Harvard Business Review: Καιρός για ηγεσία με σκοπό και ανθρωπιά

Διαβάστε επίσης

Μια κρίση όπου οποιαδήποτε προϋπάρχουσα πορεία δράσης πρέπει να τεθεί σε αναμονή ή να επαναληφθεί. Μια κρίση που μπορεί φυσικά να οδηγήσει τον καθένα να αισθάνεται απογοητευμένος, ενοχλημένος, συγκλονισμένος, φοβισμένος, ανησυχώντας για τον εαυτό του και τους άλλους και μη σίγουρος τι να κάνει.

Όλοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια κρίση στην οποία κάθε μέρα φέρνει νέες προκλήσεις, νέες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν: Το βασικό ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι εταιρείες είναι πώς να οδηγήσουν σε αυτό το περιβάλλον.

Έχω βρει τους ηγέτες με τους οποίους μίλησα για να είμαι απίστευτα καθοδηγούμενος από το σκοπό, με σαφή ανθρώπινη εστίαση. Θεωρούν ότι αυτή η κρίση αποτελεί βασική στιγμή ηγεσίας για να βοηθήσουν τους άλλους. Όλοι ξοδεύουν χρόνο με τις ομάδες τους και εργάζονται μαζί για να κάνουν το σωστό. Καταλαβαίνουν, για να το θέσουν σε όρους Εκκλησίλιας, ότι αυτό έχει τη δυνατότητα να είναι η «ωραιότερη ώρα» τους και θέλουν να φτάσουν στην ευκαιρία. Σε όλες τις περιπτώσεις, μου έπληξε η ανθρωπότητα.

Αυτοί είναι, βέβαια, εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Ακόμα, είδαμε τις τελευταίες ημέρες σπουδαία παραδείγματα ηγέτες που εργάζονται σκληρά για να προσπαθήσουν και να αναλάβουν δράση για να κάνουν το σωστό, καταδεικνύοντας την πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν μια καλή δύναμη κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Ξεκίνησε με σαφή, συνεπή και διαφανή επικοινωνία με τους εργαζομένους σχετικά με τον περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών, την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της εργασίας από το σπίτι και την ακύρωση γεγονότων: Η πανδημία θα βλάψει αναμφισβήτητα την πλειοψηφία των εταιρειών, τόσοι πολλοί σκέφτονται τρόπους να αρχίσουν να διαφυλάσσουν μετρητά . Η φυσική τάση μπορεί να είναι να αρχίσουν να απομακρύνονται οι άνθρωποι.

Τέλος, ορισμένες εταιρείες κινητοποιούνται για να βοηθήσουν ευρύτερα τις κοινότητες στις οποίες λειτουργούν. Η Johnson & Johnson China παρείχε κεφάλαια, ιατρικά εφόδια και εξοπλισμό προστασίας σε διάφορους οργανισμούς που ασχολούνται με το ξέσπασμα. Η εταιρεία τηλεδιάσκεψης Zoom προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα σχολεία K-12 σε ολόκληρη τη χώρα. Η εταιρεία LVMH για τα πολυτελή προϊόντα θα χρησιμοποιήσει μερικά από τα εργοστάσια αρωμάτων και καλλυντικών της (σκέφτεται Dior, Guerlain και Givenchy) για να παράγει μεγάλες ποσότητες αποστειρωτήρων χεριών και να την παράσχει δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία της Γαλλίας.

Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία η απόδοση δεν καθορίζεται από την τιμή της μετοχής μιας εταιρείας ή εάν θα επηρεάσει την καθοδήγηση της EPS. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία η απόδοση θα κριθεί με βάση τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση και η ηγεσία της εξυπηρετούν όλους και εκπληρώνουν έναν υψηλότερο σκοπό – και συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο έδειξαν και ικανοποίησαν τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πολλαπλών ενδιαφερομένων.

Harvard Business Review:
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: