ΗΠΑ: Επιτρέπει το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο

Διαβάστε επίσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε την Τρίτη στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την ευρεία εφαρμογή του διατάγματος που προβλέπει την απαγόρευση εισόδου προσφύγων στην χώρα.

Τα μέλη του δικαστηρίου ενέκριναν το αίτημα της κυβέρνησης Tραμπ για την αναίρεση προηγούμενης απόφασης ομοσπονδιακού εφετείου η οποία,σύμωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα επέτρεπε την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε επιπλέον 24.000 πρόσφυγες.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια μερική νίκη για τον Πρόεδρο Τραμπ καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο προετοιμάζεται για μια σημαντική συνεδρίαση τον Οκτώβριο στην οποία θα εξετάσει την συνταγματικότητα του αμφιλεγόμενου εκτελεστικού διατάγματος του Προέδρου Τραμπ με το οποίο απαγόρευε την είσοδο σε ταξιδιώτες από έξι Μουσουλμανικές χώρες και περιόριζε τις προσφυγικές εισδοχές.

Το διάταγμα αυτό που υπεγράφη στις 6 Μαρτίου απαγόρευε τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ σε υπηκόους των Iράν,Λιβύη,Σομαλία,Σουδάν,Συρία και Υεμένη για 90 ημέρες και στους πρόσφυγες για 90 ημέρες και αποτέλεσε μια κίνηση η οποία ήταν απαραίτητη σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τραμπ για να αποτραπούν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και να επιτρέψει στην κυβέρνηση να υιοθετήσει αυστηρότερους ελεγκτικού μηχανισμούς.

Με απόφαση του την περασμένη εβδομάδα, το 9ο ομοσπονδιακό εφετείο αποφάνθηκε ότι απ’ την απαγόρευση αυτή θα εξαιρούνταν οι παππούδες,θείες,θείοι και ξαδέρφια νόμιμων κατοίκων των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνεις αποφάσισε να μην εφεσιβάλλει αυτό το τμήμα της απόφασης του 9ου δικαστηρίου.

Ωστόσο, το εφετείο αποφάνθηκε επίσης ότι η προσφυγική πολιτική του Τραμπ είναι υπερβολικά ευρεία, και τάχθηκε υπέρ του να επιτρέπεται η είσοδος στους πρόσφυγες που είχαν ήδη λάβει διαβεβαιώσεις για την μετεγκατάστασή τους από κάποια αρμόδια αμερικανική αρχή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εφεσίβαλε αυτό το κομμάτι της απόφασης και η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συντάχθηκε με την κυβέρνηση σε μια απόφαση που δεν ξεπέρασε την μια πρόταση.

Παλαιότερα άρθρα: