Η σημασία της απόφασης

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης

Χθες η Ευελπίδων ήταν ασφυκτικά γεμάτη και ίσως μετά από πολλές μέρες το πρώτο θέμα στα ΜΜΕ ήταν η απολογία του Βαγγέλη Μαρινάκη και όχι οι εξελίξεις με την διαπραγμάτευση. Μετά από μια μαραθώνια απολογία που κράτησε περίπου 7 ώρες βγήκε η απόφαση για τον προς το παρόν πρόεδρο του Ολυμπιακού. Η απόφαση δεν είναι οριστική και εκκρεμεί ένα δικαστήριο για την φερόμενη εγκληματική οργάνωση και είχε τρία βασικά σημεία. Εγγύηση 200.000 ευρώ, απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο άρα και με τον Ολυμπιακό και υποχρεωτική παρουσία κάθε 15 μέρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και όλα αυτά μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές απόφαση που έχει τεράστια σημασία για την συνέχεια του ελληνικού πρωταθλήματος άρα και ποδοσφαίρου.

Αν δούμε τις συνέπειες των αποφάσεων και τα μηνύματα που έστειλε ο ανακριτής είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο στην διοίκηση του Ολυμπιακού αλλά και των άλλων μεγάλων του ελληνικού πρωταθλήματος. Με την απόφαση βγήκε εκτός παιχνιδιού ο Σαρρής και πλέον είναι ευάλωτος μπροστά στις ορέξεις του δικαστηρίου. Όσον αφορά στον πρόεδρο του Ολυμπιακού τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο ανακριτής περιθωριοποίησε τον Μαρινάκη αλλά δεν τον έβγαλε εκτός Ολυμπιακού καταφέρνοντας από την μία να σταματήσει τις δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορείται χωρίς να καταστρέψει το υγιές σωματείο που έχει δημιουργήσει και ακούει στο όνομα Ολυμπιακός. Ουσιαστικά τον έδιωξε από το ποδόσφαιρο χωρίς να τον διώξει από τον Ολυμπιακό. Η υποχρέωση του Μαρινάκη να αφήσει την προεδρία δεν σημαίνει ότι είναι εκτός Ολυμπιακού ούτε ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα έχει υποδειχθεί από εκείνον ενώ δεν του απαγορεύθηκε η φιλαθλία πράγμα που τον μετατρέπει σε αφανή πρόεδρο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες μέρες έριξε 10 εκατομμύρια για μεταγραφές.

Όπως είπαμε πιο πάνω ο ανακριτής έστειλε πολλά μηνύματα σε όλους και ειδικά σε ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Εδώ και λίγες μέρες έχει γίνει γνωστή η συμμαχία των τριών για την κάθαρση του ποδοσφαίρου με τον Παναθηναϊκό να απειλεί ακόμα και με αποχή από το επόμενο πρωτάθλημα αν δεν υπάρξει η απαιτούμενη τιμωρία. Η χθεσινή απόφαση τους δικαίωσε ως ένα βαθμό . Ο μεγάλος τους αντίπαλος είναι φαινομενικά εκτός γηπέδου πληρώνοντας ένα μεγάλο ποσό ενώ πιστεύουν ότι από την επόμενη σεζόν θα έχουμε ένα πιο καθαρό πρωτάθλημα με τον ανακριτή όμως να τους επισημαίνει μέσα από την απόφαση πως δεν θα επιτρέψει στην θέση του κατηγορούμενου Μαρινάκη να βρεθεί κάποιος άλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας στήνοντας την δικιά του «οργάνωση».

Εν κατακλείδι έχουμε κάποιους κατηγορούμενους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ανακριτής έβγαλε αποφάσεις για 33 άτομα με τις δύο τελευταίες να ξεχωρίζουν ενώ και ο ίδιος ξεχωρίζει για τους ελιγμούς του. Με την τιμωρία Μαρινάκη κατάφερε να διακόψει την όποια δραστηριότητα του πάνω στο ελληνικό ποδόσφαιρο δίχως να προκαλέσει την κατάρρευση του Ολυμπιακού και γλίτωσε την «γκρίνια» των άλλων συλλόγων που απλά θα πάνε στην UEFA. Επόμενο επεισόδιο η στάση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας μετά τις καταγγελίες των ελληνικών ομάδων ως ορεκτικό της δίκης για την φερόμενη εγκληματική οργάνωση.

Παλαιότερα άρθρα: