Η πορεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς το λαό (της)

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός

Χθες η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε το πρώτο βήμα σε μια «πορεία προς το λαό» (της). Η αρχηγική δυναμική προέδρου της Βουλής ασφυκτιούσε το τελευταίο διάστημα στο θεσμικό της ρόλο, ταυτόχρονα όμως «ασφυκτιούσε» και ο Αλέξης Τσίπρας από τον τρόπο που υπηρετούσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το θεσμικό της ρόλο.

Καθώς λοιπόν προσεγγίζουμε την «ώρα της κρίσεως» στις σχέσεις της με τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος της Βουλής πραγματοποίησε χθες την πρώτης της πολιτική έξοδο προς το λαό (της). Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο κτήριο της ΑΣΟΕΕ και με θέμα τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος, που με πρωτοβουλία της ίδιας έχει συσταθεί στη Βουλή και ήδη δημοσιοποίησε την Προκαταρκτική της Έκθεση, η πρόεδρος της Βουλής αποθεώθηκε από 600 και πλέον άτομα που γέμισαν ασφυκτικά το μεγάλο αμφιθέατρο. Οι εκδηλώσεις «λατρείας» του κοινού προς το πρόσωπό της ήταν εντυπωσιακές και εντελώς ασυνήθιστες. Κατά την είσοδό της στην αίθουσα αλλά και σε σημεία της ομιλίας της, όρθιο το κοινό τη χειροκροτούσε ρυθμικά επί αρκετά λεπτά!

Θερμό χειροκρότημα απέσπασε επίσης σε πολλά σημεία της ομιλίας του και ο Ερίκ Τουσέν, επιστημονικός συντονιστής των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας, για τον οποίο η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει μόνο θερμά λόγια να πει. Ο Ερίκ Τουσέν είναι ο γενικός υπεύθυνος για μια τεκμηρίωση που αποτελεί «βόμβα» μεγατόνων: ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, αρχίζοντας από το πρώτο μνημόνιο και μέχρι σήμερα, δεν αποσκοπούσε στο να λύσει το πρόβλημα του χρέους αλλά στο να το επιδεινώσει με στόχο να σωθούν οι γερμανικές, γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές, μαζί με τις ελληνικές τράπεζες! Ότι όλο το «σκηνικό» που ήθελε να πείσει ότι ο μεγάλος ασθενής ήταν το ελληνικό Δημόσιο ήταν «στημένο» γι’ αυτό το σκοπό και ότι στην υπηρεσία αυτού του σκοπού έχουν παραβιαστεί ωμά οι διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ!

Η ζωή Κωνσταντοπούλου έχει εντάξει τα πορίσματα της Προκαταρκτικής Έκθεσης της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος στο δικό της «Plan B», που περιλαμβάνει κήρυξη της χώρας σε κατάστασης ανάγκης λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και μονομερής αναστολή πληρωμών του δημόσιου χρέους στην βάση των πορισμάτων της Επιτροπής ότι είναι αθέμιτο, παράνομο, επονείδιστο και μη βιώσιμο.

Τη θέση αυτή παρουσίασε και στην ομιλία της στη Βουλή στη διαδικασία ψήφισης των προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους δανειστές, ως πόρισμα της Επιτροπής. Εξάλλου, και οι υπόλοιπες αιχμές της χθεσινής της ομιλίας κινούνταν στο πλαίσιο της ομιλίας της στη Βουλή, η οποία είχε καταφανώς το χαρακτήρα αρχηγικού μανιφέστου.

Το «στήσιμο» του χθεσινού event ήταν εξαιρετικά προσεγμένο. Μια πανεπιστημιακή αίθουσα (κι όχι ένα θέατρο για παράδειγμα), βασικός ομιλητής μαζί της στο πάνελ ο Ερίκ Τουσέν, διοργανωτής  η Λέσχη «Δρόμοι φιλίας και πολιτισμού».

Η ομιλία της περιείχε και είδηση: την αποδοχή του «μοιραίου» ότι θα «καθαιρεθεί» από τη θέση της προέδρου της Βουλής. Είπε: «Σας υπόσχομαι ότι όσο βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, θα υπηρετών αυτό το σκοπό. Αλλά και όταν δεν θα βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, πάλι θα συνεχίσω να υπηρετώ αυτό το σκοπό»…

Το άστρο της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως προέδρου της Βουλής μάλλον δύει, αλλά ως υποψήφιας ηγέτιδας  στις «καυτές» εξελίξεις που δρομολογεί το μεταμνημονιακό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ανατέλλει…

Παλαιότερα άρθρα: