Η Δικαιοσύνη «βρήκε» επιτέλους «σκαμνί» και για τους «εθνικούς εργολάβους»!

Διαβάστε επίσης

του Νίκου Νικολόπουλου (*)

Το Εισαγγελικό βούλευμα που επικαιροποιεί το κολοσσιαίο σκάνδαλο στον ΟΣΕ και παραπέμπονται σε κακουργηματικού χαρακτήρα δίκη 37 πρωταγωνιστές του, είναι μια εξέλιξη με τεράστιο πολιτικό συμβολισμό.

Επί 14 χρόνια καταβλήθηκαν αναρίθμητες προσπάθειες για να «παραγραφεί» το μέγα σκάνδαλο και όσοι επεδίωκαν κάτι τέτοιο είχαν φθάσει μια ανάσα από τον στόχο τους.

Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις η Δικαιοσύνη να μοιάζει με «τυφλή χελώνα», ωστόσο διαθέτει και αντανακλαστικά που διασώζουν το ρόλο της και αυτό συνέβη στην περίπτωση του ΟΣΕ. Χρειάσθηκε, βέβαια και η επιμονή έντιμων κρατικών λειτουργών, ενώ κοινοβουλευτικά η ταπεινότητά μου με την ίδια επιμονή παρενέβη στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη για να αποτραπεί το «κουκούλωμα».

Οφείλω να επισημάνω ότι επί 14 χρόνια αρκετοί Υπουργοί λειτούργησαν με απροθυμία και φόβο ίσως, ή και πολιτική ιδιοτέλεια, απέναντι στους νταβαντζήδες που βρίσκονταν πίσω από τις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις της ΕΡΓΟΣΕ.

Σήμερα γίνεται μια αρχή. Το «σκαμνί», στο οποίο ουδέποτε στο παρελθόν κάθισαν οι «εθνικοί εργολάβοι», τώρα πλέον δεν θα το αποφύγουν. Το τεράστιο σκάνδαλο της ατιμωρησίας τους τερματίζεται.

Νοιώθω βαθειά ηθική ικανοποίηση και υπερηφάνεια γιατί αντιτάχθηκα σ’ αυτό το παντοδύναμο «καθεστώς» της νταβαντζηδοκρατίας με ανυπολόγιστο ψυχικό και πολιτικό κόστος. Δεν με έκαμψαν οι απειλές, ούτε ζήλεψα συναδέλφους μου όταν έπιαναν «στασίδι» στο MEGA, ενώ εγώ ουδέποτε επί 30 χρόνια έλαβα πρόσκληση συμμετοχής σ’ ένα πάνελ. Κι όσοι δεν ήξεραν, τώρα γνωρίζουν. Τους ενοχλούσα, ήμουν απρόβλεπτος γι’ αυτούς, γιατί δεν ενέδιδα στις προσταγές τους.

Φαντάζομαι ότι σήμερα την ίδια και μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση νοιώθει και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που υπέστη τα πάνδεινα από την νταβαντζηδοκρατία. Ούτε άσκοπος, ούτε μάταιος ήταν ο τιτάνιος αγώνας του κατά τις ασυδοσίας και των «σημαιοφόρων» της εγχώριας διαφθοράς.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τώρα και με την «βούλα» του Εισαγγελέα αποδίδονται προσωποποιημένες ευθύνες που είναι τεράστιες, αφού, όχι μόνο δεν πήραν οι Υπουργοί, οι κρατικοί λειτουργοί και τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ κανένα μέτρο για να αποτραπεί, όπως καταγγείλαμε επανειλημμένως, ο κίνδυνος επιστροφής της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, λόγω της καθυστέρησης της αποπεράτωσης των σιδηροδρομικών έργων, αλλά επέτρεψαν να περιληφθούν στη σύμβαση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie Dello Stato ρήτρες, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που τα έργα στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2018, όπως είναι δυστυχώς βέβαιο ότι θα συμβεί.

Έστω και τώρα πρέπει ο σημερινός Υπουργός να απαντήσει ποιος είναι ο λόγος που εμπιστεύθηκε κι αυτός, όπως και οι προκάτοχοί του, ένα κατεστημένο στον ΟΣΕ και στην ΕΡΓΟΣΕ, που ευθύνεται για τις τεράστιες καθυστερήσεις των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και για όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που έχουν γίνει στο χώρο του ΟΣΕ και ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη;

Γιατί διατήρησε στις θέσεις τους στελέχη του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για σκάνδαλα που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των «εθνικών εργολάβων»; Δεν αντιλήφθηκε, ότι αυτό εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους στη διαχείριση των έργων και προξενούσε περαιτέρω καθυστερήσεις στην αποπεράτωση των έργων;

Ποια έργα κινδυνεύουν με επιστροφή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, λόγω της καθυστέρησης της αποπεράτωσής τους; Πότε θα τελεσιδικήσει αυτό το οδυνηρό, για τα δημόσια οικονομικά, ενδεχόμενο;

Αληθεύουν οι πληροφορίες δυο δημοσιευμάτων, ότι στη σύμβαση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie Dello Stato περιλαμβάνονται ρήτρες, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που τα έργα στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2018;

Τα ερωτήματα, θέλοντας και μη πλέον, θα απαντηθούν. Ταυτόχρονα οι κατηγορούμενοι «εθνικοί εργολάβοι» δεν θ’ αποφύγουν το εδώλιο. Είναι βέβαιο ότι κάτι αλλάζει στο τόπο. Παύει η ατιμωρησία να είναι «καθεστώς». Η Ελλάδα, άλλωστε, δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση, αν δεν κλείσει τους λογαριασμούς της με τα αδηφάγα πιράνχας του δημόσιου χρήματος. Η Ελληνική Δικαιοσύνη αποδεικνύει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Όσο πιο γρήγορα ξεμπερδέψουμε με τους εφιάλτες της παρακμής, τόσο καλύτερα για την πατρίδα!

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος Βουλευτής Ν. Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Παλαιότερα άρθρα: