“Η Ντόρα αμφισβητεί και… προειδοποιεί”

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός 

Η Ντόρα Μπακογιάννη τελευταία όλο και περισσότερο φέρνει αέρα αρχηγίας σε δηλώσεις της είτε αναφορικά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είτε στην κυβέρνηση.

Έχθες έθεσε ερώτηση στους υπουργούς οικονομικών και ανάπτυξης σχετικά με την καθυστέρηση της αποπληρωμής υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ανέφερε ότι ο νόμος που επιβάλει το διάστημα των 30 ημερών ως το ανώτατο για τακτοποίηση οφειλών του δημοσίου σε οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή έχει καταντήσει κενό γράμμα.

Είναι γεγονός το νομοθετικό αυτό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει κάποια παράταση έως 60 ημερών μόνο εάν συμφωνηθεί και τεκμηριωθεί ρητά στο πλαίσιο της σύμβασης, καταστρατηγείται συστηματικά από πλευράς Δημοσίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν από αυτή την κατάσταση σε μια φάση μάλιστα όπου υπάρχει διαρκές πρόβλημα ρευστότητας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφάνισε στοιχεία της κομισιόν που δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των υποχρεώσεων του δημοσίου συμβαίνει σε 155 μέρες και υπενθύμισε πως εκτός από το νομικό πλαίσιο, η τήρηση του ορισμένοι διαστήματος είναι και μνημονιακή υποχρέωση «την οποία το κράτος ξεχνάει να τηρήσει».

Η πρώην υπουργός δεν έμεινε μόνο εκεί αλλά συνέδεσε το πρόβλημα που δημιουργείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το γεγονός ότι η κάνουλα ρευστότητας και δανεισμού από τις τράπεζες είναι ακόμη κλειστεί, με τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Εκφράζουμε την άποψη ότι πέραν της εποικοδομητικής κριτικής της βουλευτού της ΝΔ, γίνονται από πλευράς της συχνά και δηλώσεις για το είδος της διεύρυνσης που η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ακολουθήσει το οποίο μάλιστα φαίνεται να είναι προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτήν του Αντώνη Σαμαρά και άλλων της λαϊκής δεξιάς. Βέβαια όλα τα παραπάνω αφορούν μια κριτική στην κυβέρνηση για τρέχοντα ζητήματα, ωστόσο κάτι μας κάνει να πιστεύουμε πως εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ είναι και η ίδια που περιμένει τις εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο για να επωφεληθεί.

Παλαιότερα άρθρα: