ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία σε παροξυσμό για το πετρέλαιο του ISIL (ISIS)

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Λαβρόφ μπορεί να δέχθηκε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιχειρείται η οποιαδήποτε αποκλιμάκωση, αφού ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι περιμένει από τον Τούρκο ομόλογό του να έχει κάτι καλύτερο αυτή τη φορά. «Θα είναι λυπηρό να μη κομίζει τίποτε καινούργιο», δήλωσε ο Λαβρόφ για το ενδεχόμενο μιας συνομιλίας με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ προσπαθούν να προστατεύσουν την Τουρκία με κάθε τρόπο, μέχρι που γυρνούν τις κατηγορίες της Ρωσίας εναντίον του Άσαντ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι η αμερικανική ηγεσία δεν είναι ικανοποιημένη από την έλλειψη εποπτείας στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Αναφερόμενος στις ρωσικές κατηγορίες για το λαθρεμπόριο πετρελαίου σχολίασε ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει και τις δοσοληψίες του καθεστώτος Ασαντ με τους Τζιχαντιστές σε ό,τι αφορά τα καύσιμα.

Την ίδια ώρα το Reuters, κάνει λόγο για πετρέλαιο που από τις Συριακές πετρελαιοπηγές περνούν λαθραία στην Τουρκία με την βοήθεια «μεσαζόντων» αλλά χωρίς την ανάμειξη της τουρκικής κυβέρνησης. Επειδή όμως το λαθρεμπόριο είναι χοντρό και δεν γίνεται με μπιτόνια μέσα σε αυτοκίνητα, είναι μάλλον αδύνατον οι Τουρκικές αρχές και μυστικές υπηρεσίες να μην γνωρίζουν τίποτα, ειδικά μάλιστα όταν μαίνεται πόλεμος σε αυτά τα σύνορά τους.

Παλαιότερα άρθρα: