Η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλη στρατιωτική δύναμη στα σύνορα με την Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο ρωσικός στρατός συσσωρεύει στρατεύματα και εκατοντάδες κομμάτια οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων κινητών εκτοξευτών πυραύλων, αρμάτων μάχης και πυροβολικού σε μια αυτοσχέδια βάση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου του Reuters αυτή την εβδομάδα.

Σε πολλά από τα οχήματα έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες και τα διακριτικά σήματα, ενώ πολλοί από τους στρατιώτες έχουν αφαιρέσει τα διακριτικά από τη στολή τους. Ως εκ τούτου, ταιριάζουν με την εμφάνιση ορισμένων από τις δυνάμεις που εντοπίστηκαν στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες, σύμφωνα με το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους είναι συγκαλυμμένες ρωσικές δυνάμεις.

Η τοποθεσία της βάσης  στο πεδίο βολής του Κουζμίνσι, περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα, προσφέρει μερικά από τα πιο σαφή αποδεικτικά στοιχεία για αυτό που φαίνεται να είναι μια συντονισμένη ρωσική στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αυτονομιστές εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο προκειμένου να επανεξοπλιστούν και να προετοιμαστούν για μια νέα επίθεση. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έδωσε περεταίρω λεπτομέρειες.

Η Ρωσία από την πλευρά της, αρνείται ότι ο στρατός της εμπλέκεται στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι υπό τη στήριξη της Μόσχας δυνάμεις των αυτονομιστών μάχονται αυτές που είναι πιστές στην φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν είχε να κάνει κανένα άμεσο σχόλιο σχετικά με την συσσώρευση στρατιωτικού υλικού. Αρκετοί στρατιώτες είπαν ότι είχαν σταλεί στην βάση για απλές στρατιωτικές ασκήσεις, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι η παρουσία τους ήταν άσχετη με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς, εάν μεγάλος αριθμός στρατευμάτων και όπλων χωρίς διακριτικά στα σύνορα δείχνει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνδιάσκεψης με δημοσιογράφους: «Θεωρώ ότι η διατύπωση του ερωτήματος αυτού, «εάν προετοιμάζεται μια εισβολή», είναι εντελώς ανάρμοστη».

Στα όπλα που παραδόθηκαν εκεί περιλαμβάνονται πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων, τεθωρακισμένα οχήματα και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα – όλα τα είδη όπλων που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των αυτονομιστών.

Το ποσό του στρατιωτικού υλικού στη βάση ήταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από ό, τι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Εκείνη την περίοδο, μόνο μερικές δεκάδες κομμάτια του εξοπλισμού βρίσκονταν σε κοινή θέα.

Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών με αρχή το Σάββατο, πηγές του Reuters ανέφεραν ότι είδαν τέσσερα τρένα μεταφοράς εμπορευμάτων με στρατιωτικά οχήματα και στρατεύματα να φτάνουν σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή του Ροστόβ της νότιας Ρωσίας.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι ένα μεγάλο τμήμα του χωματόδρομου που οδηγεί πέρα ​​από τη στέπα της περιοχής Κουζμίνσκι στα ουκρανικά σύνορα επισκευάστηκε πρόσφατα, καθιστώντας το ευκολότερα προσπελάσιμο για τα βαρέα οχήματα. Ο δρόμος οδηγεί σε μια ήσυχη οδό διέλευσης των συνόρων, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται μόνο από τους κατοίκους της περιοχής. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η επαρχία Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, η οποία ελέγχεται από αυτονομιστές και έχει υπάρξει πεδίο σφοδρών μαχών.

Πηγή

Reuters

Παλαιότερα άρθρα: