Η Ρωσία προτείνει στην Ελλάδα να γίνει μέλος της αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Απηύθυνε πρόσκληση ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που ιδρύουν οι BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική) Σεργκέι Στόρτσακ, στην Ελλάδα να γίνει μέλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, οι επονομαζόμενοι και BRICS, ιδρύουν την New Development Bank, ταμείο στα πρότυπα του ΔΝΤ με αποθεματικό $100 δισ.

Είναι οι χώρες που περιέχουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σήμερα παράγουν το 20% του παγκόσμιου πλούτου. Και το δεύτερο ποσοστό μόνο αύξηση υπόσχεται στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Η Κίνα συμμετέχει στο νέο αυτό ΔΝΤ, με 41% δις $, η Ρωσία με 18 δις $, η Βραζιλία με 18δις$, η Ινδία με 18δις $ και η Νότιος Αφρική με 5δις 4.

Ο Στόρτσακ σημείωσε, αναφορικά με τις ελληνορωσικές σχέσεις ότι «Καθώς εργάζομαι κυρίως στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, πιστεύω ότι οι δυο λαοί μπορούν να συνεργασθούν και να προβλέψουν τη χρήση του εθνικού νομίσματος, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ρωσίας, με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορώ να φαντασθώ ότι οι δυο χώρες θα θεωρήσουν αμοιβαία επωφελή τη χρήση του ρουβλίου όσον αφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού. Οι Ρώσοι πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα κυρίως την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού που δεν έχει τόσο ζέστη, είναι ευαίσθητοι στην αλλαγή των ρουβλίων σε άλλο νόμισμα. Πιθανότατα, το επόμενο βήμα αυτού του είδους των συναλλαγών θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση του ρουβλίου ως τρόπου πληρωμής διαφόρων ελληνικών προϊόντων που πωλούνται επί ρωσικού εδάφους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Αθήνα εξετάζει κάτι σχετικό, διαβεβαίωσε ότι  «δεν υπάρχει τέτοια κίνηση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης».

Παλαιότερα άρθρα: