Η Τουρκία βομβαρδίσει το PKK και το παιχνίδι στην εγγύς Ανατολή χοντραίνει

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Επτά στόχους ανταρτών του PKK έπληξαν προχθές τη νύχτα τουρκικά μαχητικά στα ορμητήριά τους στο Βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν μεταδώσει τα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει το ethnos.gr
«Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ στη Συρία και της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ”. Μεταξύ των στόχων του PKK περιλαμβάνονται “στρατόπεδα, καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές και εγκαταστάσεις γεμάτες με πυρομαχικά», επισημαίνεται.
Οι ίδιες επιχειρήσεις συνεχίστηκαν και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως ανακοίνωσαν υπηρεσίες του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, χωρίς λεπτομέρειες αναφορικά με τον αριθμό των στόχων των επιδρομών.

Η Τουρκία έως σήμερα είχε επιδείξει εγκληματική αδράνεια αναφορικά με την προέλαση του ISIS, στα ανατολικά της με την άποψη ότι η κυβέρνηση κατ’ ουσίαν συνεργάζεται κρυφά με τους τζιχαντιστές να αποτελεί κοινό τόπο ανάμεσα στους τούρκους πολίτες. Η αλλαγή της στάσης της οφείλεται στην επίθεση αυτοκτονίας στην νοτιοανατολική πόλη Σουρούτς, που στοίχησε τη ζωή σε 32 ανθρώπους και αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια στιγμή το PKK αύξησε τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων της τάξης, σε αντίποινα όπως δηλώνει, για την επίθεση στο Σουρούτς, στόχος της οποίας ήταν μαχητικοί νέοι της αριστεράς, υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος.

Ο στόχος της Τουρκίας τώρα σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας. «Όταν οι περιοχές στη βόρεια Συρία απαλλαγούν από την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, θα διαμορφωθούν οι ζώνες ασφαλείας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου. «Πάντοτε υποστηρίζαμε τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας και ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία. Οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί θα μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές τις ζώνες ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα σε μπαράζ συλλήψεων επιδίδεται η τουρκική αστυνομία με στόχο άτομα που μπορεί να εμπλέκονται είτε με τον ISIS είτε με το PKK. Αυτό βέβαια που πρέπει να επισυμανθεί είναι ότι οι κούρδοι αντάρτες, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονταν σε ειρηνευτικές διαδικασίες με την τουρκική κυβέρνηση δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον ISIS, αφού άλλωστε είναι και εκείνοι που με θυσίες πολέμησαν και προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία του στην μαρτυρική πόλη Κομπάνι.
Το επικίνδυνο παιχνίδι των Τούρκων, με το τέρας των τζιχαντιστών, πέραν του ότι μεγεθύνει τον κίνδυνο του ISIS, για την ίδια την Τουρκία αλλά και την πορεία τους στη Μέση Ανατολή, πλέον θέτει σε ανοιχτό κίνδυνο και τις ειρηνευτικές διαδικασίες με τους κούρδους αντάρτες.
Σημειωτέον, σήμερα το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Τακσίμ της Κωνσταντινούπολης την οποία απαγόρευσαν οι αρχές. Εντούτοις, οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να την πραγματοποιήσουν με απρόβλεπτες συνέπειες.

Παλαιότερα άρθρα: