Η UEFA ανακατεύει την τράπουλα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης

Βρισκόμαστε στα τέλη Απριλίου. Η ποδοσφαιρική αγωνία φτάνει στο κόκκινο. Οι τετράδες των μεγαλύτερων διοργανώσεων έχουν διαμορφωθεί ενώ τα μεγάλα πρωταθλήματα φτάνουν στο κόκκινο. Είναι η περίοδος που οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι περιμένουμε για να δούμε ποδοσφαιρικό θέαμα. Στην UEFA δεν περιμένουν να έρθει Τρίτη και Τετάρτη για να δουν μπάλα. Δουλεύουν συνεχώς για την βελτίωση των διοργανώσεων που έχουν υπό την εποπτεία τους, έτσι μετά την μεγάλη αύξηση των εσόδων η UEFA προχωράει σε μια πρωτοποριακή κίνηση που σχετίζεται με την κατάρτιση των γκρουπ δυναμικότητας. Από την σεζόν 2015-6 οι πρωταθλητές των 7 ισχυρότερων πρωταθλημάτων μαζί με τον τροπαιούχο θα απαρτίζουν την πρώτη οκτάδα. Αν δούμε πίσω από τα μέτρα της ομοσπονδίας θα καταλάβουμε τους πραγματικούς σκοπούς αυτής της κίνησης.

Η εφαρμογή της απόφασης είναι μια ξεκάθαρη βοήθεια σε ομάδες δεύτερης ταχύτητας. Η παρουσία τους στο πρώτο γκρουπ σε συνδυασμό με τα μεγάλα πλέον έσοδα δίνουν πολλές ευκαιρίες σε αυτές να κάνουν την έκπληξη κάνοντας μια μεγάλη πορεία μέχρι τα ημιτελικά ή τον τελικό. Αυτό βέβαια στο απώτερο μέλλον. Στόχος της ομοσπονδίας είναι η μείωση των χαοτικών διαφορών ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες και στις ομάδες με μικρότερη δυναμικότητα. Ουσιαστικά η χθεσινή απόφαση αποτελεί συνέχεια του FFP (Financial Fair Play) με την UEFA να στοχεύει στην ισότητα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ομάδες.

Μια επίσης αλυσιδωτή αντίδραση της χθεσινής απόφασης είναι το ανακάτεμα της τράπουλας. Κορυφαίες ομάδες θα βρεθούν στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας και η πιθανότητα να έχουμε μεγάλες μάχες και πρόωρους αποκλεισμούς αυξάνεται κατακόρυφα. Οι οπαδοί θα βλέπουν ντέρμπι κορυφής από Σεπτέμβρη. Πίσω από αυτό η ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Ο Πλατινί και οι συνεργάτες του θέλουν να αυξήσουν τα ήδη μεγάλα νούμερα τηλεθέασης της φάσης των ομίλων δίνοντας την ευκαιρία για περισσότερα τηλεοπτικά έσοδα. Τέλος μια ομάδα από την τελευταία οκτάδα θα έχει φοβερές εισπράξεις φιλοξενώντας δύο μεγαθήρια της διοργάνωσης.

Η UEFA δουλεύει συνεχώς πάνω στην βελτίωση της διοργάνωσης. Ξεκάθαρος στόχος των ιθυνόντων είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισότητα ανάμεσα στις ομάδες. To FFP σε συνδυασμό με την χθεσινή απόφαση αλλάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη. Επικές αναμετρήσεις από Σεπτέμβρη- Οκτώβρη και εκπλήξεις από μεσαίες ομάδες περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Όμως η σωστή εφαρμογή της απόφασης θέλει χρόνια να πραγματοποιηθεί. Δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις από την επόμενη σεζόν αλλά η ομοσπονδία ανακατεύει την τράπουλα με αυτή την κίνηση. Οι ανά την υφήλιο ποδοσφαιρόφιλοι αναμένουμε με μπόλικο ενδιαφέρον!

Παλαιότερα άρθρα: