Η Σερβία κατηγορεί Ελλάδα και Γερμανία για το μεταναστευτικό

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Έντονη κριτική άσκησε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στην Ελλάδα και τη Γερμανία για τη στάση τους απέναντι στο πρόβλημα της μετανάστευσης.

Ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όπου σημείωσε ότι «εάν η Γερμανία πρόσφερε λιγότερη χρηματική βοήθεια στους μετανάστες, τότε η ροή θα μειωνόταν σημαντικά». Η κριτική του Σέρβου πρωθυπουργού γίνεται υπό την αυξανόμενη πίεση και στα σύνορα της Σερβίας και ζητά μία πιο ανελαστική πολιτική υποστήριξης των προσφύγων προκειμένου να μειωθούν  τα κίνητρα εισόδου τους στην Ευρώπη. Ωστόσο είναι γεγονός ότι το βασικό τους κίνητρο είναι η προοπτική ενός πιο ανθρώπινου μέλλοντος, κάτι που δεν θα αλλάξει εάν μειωνόταν η οικονομική βοήθεια.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Βούτσιτς έκανε κριτική και στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι αρνείται να καταγράψει όλους τους μετανάστες. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για απροθυμία να καταγραφούν όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα προκειμένου να μην φαίνεται η Ελλάδα ως πρώτη χώρα εισόδου τους.

Η αλήθεια είναι ότι υπό την πίεση που δέχεται η Ελλάδα και την ολοκληρωτική απουσία στήριξης από την υπόλοιπη Ένωση, αυτό θα μπορούσε να είναι μία απάντηση – αντίποινο προς τους εταίρους μας. Δυσκολεύομε να σκεφθώ ωστόσο ότι κάτι τέτοιο γίνεται επίτηδες. Μάλλον πρόκειται  για την ανικανότητα να διαχειριστούν οι ελληνικές αρχές την πρωτοφανή μεταναστευτική ροή, αν ωστόσο αληθεύει το γεγονός για το οποίο ο Σέρβος πρωθυπουργός κατηγορεί την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση ανοίγει ένα πολιτικό ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να εξαντλείται σε συνεντεύξεις αλλά απαιτεί την περαιτέρω κατάθεση στοιχείων από πλευράς του κ. Βούτσιτς προκειμένου να υποστηρίξει τις καταγγελίες του.

Παλαιότερα άρθρα: