Η Ραχήλ Μακρή αποκλειστικά στο Rizopoulos Post

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη της Ραχήλ Μακρή, υποψήφιας βουλευτού Κοζάνης
του ΣΥΡΙΖΑ, στον Γεράσιμο Τρύφωνα

  1. Θεωρείτε ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα του “τυπώματος ευρώ” από την ΤτΕ σας δικαιώνουν;

Στο ευρωσύστημα ο όρος εκδίδω ή τυπώνω χρήματα αναφέρεται στην πίστωση των λογαριασμών των εμπορικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή τις Περιφερειακές Κεντρικές Τράπεζες όπως η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όλοι αυτοί που σπεύδουν να γελοιοποιήσουν μια διαδικασία είναι οι ίδιοι που έχουν μέχρι σήμερα αντλήσει 90 δισεκατομμύρια από το συγκεκριμένο μηχανισμό.

Η διαφορά μας είναι ότι είπα ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης και υπέρ των πολιτών. Σήμερα χρησιμοποιείται υπέρ των τραπεζιτών. Αυτή τη διαφορά οφείλουν να κατανοήσουν οι Έλληνες και να κρίνουν με ορθή σκέψη.

Οι πολίτες του νομού έχουν ενημερωθεί για τα τους νόμους δυνάμει των οποίων η ελληνική κυβέρνηση έχει αντλήσει τα χρήματα, για την περίπτωση της Ιρλανδίας, και ενοχλούνται από τον ανηλεή πόλεμο λάσπης που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόσωπό μου για ένα καθαρά τεχνικό τραπεζικό θέμα που όλοι παραδέχονται ότι ισχύει.

Η προσφυγή στον ELA των τεσσάρων τραπεζών φυσικά δικαιώνει τη θέση μας. Η περίπτωση αυτή έγινε γνωστή μετά την τοποθέτησή μου, καθώς στο παρελθόν παρόμοιες ειδήσεις πέρναγαν στα ψιλά γράμματα των οικονομικών εφημερίδων. Οι πολίτες και καταλαβαίνουν και διαθέτουν ορθολογική κρίση για να οδηγηθούν σε πολιτικές λύσεις βιώσιμες και ριζοσπαστικές.

  1. Πώς αισθάνεστε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που αναπροσδιορίζεται κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς;

Η χώρα χρειάζεται την πνοή ενότητας που εμπνέει ο Αλέξης Τσίπρας για τη δημιουργία της κυβέρνησης όλων των Ελλήνων.

Είναι καιρός να πάμε ένα βήμα μπροστά για τη διεκδίκηση της πατρίδας μας, για την κοινωνική ευημερία, για την πραγματική οικονομική μεγέθυνση και για την εξάλειψη των αποτελεσμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζομαι για την κοινή προσπάθεια. Δεν έγινε καμία προπαρασκευαστική διαδικασία συνεννόησης.

Δέχθηκα την πρόταση και πορευόμαστε όλοι μαζί.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η κοινή βάση στην οποία θα χτίσουμε το αύριο της ελληνικής κοινωνίας.

  1. Σε τι σας απογοήτευσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ώστε να αποχωρήσετε; Πιστεύετε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι φερέγγυος κυβερνητικός εταίρος για τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία;

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με διέγραψαν για πολιτικούς λόγους. Από τη στιγμή της διαγραφής μου ταλαντεύονται με δηλώσεις, τοποθετήσεις και πολιτικές πράξεις σαν το πολιτικό ανάλογο του εκκρεμούς του Φουκώ.

Η αξιοπιστία του καθενός θα κριθεί από τον ελληνικό λαό στις κάλπες.

Από εκεί και πέρα, όσα κόμματα μπουν στη Βουλή θα κρίνουν με βάση τις πολιτικές τους δεσμεύσεις εάν και ποιες συνεργασίες θα υπάρξουν.

Η προσωπική μου άποψη συνίσταται στην ανάγκη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, του μόνου κόμματος που επιχείρησε διεύρυνση στην πράξη για να στηριχθεί η προσπάθεια ενότητας ολόκληρης της κοινωνίας.

  1. Δηλώσατε ότι “Δεν υπάρχει Αριστερά, δεν υπάρχει Δεξιά, μόνο κόκαλα Ελλήνων ιερά”. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η κυρίαρχη ελληνική πολιτικο-επιχειρηματική ελίτ, σε μια τραγική συγκυρία, προστάτευσε τη διαπλοκή και την ασυλία των μεγάλων εισοδημάτων, των φοροφυγάδων κ.λπ. ενώ την ίδια στιγμή ισοπέδωνε τη μεσαία τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα;

Η διαπλοκή που αναπτύχτηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης μεταξύ πολιτικών κομμάτων και επιχειρηματιών είναι γνωστή. Στην κοινοβουλευτική μου θητεία αποκάλυψα ότι τοποθετήσεις εισηγητών της ΝΔ τις έγραφαν ιδιωτικές εταιρίες που είχαν οικονομικό συμφέρον από τις διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

Τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης με απέκλεισαν όταν έθιξα περιπτώσεις ρευματοκλοπής μεγάλων καναλιών.

Το σύστημα ενοχλήθηκε όταν έκανα ερωτήσεις για τον ΟΠΑΠ, για τη Δραπετσώνα, για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, για το αεροδρόμιο των Χανίων.

Όταν αποκάλυψα ότι έδιναν με νομοσχέδιο φοροαπαλλαγές στους εκλεκτούς της κ. Κεφαλογιάννη και με τροπολογίες επέτρεπαν στους κατόχους υπεράκτιων εταιρειών να πληρώνουν λιγότερους φόρους από τον μεροκαματιάρη, δέχθηκα πόλεμο λάσπης από τηλεοπτικούς σταθμούς συγγενών.

Αυτή η διαπλοκή υποβάθμιζε τη δυνατότητα επιβίωσης όλων των Ελλήνων, χωρίς να έχουν σημασία οι κομματικές ταυτότητες.

Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί την διεύρυνση σε όλους τους Έλληνες, για ένα καλύτερο αύριο ολόκληρης της κοινωνίας.

  1. Τι είναι για σας πατριωτισμός και πώς “αποδεικνύεται”; Τι σημαίνει για σας στην κοινωνική πολιτική, στη μετανάστευση, στα εθνικά θέματα;

Να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές πατριωτισμού και εθνικισμού. Μπορούν οι Έλληνες να αγαπούν την πατρίδα τους χωρίς ακρότητες.

Η κοινωνική και μεταναστευτική πολιτική είναι ιδιαίτερα σοβαρά θέματα για να αντιμετωπίζονται με απόλυτες θέσεις.

Πιστεύω ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης όλων των Ελλήνων η εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας για να έχουμε μια πατρίδα που μεριμνά για τη στέγη, την τροφή, την παιδεία και την υγεία όλων των πολιτών και τους βοηθά να αναπτύξουν τις ικανότητές τους για το κοινό καλό. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς φαινόμενα ρατσισμού και φασισμού.

Άλλωστε, κανένα πολιτικό «πιστοποιητικό» δεν αποδεικνύει τίποτα παρά την ανασφάλεια του χώρου που το εκδίδει.

  1. Συμφωνείτε με τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και με τα βασικά σημεία του άμεσου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ;

Εάν δεν συμφωνούσα με το κοστολογημένο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα συνεργαζόμουν μαζί του στην κοινή προσπάθεια.

  1. Αν οι δανειστές κρατήσουν σκληρή στάση και δεν δεχτούν καμία ουσιαστική αλλαγή στο μνημονιακό πλαίσιο, ποια πρέπει να είναι η απάντηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Η διεθνής διαπραγμάτευση δεν βασίζεται σε προσωπικές ή άλλου είδους συμπάθειες. Πιστεύω ότι γίνεται κατανοητό ότι τα κράτη, οι διεθνείς οργανισμοί και οι ενώσεις κρατών δρουν σύμφωνα με ορθολογικούς κανόνες και θεσμικά κείμενα.

Πρόσφατα επικαλέστηκα έναν τεχνικό μηχανισμό ρευστότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων και η ημιμάθεια της ΝΔ και αυτών που υιοθετούν τα επιχειρήματά τους έριξε τόνους λάσπης, παρόλο που την ακριβώς επόμενη μέρα οι τραπεζίτες χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο μηχανισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχομαι λάσπη από τη ΝΔ, το μόνο που με εκπλήσσει είναι το εύρος των ατόμων που αποτελούν τους πρόθυμους αναμεταδότες της λάσπης.

  1. Η πολιτική σας στάση, στη Βουλή και όχι μόνο, έχει χαρακτηριστεί “συναισθηματική”, “παρορμητική”, “αντικομφορμιστική”, “ακτιβίστικη” κ.λπ. και έχει σχολιασθεί ποικιλοτρόπως. Ποια είναι για σας τα κριτήρια -και τα πειστήρια- της “σοβαρότητας” για τους βουλευτές και τα δημόσια πρόσωπα;

Χρειαζόμαστε οποιοδήποτε άλλο πειστήριο από την κρίση των πολιτών;

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης με εξέλεξε Βουλευτή το 2012 και οι κάτοικοι της ίδιας περιοχής θα κρίνουν και τη σοβαρότητα και την εν γένει συμπεριφορά μου σε λίγες μέρες με τον πλέον θεσμικό τρόπο.

Οι εκλογές του 2015 αποτελούν το σημείο καμπής για όλους τους υποψηφίους βουλευτές. Όταν μιλάει ο λαός, οφείλουμε να τον ακούσουμε.

  1. Πώς σχολιάζετε το γνωστό “επεισόδιο” με τον Ψαριανό και το… παλτό σας; Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της σεξιστικής συμπεριφοράς των ανδρών βουλευτών προς τις γυναίκες συναδέλφους τους;

Το παλτό κατασκευάζεται από ελληνική εταιρεία ο ιδιοκτήτης της οποίας κατάγεται από το Νομό Κοζάνης.

Αυτό είναι το μόνο σχόλιο που θέλω να κάνω για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά ανεπίτρεπτων συμπεριφορών που δέχθηκα στο Κοινοβούλιο.

Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών είναι πολύ πιο σημαντικά και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Έτσι, δεν πιστεύω ότι περισσεύει χρόνος να επανέλθουμε σε ένα γεγονός που έχει λήξει εκ των πραγμάτων.

  1. Ύστερα από την περίπτωση Τατσόπουλου, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει δικαιολογημένη ευαισθησία με συνεργαζόμενους υποψήφιους βουλευτές. Η Ραχήλ Μακρή υπάρχει περίπτωση να “κάνει πίσω στα δύσκολα” και να “κρεμάσει” τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκληρή σύγκρουση με τους δανειστές και τα εγχώρια κατεστημένα συμφέροντα;

Η Ραχήλ Μακρή έχει αποδείξει ότι δεν έκανε πίσω στα δύσκολα ποτέ. Αποκάλυψα με ονόματα τη διαπλοκή, συγκρούστηκα με ολιγάρχες, δέχθηκα γκεμπελική προπαγάνδα με στόχο την προσωπική και πολιτική μου εξόντωση, και δεν φοβήθηκα.

Υποστήριξα τα συμφέροντα των πολιτών έναντι των διατάξεων ύφεσης και κοινωνικής αποδόμησης ως ειδικός αγορητής ή κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σε πλήθος νομοσχεδίων. Νομίζω ότι είχα την πρωτιά μεταξύ των νέων, τουλάχιστον, βουλευτών.

Συνέχισα τον αγώνα μου, όταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μετατοπίστηκαν από την ιδρυτική τους διακήρυξη και με διέγραψαν για πολιτικούς λόγους, ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Έχω αποδείξει την αντοχή μου στην πράξη, όπως άλλωστε και τη ριζοσπαστικότητα των ενεργειών μου.

Σε αυτόν το δρόμο μπορούμε να βαδίσουμε όλοι οι Έλληνες, για την κοινωνική ευημερία και την πραγματική οικονομική μεγέθυνση, όχι για τα νούμερα, αλλά για την κοινωνία.

Στις 25 Ιανουαρίου αλλάξουμε σελίδα, η ελπίδα ήρθε.

Παλαιότερα άρθρα: