«Η Ρωσία θα απαντήσει εάν τοποθετήσουν βαρύ εξοπλισμό στα σύνορά της»

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ένα σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ να τοποθετήσει άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό σε χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία θα αποτελέσει το πιο επιθετικό βήμα εκ μέρους του Πενταγώνου μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως υποστήριξε Ρώσος αξιωματικός.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν τον οπλισμό σε συμμαχικό έδαφος για να καθησυχάσουν τις κυβερνήσεις που φέρεται να είναι απογοητευμένες, εξαιτίας του ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει κάνει πολλά για να αποτρέψει τις επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας.

«Αν βαρείς αμερικανικοί στρατιωτικοί εξοπλισμοί, εντός των οποίων ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται άρματα μάχης, πυροβολαρχίες και λοιπές στρατιωτικές προμήθειες, κάνουν πραγματικά την εμφάνισή τους σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, αυτό θα είναι η πιο επιθετική κίνηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», ήταν οι ακριβείς δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου του Υπουργείου Άμυνας, Yuri Yakubov.

«Η Ρωσία δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή παρά να συγκεντρώσει τις δυνάμεις και τους πόρους της στο δυτικό στρατηγικό μέτωπο», όπως συνέχισε ο ίδιος. Η αντίδραση της Ρωσίας θα μπορούσε να περιλαμβάνει την τοποθέτηση πυραύλων στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Θα επεδίωκε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Yakubov, να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων στη Λευκορωσία.

«Τα χέρια μας είναι εντελώς ελεύθερα να οργανώσουμε αντίποινα για την ενίσχυση των Δυτικών συνόρων μας», δήλωσε επίσης ο Yakubov.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι επιδιώκουν να αποθηκεύσουν αρκετό εξοπλισμό για 150 στρατιώτες στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία. Πρόσθετες προμήθειες για 750 στρατιώτες πρόκειται επίσης να σταλούν στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και, ενδεχομένως, την Ουγγαρία.

Έχοντας όπλα στα σύνορα θα σήμαινε ότι είναι σε θέση να ανταποκριθούν πιο άμεσα σε περίπτωση επίθεσης στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.

Ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας Tomasz Siemoniak δήλωσε ότι αναμένει την τελική απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με τον προαναφερθέντα εξοπλισμό μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Ξέρουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για μας, γιατί θέλουμε να οικοδομήσουμε μια μόνιμη παρουσία των ΗΠΑ, και αντίστοιχη παρουσία του συμμαχικού στρατού εντός πολωνικού εδάφους»,είπε ο Siemoniak στους δημοσιογράφους. Και προσέθεσε λέγοντας: «Μου φαίνεται ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις, δηλαδή οι αποθηκεύσεις εξοπλισμού, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, όταν πρόκειται για την οικοδόμηση μιας τέτοιας παρουσίας».

Πηγή
Reuters
Independent

Παλαιότερα άρθρα: