Η «σκανδαλιάρα» Petrobas και οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες

petrobras1
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια

Η πραγματοποίηση επίσκεψης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Βραζιλία και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό, συμφωνήθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Στόχος της επίσκεψης του κ. Λαφαζάνη θα είναι να υπάρξει λεπτομερής τεχνική ενημέρωση για το διαγωνισμό υδρογονανθράκων που θα διεξάγει η Ελλάδα, με πιθανή τη συμμετοχή της Petrobras,
Και ενώ η Ελλάδα επιδιώκει να προσελκύσει βραζιλιάνικες επενδύσεις η Petrobras, ταλανίζεται από το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Βραζιλίας που της πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ποσό αυτό ανακοινώθηκε από την ίδια της εταιρία η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2014, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει ένα μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης.
Παρουσιάζοντας με μήνες καθυστέρηση τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία ελέγχθηκαν από ορκωτούς λογιστές, η Πετρομπράς ανακοίνωσε ζημίες ύψους 21,6 δισεκατομμυρίων ρεάις, ένα ποσό το ένα τρίτο του οποίου απέδωσε στα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

Συνολικά, η Petrobras υπολογίζει ότι οι ζημιές που υπέστη από το κύκλωμα διαφθοράς που δρούσε από το 2004 ανέρχεται σε 6,2 δισεκ. ρεάις (2,05 δισεκ. δολάρια).
Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας στη Βραζιλία τον τελευταίο χρόνο, καθώς ερευνάται τόσο από την αστυνομία όσο και από τη δικαιοσύνη.
Πόσο ρεαλιστική μπορεί να θεωρηθεί η προσδοκία συμμετοχής της Petrobras στον ελληνικό διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων και η ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών στη μακρινή Μεσόγειο, με βάση αυτά τα δεδομένα; Μάλλον ελάχιστα.

Παλαιότερα άρθρα:

2 απαντήσεις στο “Η «σκανδαλιάρα» Petrobas και οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες”

  1. 227808 434999Wow, remarkable weblog structure! How long have you been running a blog for? you made running a weblog look easy. The complete appear of your site is magnificent, neatly as the content material! 421741

Σχολιάστε