Η πρώτη μεγάλη ήττα της Ρωσίας στο διάστημα

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία έχασε ένα σημαντικό αμυντικό της όπλο, που δεν είναι άλλο από την δυνατότητά της να ανιχνεύει βαλλιστικούς πυραύλους που προέρχονται από το διάστημα, αφού το σύστημα ειδοποίησης τέτοιων βλημάτων τέθηκε εκτός λειτουργίας, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ρωσία, το σύστημα “Tundra”, το οποίο δορυφορικά έλεγχε την ύπαρξη κινδύνου για την χώρα από το διάστημα, τέθηκε εκτός λειτουργίας, αφού λόγω τεχνικών προβλημάτων αντικαταστάθηκαν και οι δύο τελευταίοι δορυφόροι που χρησιμοποιούσε ως “μάτια” στον ουρανό της αχανούς χώρας.

Ήδη από τον Ιανουάριο, οι δύο αυτοί δορυφόροι λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το σύστημα, λειτουργούσαν μόνο για μερικές ώρες την ημέρα.

Το δορυφορικό σύστημα “Tundra”, σχεδιάστηκε για να ανιχνεύει βαλλιστικούς πυραύλους και τέθηκε σε λειτουργία το 2013. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δεν θα είναι λειτουργικό πριν από τον Ιούνιο του 2015.

Αυτή η απώλεια για την Ρωσία υποβιβάζει την αμυντική της δύναμη, με το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αναφέρει ότι το “Tundra” μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από τα ραντάρ εδάφους που βρίσκονται σε Kaliningrad, Leningrad, Irkutsk και Krasnodar.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu δήλωσε ότι η δημιουργία του διαστημικού συστήματος “Tundra”, ήταν ένα από τα σημεία κλειδιά της πυρηνικής άμυνας της χώρας.

Η επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση στην αυτοτέλεια του προγράμματος έχει στρέψει του Ρώσους στην έναρξη μελετών για την πρόοδο της high-tech βιομηχανίας στην Ρωσία.

Παλαιότερα άρθρα: