Η θεματοφύλακας των “Μαγεμένων” στο Μουσείο του Λούβρου, μιλά για τις Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστε επίσης

Ονομάστηκαν Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης και τροφοδότησαν όσο κανένα άλλο έργο τέχνης της ρωμαϊκής περιόδου, τη λαϊκή φαντασία. Οι «Μαγεμένες» επέστρεψαν μετά από 151 χρόνια στην πόλη όπου δέσποζαν από τον 3ο μ.Χ. αιώνα, στη Θεσσαλονίκη. Μετά από προσπάθειες χρόνων οι οποίες δεν είχαν αποδώσει, τα αντίγραφα των Incantadas έφτασαν τελικά στην πόλη, χάρη στη σκληρή κι επίπονη δουλειά των ανθρώπων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ως δώρο στην πόλη για την 80η, επετειακή διοργάνωση.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου του Λούβρου δέχθηκαν να κατασκευάσουν αντίγραφα των ανάγλυφων μυθολογικών μορφών και να τα παραχωρήσουν μαζί με τις μήτρες των εκμαγείων, στη Διεθνή Έκθεση. Μετά το τέλος της 80ης ΔΕΘ μάλιστα και σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και τους επιστήμονες που επιμελήθηκαν της Έκθεσης, οι Μαγεμένες θα εκτεθούν σε κεντρικό σημείο της πόλης, για να τις απολαύσουν Θεσσαλονικείς και επισκέπτες.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη που έδωσε η θεματοφύλακας των γνήσιων αγαλμάτων, προϊσταμένη Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, Sophie Decamps, στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης και τον Γενικό Διευθυντή της, Φίλιο Στάγκο, με αφορμή την επιστροφή των αντιγράφων των Μαγεμένων στη Θεσσαλονίκη. Το βίντεο προβάλλεται και στο περίπτερο 3 της ΔΕΘ, όπου και θα εκτίθενται οι Μαγεμένες.

Παλαιότερα άρθρα: