Η επιλογή Τραμπ μας φέρνει στην πρώτη μεγάλη «στροφή» του αιώνα

g7
Διαβάστε επίσης

Τι αλλάζει στο παγκόσμιο εμπόριο και τη διεθνή πολιτική σκηνή – Πρωτίστως η Κίνα αλλά και η Γερμανία στο στόχαστρο των ΗΠΑ – Τελειώνει η παγκοσμιοποίηση, όπως την γνωρίζουμε

Γράφει ο Ceteris Paribus

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών επί των εισαγωγών αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ πήρε το δρόμο της υλοποίησής της. Για περίπου έναν χρόνο, ως τα μέσα του 2019, θα παραγάγει αποτελέσματα σε συνθήκες συντονισμένης οικονομικής ανάκαμψης σε όλους τους βασικούς πόλους του παγκόσμιου συστήματος: ΗΠΑ – ΕΕ – Ιαπωνία – Αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματά του σε συνθήκες κάμψης του κύκλου ανάκαμψης (που μένει να δούμε το βάθος της και κυρίως την έκταση των συνεπειών της στην «πραγματική» οικονομία και στις αγορές), δηλαδή σε πολύ πιο ναρκοθετημένο έδαφος. Πλησιάζουμε στην πρώτη μεγάλη «στροφή» του νέου αιώνα…

Οι αντιδράσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας ήταν αναμενόμενες: θα θέλαμε κι εμείς να επωφεληθούμε της ρήτρας εξαίρεσης από τα μέτρα (που θα ισχύσει για την Αυστραλία και τον Καναδά), αλλά αν αυτό δεν συμβεί, θα πάρουμε αντίμετρα – η Κομισιόν έχει ήδη έτοιμη τη σχετική λίστα. Ωστόσο, η έκφραση και η «γλώσσα» του σώματος στις σχετικές δηλώσεις, για παράδειγμα, της κυρίας Μέρκελ, δεν απέπνεαν αυτοπεποίθηση – και όχι τυχαία…

«Πόλεμος» για τα πλεονάσματα

Σε αντίθεση με τη γερμανική (και γενικότερα την ευρωπαϊκή) αλλά και την κινεζική οικονομία, η αμερικανική δεν στηρίζεται σε πλεονάσματα. Και είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη «κόντρα» αφορά καταρχήν τα εμπορικά πλεονάσματα. Στο ξεκίνημα της θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ το είχε διατυπώσει με το γνωστό ιδιόρρυθμο τρόπο του: η παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να υπάρχει για να εξασφαλίζουν εμπορικά πλεονάσματα, εις βάρος μας, η Κίνα και η Γερμανία…

Ποιος κινδυνεύει να χάσει, ή έστω να χάσει περισσότερα, από έναν πόλεμο για τα πλεονάσματα; Μα όσοι έχουν πλεονάσματα, και ιδιαίτερα όσοι στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό σε αυτά τα πλεονάσματα. Πρωτίστως η Κίνα και η Γερμανία. Ενώ η αμερικανική οικονομία στηρίζεται κυρίως στην εσωτερική οικονομική δυναμική, η γερμανική στηρίζεται κατά 30% στον εξαγωγικό τομέα, ενώ ανάλογα ισχύουν για την κινεζική οικονομία.

Στην κινεζική οικονομία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται μια στροφή στην εσωτερική ζήτηση, αλλά θέλει χρόνο για να υλοποιηθεί – η κινεζική οικονομία είναι ακόμη εξαρτημένη από τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα.

Για τη γερμανική τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: η διαδικασία υποκατάστασης της εξωτερικής ζήτησης από την εσωτερική δεν έχει καν ξεκινήσει. Μεταξύ άλλων, η σημαντική αύξηση της εσωτερικής ζήτησης προϋποθέτει και συνεπάγεται την αύξηση των μισθών, δηλαδή ένα αποφασιστικό χτύπημα στο γερμανικό υπόδειγμα «προτεσταντικής» λιτότητας που η Γερμανία έχει εξαγάγει σε όλη την Ευρώπη.

Όταν οι Κινέζοι και Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν ότι θα απαντήσουν στα μέτρα προστατευτισμού του Τραμπ με αντίμετρα προστατευτισμού, λένε κάτι που φαίνεται προφανές αλλά δεν είναι. Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι τα αντίμετρα, αλλά ότι υποχρεώνονται να μετατοπίσουν το οικονομικό τους υπόδειγμα στην κατεύθυνση της εσωτερικής ζήτησης. Η Κίνα άρχισε ήδη να το κάνει, αλλά θέλει ακόμη χρόνο. Η Γερμανία δεν έχει ξεκινήσει καν, η δε βασική προϋπόθεση μιας τέτοιας στροφής (αύξηση της εσωτερικής ζήτησης = αύξηση μισθών) προσκρούει στη γενικότερη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό. Για την Κίνα και τη Γερμανία δεν είναι το ίδιο εύκολο με τις ΗΠΑ να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την παγκοσμιοποίηση. Αντίμετρα ασφαλώς θα υπάρξουν, αν όχι για λόγους ανταπόδοσης του «χτυπήματος», τουλάχιστον για λόγους πολιτικής αξιοπρέπειας. Ωστόσο, όσοι ζουν βυζαίνοντας την αγελάδα της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή η Κίνα και η Γερμανία, δεν μπορούν να κλιμακώσουν έναν εμπορικό πόλεμο που θα τη σκοτώσει. Σε αυτό το ζήτημα, μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν το «ακαταλόγιστο» και να συμπεριφέρονται σαν «τρελοί» του «παγκόσμιου χωριού»…

Δυτικό «στρατόπεδο» τέλος – Διεθνείς σχέσεις α λα καρτ…

Η σημειολογία της απόφασης Τραμπ είναι ευρύτερη του ζητήματος των πλεονασμάτων, επεκτεινόμενη γενικότερα σε ζητήματα διεθνών σχέσεων, συμμαχιών κ.λπ. Η ρήτρα εξαίρεσης για τον Καναδά και την Αυστραλία παραπέμπει σε κάτι πολύ σημαντικό: ότι οι ΗΠΑ δεν λειτουργούν πλέον σαν ηγεμόνας του δυτικού «στρατοπέδου» αλλά σαν ο ισχυρότερος (ακόμη) παγκόσμιος πόλος που διαχειρίζεται τις διεθνείς του σχέσεις με συμμαχίες α λα καρτ.

Οι εποχές που οι ΗΠΑ επιδοτούσαν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τη γερμανική και γενικότερα την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, διότι είχαν την πολυτέλεια να το κάνουν και ήταν εθνικά συμφέρον γι’ αυτές να το κάνουν στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με το σοβιετικό στρατόπεδο, είναι πολύ μακρινές. Το ίδιο μακρινές είναι οι εποχές που ο Χένρι Κίσιντζερ συλλάμβανε το εντυπωσιακό στρατήγημα της προσέγγισης ΗΠΑ – Κίνας ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Στη μέθη της νίκης στον Ψυχρό Πόλεμο και της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ, αλλά και εγκλωβισμένες στο μεγα-μηχανισμό της παγκοσμιοποίησης, οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν πολύ αργά ότι ο κινεζικός «δράκος» δεν δυνάμωνε απλώς αλλά εγκαθιστούσε μια δυναμική κατάκτησης της παγκόσμιας πρωτιάς.

Η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ όσον αφορά τα εμπορικά πλεονάσματα. Η Αυστραλία και ο Καναδάς εξαιρέθηκαν ήδη των μέτρων προστατευτισμού. Έτσι, οι ΗΠΑ άνοιξαν το δρόμο για εμπορικές συμφωνίες α λα καρτ, που απειλούν με πλήρη αποδόμηση του «παγκοσμιοποιημένου» πλαισίου παγκόσμιου εμπορίου.

Όλα παίζονται στην επόμενη πενταετία!

Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι έγιναν για τον ίδιο ουσιαστικά λόγο: διότι νέες ανερχόμενες δυνάμεις αμφισβητούσαν την πρωτοκαθεδρία των παλαιότερων. Αλλά και διότι η φάση του μοιράσματος των αποικιών ήταν μια από τη φύση της hot υπόθεση όπου ο στρατός έπαιζε αποφασιστικό ρόλο. Η παλιά κοσμοκράτειρα Αγγλία έχασε τα σκήπτρα από τις ΗΠΑ, αλλά χάρη στην ύπαρξη της ΕΣΣΔ, αυτό διευθετήθηκε «φιλικά» στο πλαίσιο του δυτικού στρατοπέδου.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά από τη δική τους εμπειρία πώς μια δύναμη αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγεμόνα αν έχει την πολυτέλεια να δυναμώνει σε ένα σχετικά προστατευμένο περιβάλλον: ενώ οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις σφάζονταν και αλληλοεξουδετέρωναν την ισχύ τους σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, αυτές κέρδισαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τα σκήπτρα του ηγεμόνα χωρίς τις σημαντικές απώλειες των άλλων δυτικών συμμάχων.

Από μια τέτοια συνθήκη «εκ του ασφαλούς» ανέλιξης προς την πρώτη θέση της παγκόσμιας ισχύος επωφελήθηκε η Κίνα στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης. Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα «σημάδια» και τις αναλογίες. Και είναι αυτές που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη θέση – όχι η Γερμανία.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι πλέον αργά για τις ΗΠΑ για να αποτρέψουν το «μοιραίο» της ανάδειξης της Κίνας σε ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο Τραμπ εκπροσωπεί εκείνες τις δυνάμεις μέσα στην αμερικανική άρχουσα τάξη και το αμερικανικό «βαθύ κράτος» που θέλουν, έστω και την ύστατη στιγμή, την άσκηση μιας «κρουστικής» και ενεργητικής πολιτικής αποτροπής του «μοιραίου». Τουλάχιστον, σκέφτονται, δεν θα το κάνουμε εύκολο για την Κίνα και δεν θα αποδεχτούμε παθητικά τη μοίρα μας.

Δεν πρόκειται λοιπόν για «τρέλα» αλλά για επιλογή. Που ανοίγει την πόρτα του «φρενοκομείου» στις διεθνείς σχέσεις, ναι, αλλά για τους εμπνευστές της είναι η μόνη που έχει κάποιες πιθανότητες να διατηρήσει μεσοπρόθεσμα την αμερικανική κυριαρχία.

Το ζήτημα αν θα ανακοπεί η «αναπόφευκτη» πορεία της Κίνας προς την κατάληψη της θέσης της ισχυρότερης οικονομικής δύναμης του κόσμου, θα κριθεί στην επόμενη πενταετία. Σε 1,5 με 2 χρόνια (αν οι κυρίαρχες προβλέψεις αποδειχτούν σωστές) θα κριθεί κάτι άλλο: πώς θα αντιδράσει η παγκοσμιοποίηση που θρυμματίζεται στο σοκ της νέας κάμψης του κύκλου οικονομικής ανάκαμψης.

Πλησιάζουμε στην πρώτη μεγάλη «στροφή» του νέου αιώνα…

Παλαιότερα άρθρα:

254 απαντήσεις στο “Η επιλογή Τραμπ μας φέρνει στην πρώτη μεγάλη «στροφή» του αιώνα”

 1. One more issue is that video gaming has become one of the all-time biggest forms of recreation for people of nearly every age. Kids enjoy video games, and also adults do, too. Your XBox 360 is probably the favorite video games systems for folks who love to have hundreds of activities available to them, in addition to who like to play live with other individuals all over the world. Thank you for sharing your ideas.

 2. I dont think Ive seen all the angles of this subject the way youve pointed them out. Youre a true star, a rock star man. Youve got so much to say and know so much about the subject that I think you should just teach a class about it

 3. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours today, yet I never found any fascinating article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content material as you did, the internet shall be a lot more useful than ever before. “I think that maybe if women and children were in charge we would get somewhere.” by James Grover Thurber.

 4. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. However think of if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could definitely be one of the greatest in its field. Very good blog!

 5. Thanks for your write-up. One other thing is that often individual states have their particular laws that will affect property owners, which makes it quite difficult for the Congress to come up with a brand new set of guidelines concerning property foreclosure on property owners. The problem is that a state has own guidelines which may work in an undesirable manner when it comes to foreclosure plans.

 6. I needed to put you this little bit of remark to be able to thank you once again regarding the fantastic tricks you have documented on this page. This is certainly seriously generous with you to offer unhampered all that many people would have marketed for an electronic book to help with making some cash for themselves, notably considering that you might well have done it in the event you decided. The thoughts also acted to be the easy way to understand that many people have the same zeal really like my personal own to grasp whole lot more when it comes to this condition. I believe there are millions of more pleasant moments up front for folks who read through your blog.

 7. Thank you for sharing superb informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just could not come across. What a great site.

 8. Simply wish to say your article is as astounding. The clarity to your submit is simply excellent and that i could assume you’re knowledgeable on this subject. Well along with your permission let me to snatch your RSS feed to stay updated with impending post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 9. Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nevertheless actually really worth taking a search, whoa did a single discover about Mid East has got far more problerms at the same time.

 10. Hi there very cool site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I am glad to search out so many useful information right here within the put up, we’d like work out extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 11. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this info So i am satisfied to convey that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make certain to don¡¦t overlook this site and provides it a glance regularly.

 12. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.|

 13. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem solved soon. Cheers|

 14. Just wish to say your article is as amazing. The clarity in your submit is simply nice and that i can think you’re an expert in this subject. Fine together with your permission allow me to take hold of your RSS feed to keep up to date with approaching post. Thanks one million and please continue the enjoyable work.|

 15. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!|

 16. Hi, Neat post. There’s a problem along with your website in web explorer, may test this… IE nonetheless is the marketplace leader and a good part of other folks will leave out your great writing because of this problem.

 17. I’m writing to let you know of the magnificent discovery my cousin’s daughter obtained using yuor web blog. She mastered a wide variety of things, not to mention what it’s like to possess a very effective teaching style to have many more without hassle comprehend certain impossible topics. You really did more than our desires. Thank you for showing such precious, trusted, educational and in addition cool tips on that topic to Jane.

 18. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.|

 19. Definitely, Apple’s instance retail store is by way of distance. It’s a really variety of all kinds with programs versus a fairly sorrowful choice a handful for the purpose of Zune. Microsof company is applications, specially in the realm of exercises, still I am not sure It’s safe to require to wagered with the success detail aspect is important for your needs. Ipod could be a even better determination if so.

 20. I¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this info So i¦m happy to exhibit that I have a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I such a lot definitely will make sure to do not put out of your mind this site and give it a look regularly.

 21. Hello I am so grateful I found your web site, I really found you by accident, while I was searching on Digg for something else, Regardless I am here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb job.|

 22. Awesome blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Kudos!|

 23. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 24. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say that you’ve done a excellent job with this. Additionally, the blog loads very quick for me on Opera. Outstanding Blog!

 25. Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.|

 26. Hello, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, could check thisK IE nonetheless is the market chief and a huge element of folks will omit your great writing because of this problem.

 27. Excellent post. I was checking constantly this weblog and I am inspired! Extremely useful info specifically the closing section :) I care for such information much. I used to be seeking this certain information for a very lengthy time. Thanks and good luck.

 28. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to find anyone with some original ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this website is something that’s wanted on the net, someone with a bit of originality. useful job for bringing something new to the internet!

 29. Howdy very nice site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds additionally…I’m glad to search out a lot of helpful info right here within the post, we need work out more techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 30. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your site? My website is in the exact same niche as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Cheers!

 31. Thank you a lot for providing individuals with a very special opportunity to discover important secrets from this web site. It really is so useful plus full of a great time for me and my office peers to search your website the equivalent of three times in one week to study the new tips you have. Not to mention, we’re at all times contented with your remarkable strategies served by you. Certain 4 points in this post are in truth the most beneficial we have ever had.

 32. Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between usability and visual appeal. I must say you’ve done a amazing job with this. Additionally, the blog loads extremely quick for me on Chrome. Superb Blog!

 33. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 34. I do enjoy the way you have presented this particular problem plus it does present us a lot of fodder for consideration. Nevertheless, coming from everything that I have observed, I only trust when other feed-back pack on that individuals remain on point and in no way embark on a soap box associated with the news of the day. All the same, thank you for this superb point and although I do not necessarily go along with it in totality, I value your point of view.

 35. Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 36. Wow, awesome weblog structure! How long have you ever been running a blog for? you made running a blog look easy. The overall glance of your web site is wonderful, let alone the content!

 37. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & help different customers like its helped me. Great job.

 38. Thank you for every other great post. Where else could anyone get that type of information in such an ideal approach of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the search for such info.

 39. First off I would like to say wonderful blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your head prior to writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my thoughts out. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Thanks!|

 40. I have to show my appreciation to you just for bailing me out of such a circumstance. Right after checking throughout the the net and meeting notions which were not pleasant, I was thinking my life was gone. Existing devoid of the answers to the difficulties you have fixed as a result of your main review is a critical case, and ones that would have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t noticed your site. Your main mastery and kindness in controlling all the things was priceless. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a solution like this. I can also now relish my future. Thanks so much for your impressive and result oriented help. I won’t hesitate to propose the sites to anybody who would like guidelines about this area.

 41. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 42. Hi! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Thanks

 43. My brother recommended I might like this web site. He used to be totally right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 44. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 45. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 46. I am really inspired together with your writing abilities and also with the layout for your blog. Is that this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway stay up the nice quality writing, it is uncommon to look a great blog like this one today..

 47. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 48. Hey! I understand this is sort of off-topic but I had to ask. Does managing a well-established website such as yours require a large amount of work? I am completely new to blogging but I do write in my diary daily. I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and thoughts online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!|

 49. Hi would you mind letting me know which web host you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price? Thanks a lot, I appreciate it!|

 50. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!|

 51. You really make it appear so easy with your presentation however I find this topic to be actually one thing which I feel I would never understand. It sort of feels too complicated and very broad for me. I am looking ahead for your subsequent put up, I¦ll try to get the hang of it!

 52. Howdy would you mind stating which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 53. May I just say what a comfort to discover an individual who really understands what they’re talking about online. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. More people have to look at this and understand this side of your story. It’s surprising you’re not more popular since you surely possess the gift.|

 54. Hey! I understand this is kind of off-topic but I needed to ask. Does operating a well-established website such as yours require a lot of work? I’m completely new to operating a blog but I do write in my diary daily. I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and feelings online. Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring blog owners. Appreciate it!|

 55. We absolutely love your blog and find most of your post’s to be what precisely I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on most of the subjects you write related to here. Again, awesome web site!|

 56. What i don’t realize is if truth be told how you are now not really much more neatly-appreciated than you might be now. You are very intelligent. You already know therefore significantly with regards to this matter, made me for my part believe it from numerous varied angles. Its like men and women don’t seem to be involved unless it’s one thing to do with Woman gaga! Your personal stuffs outstanding. All the time take care of it up!

 57. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me realize so that I could subscribe. Thanks.|

 58. Good day! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 59. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 60. Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 61. Just desire to say your article is as amazing. The clarity in your submit is simply great and i can suppose you are an expert in this subject. Well with your permission allow me to take hold of your feed to keep up to date with approaching post. Thanks 1,000,000 and please continue the gratifying work.|

 62. You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 63. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as well as the content!|

 64. Simply wanna remark on few general things, The website design is perfect, the subject matter is very wonderful. “Some for renown, on scraps of learning dote, And think they grow immortal as they quote.” by Edward Young.

 65. Thanks for your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you may be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back in the future. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a nice afternoon!

 66. Thank you for some other great article. The place else could anyone get that kind of info in such a perfect manner of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the search for such information.

 67. Together with everything that seems to be building throughout this specific subject material, many of your opinions are relatively radical. On the other hand, I beg your pardon, because I can not give credence to your whole theory, all be it exhilarating none the less. It would seem to everybody that your commentary are actually not completely justified and in reality you are generally your self not entirely confident of the point. In any case I did enjoy reading it.

 68. I have been browsing online more than three hours these days, but I never discovered any interesting article like yours. It’s lovely worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the net will be a lot more useful than ever before.

 69. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice practices and we are looking to swap strategies with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 70. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 71. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good hosting provider at a reasonable price? Thanks a lot, I appreciate it!

 72. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.|

 73. “Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?”

 74. There are actually plenty of details like that to take into consideration. That could be a nice point to convey up. I offer the ideas above as basic inspiration but clearly there are questions like the one you convey up the place an important factor will probably be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged around issues like that, but I am positive that your job is clearly recognized as a fair game. Each girls and boys really feel the influence of only a second’s pleasure, for the rest of their lives.

 75. I definitely wanted to type a brief comment to appreciate you for the fabulous concepts you are giving on this site. My rather long internet search has finally been compensated with beneficial knowledge to go over with my company. I would believe that many of us site visitors actually are undoubtedly fortunate to be in a wonderful place with very many outstanding professionals with great suggestions. I feel very privileged to have discovered the weblog and look forward to so many more enjoyable times reading here. Thank you once again for a lot of things.

 76. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this site with my Facebook group. Talk soon!|

 77. Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it ;) I am going to return once again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.|

Σχολιάστε