Η Ρωσία εγκαθιστά στρατιωτικό υλικό σε συριακή αεροπορική βάση

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Σύμφωνα με αναφορές δύο Αμερικανών αξιωματούχων τη Δευτέρα, η Ρωσία έχει τοποθετήσει τεθωρακισμένα οχήματα (τανκς) σε αεροδρόμιο σε κομβικό σημείο της στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, προσθέτοντας ότι οι προθέσεις της τελευταίας ανάπτυξης βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού εκ μέρους της Μόσχας ήταν ασαφείς.

Η Μόσχα έχει δεχθεί αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις τις τελευταίες ημέρες για να εξηγήσει τις κινήσεις της στη Συρία, όπου το Κρεμλίνο έχει υποστηρίξει τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά τη διάρκεια των 4 1/2 χρόνων του πολέμου.

Οι πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου ωστόσο αρνήθηκαν να σχολιάσουν εκτενώς σε άλλα ζητήματα πληροφοριών. Εντούτοις, πρόσφατα, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι τελευταίες ενέργειες της Μόσχας ενείχαν σχέδια για τη δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης.

Ο ένας εκ των αξιωματούχων των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας προκειμένου να αναφερθεί σε θέματα συλλογής πληροφοριών, δήλωσε ότι επτά ρωσικά τεθωρακισμένα Τ-90 εντοπίστηκαν σε αεροδρόμιο κοντά στη Λατάκια, ένα προπύργιο του Άσαντ.

Οι δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν επίσης πως η Ρωσία είχε ακόμα εγκαταστήσει μονάδες πυροβολικού που φαίνεται να είχαν τοποθετηθεί αμυντικά, με σκοπό να προστατεύσουν το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται ήδη εγκατεστημένο εκεί.

Το Reuters είχε ήδη φέρει στο φως της δημοσιότητας ότι η Ρωσία είχε τοποθετήσει περίπου 200 στρατιώτες στο αεροδρόμιο, καθώς και προσωρινές μονάδες στέγασης, ένα φορητό σταθμό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και εξοπλισμό για ένα σύστημα αεράμυνας.

Σε ένδειξη του ρυθμού της στρατιωτικής συγκέντρωσης της Ρωσίας αναφέρεται ότι η Μόσχα στέλνει αεροπορικώς περίπου δύο στρατιωτικά φορτία την ημέρα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου κατά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες αμερικανικές πηγές.

Μια διπλωματική πηγή, μιλώντας επίσης στο Reuters υπό τον καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι οι Ρώσοι εργάζονται με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του αεροδρομίου. «Φορτηγά πηγαίνουν κι έρχονται. Φαίνεται ότι ο διάδρομος δεν είναι κατάλληλος για ορισμένους τύπους αεροσκαφών ακόμα και έτσι προχωρούν σε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει δηλώσει, ότι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικό υλικό στη Συρία και ότι η συνδρομή της στον συριακό στρατό είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Συρίας προκειμένου να οδηγήσουν μια εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη ρωσική παρουσία δημιουργεί προοπτικές Ψυχρού Πολέμου στο πεδίο της μάχης.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα στο αεροδρόμιο, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Μολοταύτα, τόσο η Μόσχα και η Ουάσιγκτον ισχυρίζονται ότι ο εχθρός τους είναι το Ισλαμικό Κράτος, του οποίου τα μέλη ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία στηρίζει την κυβέρνηση του Άσαντ στη Συρία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμαρτύρονται ότι η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Κι όλες αυτές οι εκατέρωθεν πολεμικές προετοιμασίες την ώρα που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ κάνει δηλώσεις περί επιτακτικής ανάγκης δημιουργίας διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ουάσινγκτον για την επίλυση της συριακής κρίσης. .

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: