Η Τουρκία η χώρα κλειδί για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τουρκία θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Tα hot spots που θα δημιουργηθούν θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στα αυξανόμενα κύματα μεταναστών που μεταβαίνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μέσω των hot spots θα γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ταυτοποίησης και συλλογής στοιχείων για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως χάριν στην ύπαρξη των hot spots οι πρόσφυγες θα μπορούν να εκτελούν την αναγκαία διαδικασία αίτησης ασύλου ώστε έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα να μεταβαίνουν στην Ελλάδα νόμιμα και δίχως κίνδυνο.

Συνάμα, η Τουρκία έχει την ευθύνη εξάρθρωσης των εγκληματικών δικτύων που διακινούν τους μετανάστες. Καταγγελίες του πρόσφατου παρελθόντος θέλουν το τουρκικό παρακράτος να συνεργάζεται με τα κυκλώματα δουλεμπόρων και την ίδια ώρα να μην μοιράζεται πληροφορίες με την Φρόντεξ και την το Λιμενικό Σώμα. Πως είναι δυνατόν η Τουρκία να μην μπορεί να εντοπίσει τα ορμητήρια στα παράλια απ’ όπου αποπλέουν τα δουλεμπορικά; Γιατί η Τουρκία δεν αναλαμβάνει το καθεστώς απόδοσης ασύλου ώστε οι μετανάστες να μην κινδυνεύουν να φτάσουν στην Ελλάδα και από εκεί να το ζητήσουν; Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους μετανάστες οι οποίοι δηλώνουν πως είναι πρόσφυγες ώστε να εκμεταλλευτούν το νομικό και πολιτικό πλαίσιο των προσφύγων; Τα παραπάνω ερωτήματα είναι μερικά μόνον από τα φλέγοντα ζητήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η Τουρκία και όχι μόνον.

Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνον υπόθεση της χώρας μας  ή της ελληνικής κυβέρνησης. Ασφαλώς, και η υφιστάμενη πολιτική ηγεσία φέρει βαρύτατες ευθύνες για την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών αφού έκανε το λάθος να καταργήσει τα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας και αφετέρου να δώσει εξάμηνη άδεια παραμονής. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μέχρι στιγμής για το 2015 έχει υποδεχθεί 669.000 αλλοδαπούς ενώ μετά τη διαπίστωση πως δύο εκ των τρομοκρατών του Παρισιού είχαν διέλθει από την νήσο Λέρο στα Δωδεκάνησα κινδυνεύει να δει την κόκκινη κάρτα της Σέγκεν. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορα τους υπό τον φόβο υπέρ συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων μέσω των οποίων έχουν διεισδύσει τρομοκράτες του ISIS.

Παλαιότερα άρθρα: