τα κορυφαία στελέχη της HP William Long, αντιπρόεδρο, υπεύθυνο για τη διακίνηση των προϊόντων της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, και Stuart Pann, επικεφαλής των αντιπροέδρων της HP, να ζητούν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την εύρυθμη λειτουργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε ο επιπλέον όγκος εμπορευμάτων να μπορεί να διακινηθεί χωρίς προβλήματα. Παράλληλα, συζήτησαν θέματα φορολογίας που απασχολούν την HP, προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του κέντρου μεταποίησης που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μετατρέψει τη χώρα μας σε διαμετακομιστικό κέντρο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και παγκόσμιο. Η συμφωνία είναι τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα καθώς αναμένεται να δώσει ώθηση στην πολύπαθη ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή που χρειάζεται όσο τίποτε άλλο νέες επενδύσεις και ταυτόχρονα στέλνει σήμα στις διεθνείς αγορές για την ικανότητά της να προσελκύσει υψηλού επιπέδου ξένους επενδυτές παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας του Σαββάτου» η ηγετική ομάδα της HP έφυγε από τη συνάντηση με τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν άμεσα μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά σε δυναμικό και σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο – πύλη της ΝΑ Ευρώπης.

Στόχος της Hewlett-Packard είναι να αυξήσει σημαντικά την εμπορευματική κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά και να αποτελέσει τον βασικό προμηθευτή σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και των Υποσαχάριων Χωρών (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Σουδάν, Τσαντ, Δημοκρατία του Νίγηρα, Μάλι, Μαυριτανία) εκτός από τα Βαλκάνια που ήδη δραστηριοποιείται μέσω των προϊόντων που μεταφέρουν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον πρωθυπουργό τονίστηκε ότι αν υλοποιηθεί η παραπάνω συμφωνία, τότε η εταιρεία θα εξοικονομεί περίπου 1 δισ. δολάρια τον χρόνο από τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων της, καθώς η διακίνηση προϊόντων μέσω του Πειραιά με τρένο φτάνουν στην Τσεχία μέσα σε τέσσερις ημέρες, όταν οι εναλλακτικές διαδρομές απαιτούν δώδεκα μέρες!

Για την Ελλάδα πάλι αυτή η «επέκταση» της συμφωνίας ανοίγει δρόμο για πολλές θέσεις εργασίας είτε αυτό αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είτε το λιμάνι του Πειραιά, ενώ με την κατασκευή του κέντρου μεταποίησης θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε μία εποχή που η υψηλή ανεργία μαστίζει την ελληνική οικονομία.

Σε κομβικό σημείο για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα μετατρέπεται το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της υφυπουργού για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία αναλαμβάνει τον συντονισμό όλης της προσπάθειας για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας αλλά και την επίλυση των προβλημάτων όπου αυτά παρουσιάζονται, προκειμένου να μη σημειώνονται καθυστερήσεις. Ειδικά για τον τομέα των μεταφορών και γενικότερα της διαμετακομιστικής αλυσίδας η κ. Τζάκρη αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε κομβικό σημείο για μεγάλες εταιρείες, ειδικά μετά τις εξελίξεις στη διώρυγα του Σουέζ που ευνοούν τη χώρα μας.

Ο Πειραιάς

Το πλεονέκτημα της γρήγορης και φθηνότερης μετακίνησης των προϊόντων έχει μετατρέψει τον Πειραιά σε πολυπόθητη… «νύφη», με δεκάδες ακόμα μεγάλους ομίλους να επιδεικνύουν ισχυρό ενδιαφέρον, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κόμβο για τη διακίνηση προϊόντων από τις αγορές της Ασίας στην Ευρώπη.

«Η HP είναι μόνον η αρχή, υπάρχει ‘ουρά’ από ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Η γεωγραφική θέση της χώρας σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών στο λιμάνι του Πειραιά και τη βούληση για καλύτερη αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσελκύουν εταιρείες-κολοσσούς από τους χώρους των ηλεκτρονικών συσκευών, της πληροφορικής, των τροφίμων αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς μέσα από την Ελλάδα μπορούν να διοχετεύσουν τα εμπορεύματά τους στις ευρωπαϊκές αγορές σε λιγότερο χρόνο και με φθηνότερο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, η Dell αναμένεται να είναι η επόμενη μεγάλη συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά προϊόντων μέσω σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες είναι τα αιτήματα που κατατίθενται στα γραφεία του Οργανισμού για παρόμοιες συμφωνίες. Εταιρείες ένδυσης και αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν με γραπτές τους αιτήσεις διευκρινίσεις για τη μεταφορά των προϊόντων τους μέσω του ελληνικού σιδηρόδρομου, ωστόσο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βλέπει διστακτικά την επέκταση των δραστηριοτήτων της λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και λόγω επιβάρυνσης του δικτύου, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να παρουσιάζει βλάβες που δημιουργούν καθυστερήσεις.

Μέχρι στιγμής η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υπογράψει στρατηγικές συμμαχίες με τις εταιρείες HUAWEI, SONY, HP και Cisco, μεταφέροντας 26 τρένα κάθε μήνα. Τα 16 τρένα είναι της Sony, τα 8 της HP και τα υπόλοιπα 2 της Huawei και της Cisco. Όπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού, το τελευταίο επτάμηνο έχουν μετακινηθεί συνολικά 200 εμπορευματικά τρένα προς Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία με μέσο όρο 31 containers ανά αμαξοστοιχία, ενώ μέχρι τον Μάιο του 2016 αναμένεται να έχουν διακινηθεί συνολικά 500 τρένα πάνω στις ελληνικές ράγες. Από την αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών αναμένεται να υπάρξει και αύξηση του τζίρου, από 16 εκατ. ευρώ το 2014 σε 20 εκατ. ευρώ το 2015 και σε 30 εκατ. ευρώ το 2016.

Αυτοκινητοβιομηχανίες

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ασίας αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στόχος είναι οι δύο εταιρείες να διαπραγματευτούν τη μεταφορά των μεγάλων φορτίων των αυτοκινητοβιομηχανιών τόσο από την Ασία προς την Κεντρική Ευρώπη, προσελκύοντας KIA Motors και Hyundai, όσο και αντίστροφα προσελκύοντας BMW, Skoda κ.ά. Με τον τρόπο αυτό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εξασφαλίσει την επιστροφή γεμάτων τρένων από Κεντρική Ευρώπη, πετυχαίνοντας ακόμα πιο δελεαστικές τιμές για τις εταιρείες που θα μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους με τον σιδηρόδρομο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι οι μεγαλύτεροι «πελάτες» της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης και η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγάλου deal με την HP.

Το προφίλ της HP

Η ΗΡ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών (PCs) στον κόσμο και θεωρείται ως η κοιτίδα της φημισμένης Σίλικον Βάλεϊ. Η εταιρεία ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1930 από τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Μπιλ Χιούλετ και Ντέιβ Πάκαρντ. Σήμερα, απασχολεί περισσότερους από 300.000 υπαλλήλους, ενώ τα έσοδά της στο τέλος του 2014 ανήλθαν σε 111,45 δισ. δολάρια και τα καθαρά της κέρδη ξεπέρασαν τα 5 δισ. δολάρια. Πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της δομή της, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική. Στο πλαίσιο αυτό, θα «σπάσει» σε δυο εταιρείες. Η μία (Hewlett Packard Inc) θα εστιάσει στους προσωπικούς υπολογιστές και στους εκτυπωτές, ενώ η άλλη (Hewlett Packard Enteprise), που θα αποκοπεί από τον εταιρικό κορμό, θα ασχοληθεί με το λογισμικό και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (υπολογιστικό «νέφος», αποθήκευση δεδομένων, δικτύωση κ.ά.).Η εταιρική αναδιάρθρωση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών έως 2,7 δισ. δολάρια Της εταιρείας ηγείται η Meg Whitman, η οποία εκτελεί καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Παλαιότερα άρθρα:

139 απαντήσεις στο “Η μυστική συνάντηση Τσίπρα–Παππά με την ηγετική ομάδα της Hewlett-Packard”

 1. I just want to say I am newbie to weblog and honestly liked your web blog. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog post . You certainly have incredible well written articles. Many thanks for revealing your web site.

 2. May I simply say what a relief to uncover an individual who actually understands what they are talking about online. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people must check this out and understand this side of the story. I can’t believe you are not more popular given that you surely possess the gift.

 3. Attractive component of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing for your feeds or even I success you get admission to constantly rapidly.

 4. Undeniably imagine that which you stated. Your favourite reason appeared to be at the web the easiest factor to remember of. I say to you, I definitely get irked while folks consider worries that they plainly don’t recognize about. You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 5. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this info So i’m satisfied to express that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I most for sure will make sure to do not put out of your mind this site and give it a look regularly.

 6. In the awesome scheme of things you’ll secure a B- just for hard work. Where exactly you misplaced us ended up being in the particulars. You know, they say, the devil is in the details… And that could not be more accurate at this point. Having said that, let me say to you exactly what did deliver the results. Your article (parts of it) is definitely quite powerful which is possibly why I am taking the effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. 2nd, even though I can certainly see the leaps in reasoning you make, I am not necessarily certain of how you appear to unite your ideas which help to make the actual conclusion. For right now I will, no doubt yield to your issue however hope in the future you actually connect the dots better.

 7. Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 8. You actually make it seem really easy together with your presentation however I to find this matter to be really something that I believe I would never understand. It seems too complex and extremely large for me. I’m taking a look forward on your subsequent submit, I’ll try to get the hold of it!

 9. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely excellent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is actually a tremendous website.

 10. Another issue is that video gaming became one of the all-time greatest forms of excitement for people spanning various ages. Kids enjoy video games, and also adults do, too. The particular XBox 360 has become the favorite gaming systems for those who love to have hundreds of video games available to them, and who like to experiment with live with some others all over the world. Thanks for sharing your ideas.

 11. Good post right here. One thing I would like to say is always that most professional domains consider the Bachelor’s Degree as the entry level requirement for an online degree. While Associate Degrees are a great way to start, completing the Bachelors uncovers many entrances to various occupations, there are numerous online Bachelor Course Programs available through institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another issue is that many brick and mortar institutions provide Online editions of their degree programs but generally for a extensively higher charge than the institutions that specialize in online college degree programs.

 12. I have learned some important things via your post. I will also like to say that there might be situation where you will have a loan and never need a cosigner such as a National Student Support Loan. However, if you are getting credit through a classic loan company then you need to be prepared to have a co-signer ready to enable you to. The lenders will base their very own decision on a few aspects but the greatest will be your credit worthiness. There are some loan providers that will as well look at your job history and come to a decision based on that but in many cases it will be based on on your scores.

 13. Today, considering the fast way of living that everyone is having, credit cards have a huge demand throughout the economy. Persons throughout every discipline are using the credit card and people who aren’t using the card have lined up to apply for one. Thanks for spreading your ideas about credit cards.

 14. I wish to show my appreciation to you just for rescuing me from this particular crisis. As a result of surfing throughout the the net and meeting concepts which are not pleasant, I figured my life was done. Living without the presence of answers to the problems you’ve solved by way of your good review is a serious case, as well as the kind which may have adversely affected my career if I hadn’t noticed your blog. Your primary mastery and kindness in controlling every aspect was invaluable. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come across such a thing like this. It’s possible to at this moment look forward to my future. Thank you very much for your impressive and amazing help. I will not hesitate to propose your site to anybody who would need guidelines on this issue.

 15. Wine Shop WeVino – High quality wines. Worldwide shipping. – Wine shop WeVino.Selection of award-winning and high quality wines. Worldwide fast delivery. Welcome to our shop. (WEVINO.STORE- Telephone number:+386 64 177 151 ) (Italia Via San Lazzaro 13 –34132 Trieste)

 16. Thank you a bunch for sharing this with all of us you really realize what you are speaking about! Bookmarked. Please additionally talk over with my website =). We can have a link change contract between us|

 17. Basil exactly what you can call me but perform call me anything such as. It’s not merely a common thing but what she likes doing is coin collecting but she can’t permit her work. He’s always loved living in Vermont. Administering databases happens when she makes money but she intentions of changing the application. If you want to find out more away my website:

 18. Heya are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!|

 19. Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless genuinely worth taking a appear, whoa did a single master about Mid East has got a lot more problerms too.

 20. Nice fulfill you, I am Thad. It’s rather than a common thing but what she likes doing is electronics now, more than she has time to try to get new matters. Vermont is where my home is and mother and father live near by. I am currently a procurement officer and the salary recently been really doing. You can find my website here: #link#

 21. Basil exactly what you can call me but you call me anything such as. Data processing exactly where his primary income get from. My family lives in Financial institution break in. One of my favorite hobbies is always to camp nevertheless haven’t crafted a dime this particular. If you want to find uot more away his website: #link#

 22. The author’s name is Lance. Her husband and her live in California. He works like a messenger but he’s always wanted his signature business. It’s not a common thing but what she likes doing is to play curling but she’s been taking on new things lately. If you wish to find out more the look at his website: #link#

 23. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 24. Hello would you mind stating which blog platform you’re using? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!|

 25. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 26. I feel this is one of the such a lot vital info for me. And i am glad reading your article. But wanna observation on few common things, The website taste is wonderful, the articles is actually excellent : D. Excellent activity, cheers|

 27. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 28. It is in reality a nice and useful piece of information. I am satisfied that you simply shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.|

 29. The name of writer is Rhett Shattuck but he never really liked that word. Supervising is earn money support our family and Dislike think I’ll change it anytime briefly. To play curling is something Let me never give up. Years ago he moved to Puerto Rico but he for you to be move the actual his family members. You can always find her website here: #link#

 30. Hey very cool blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally? I am satisfied to seek out a lot of helpful info here in the submit, we’d like develop more techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .|

 31. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I really hope to see the same high-grade blog posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now ;)|

 32. Superb blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any suggestions? Kudos!|

 33. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I will certainly be back.|

 34. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. It will always be useful to read through content from other writers and practice something from other websites. |

 35. I think that is one of the such a lot important information for me. And i am satisfied studying your article. However should statement on some basic issues, The web site style is ideal, the articles is in point of fact great : D. Just right job, cheers|

 36. My brother suggested I would possibly like this website. He used to be totally right. This submit actually made my day. You cann’t believe simply how much time I had spent for this info! Thank you!|

 37. Howdy! This blog post could not be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I will send this post to him. Fairly certain he will have a great read. I appreciate you for sharing!|

 38. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice practices and we are looking to exchange solutions with other folks, please shoot me an e-mail if interested.|

 39. Miss Friel is the name I love to be called with can make is not the name on my birth license. Office supervising is the way i make cash except the promotion never happens to come. To read comics is a present I’ve prepared for years. Her house is actually in Puerto Rico. If you want to find uot more check out his website: #link#

 40. Aw, this was an extremely good post. Taking the time and actual effort to create a superb article… but what can I say… I hesitate a whole lot and never manage to get nearly anything done.|

 41. I am curious to find out what blog platform you are using? I’m having some small security problems with my latest blog and I’d like to find something more risk-free. Do you have any recommendations?|

 42. Great blog you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of community where I can get suggestions from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Bless you!|

 43. Miss is the name I love to be called with even though it is not the name on my birth instrument. Vermont is the only place he’s been currently in. One of the very best things in the planet for him is archery and now he has time to use on new elements. I am currently an administrative assistant and something I just enjoy. Check out the latest news on my website: #link#

 44. Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it ;) I will come back once again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.|

 45. Thanks , I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the greatest I’ve came upon till now. However, what concerning the conclusion? Are you sure about the source?|

 46. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours nowadays, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It is beautiful price enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more helpful than ever before.|

Σχολιάστε