Η πρώτη αξιολόγηση έρχεται τον Οκτώβριο

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με τις εκλογές να μας φέρνουν μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να παίρνει και κάποιες μέρες επιπλέον, φαίνεται πως η νέα κυβέρνηση θα έχει μπροστά της πολύ λίγο χρόνο για να ψηφίσει και να εφαρμόσει νόμους και προαπαιτούμενα για να προλάβει την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν ότι η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το τελευταίο πρόγραμμα για τη χώρα θα αρχίσει τον Οκτώβριο, οπότε θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και θα ανοίξει ο δρόμος για μια συζήτηση με την Αθήνα για την αναδιάρθρωση του χρέους, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

To Σάββατο θα γίνει άτυπη συνεδρίαση των υπουργών της υρωζώνης στην οποία θα συζητήσουν τις προετοιμασίες για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. «Γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά, σε συνέντευξή του στο Reuters. «Το επόμενο βήμα είναι μια αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους επειδή υπάρχει ομοφωνία ότι το χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Πώς θα το αναδιαρθρώσουμε; Υπάρχει διάσταση απόψεων», ανέφερε ο ίδιος.
«Μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παράτασης της περιόδου χάριτος ή με την καθυστέρηση των πληρωμών (…) και να αποφευχθεί ένα ονομαστικό κούρεμα», πρόσθεσε.

Αυτό σημειώνει σε4 σχετικό τηλεγράφημα το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ότι Η ίδια η αξιολόγηση ενδέχεται να διαρκέσει κάποιο διάστημα γιατί μπορεί να περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές. Σύμφωνα με ανώνυμη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που μετέχει στις προετοιμασίες για τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ, οι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ίσως αποδειχθούν απαραίτητες λόγω των αλλαγών στα οικονομικά δεδομένα και τις προβλέψεις

Παλαιότερα άρθρα: