«Ημέρα των Εργένηδων»-Η νέα καταναλωτική φρενίτιδα

Διαβάστε επίσης

Οκτώ χρόνια αφού ξεκίνησε η Ημέρα των Εργένηδων – με την παρούσα της μορφή – η κινεζική ημέρα καταναλωτισμού έχει αναχθεί σε παγκόσμιο γεγονός για το λιανεμπόριο. Καταναλωτές και εταιρίες λιανικής ετοιμάζονται για αυτή τη φρενίτιδα διαδικτυακών αγορών, που φέτος πέφτει αύριο, Σάββατο.

Ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ανακοίνωσε ότι πάνω από 15 εκατ. είδη προϊόντων από 140.000 μάρκες θα είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας της Tmall. Η εταιρία είπε ότι στη φετινή Ημέρα των Εργένηδων θα συμμετάσχουν εταιρίες με προϊόντα πολυτελείας, κολοσσοί του λιανικού εμπορίου από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και εκατομμύρια Κινέζων λιανεμπόρων.

Η Stadium Goods, μια εταιρία με έδρα της τη Νέα Υόρκη που πουλά υποδήματα, είπε ότι ξεκίνησε την προετοιμασία για τη συγκεκριμένη ημέρα πριν από ένα μήνα. Στόχος της εταιρίας για την αυριανή ημέρα είναι να έχει πωλήσεις ύψους 2 εκατ. δολαρίων, δήλωσε ο Τζον Μακ Φίτερς, ιδρυτής της εταιρίας.

Το 2016, οι πωλήσεις της Alibaba για την Ημέρα των Εργένηδων ανήλθαν στα 120 δισεκ. γιουάν (περίπου 18 δισεκ. δολάρια). Το ένα τρίτο των πωλήσεων προέρχεται από διεθνείς μάρκες και εταιρίες, ανέφερε η εταιρία.

Η 11η Νοεμβρίου, εξηγεί το πρακτορείο Xinhua, είναι γνωστή στην Κίνα ως Ημέρα των Εργένηδων, επειδή η ημερομηνία 11-11 μοιάζει με τέσσερα «γυμνά μπαστούνια» ένας όρος που χρησιμοποιείται στην Κίνα για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους. Η «Ημέρα των Εργένηδων» εορτάζεται στην Κίνα ήδη από τη δεκαετία του 1990 αλλά με διαφορετικό τρόπο, κυρίως με πάρτυ και κατανάλωση αλκοόλ. Σήμερα, εορτάζεται με αγορές μέσω διαδικτύου μετά από μία διαφημιστική καμπάνια, το 2009, της γνωστής εταιρίας Alibaba και έχει γίνει πλέον γνωστή ως η κινεζική εκδοχή της αμερικανικής Μαύρης Παρασκευής (Black Friday).

Παλαιότερα άρθρα: