Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τα 10 ανοικτά μέτωπα της Ελλάδας στην ενέργεια

energeia
Διαβάστε επίσης

Τις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση στην αγορά ενέργειας επισημαίνει η Κομισιόν. Το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη, οι ΝΟΜΕ, το target model, η πώληση της ΔΕΠΑ, η καθυστέρηση διείσδυσης του φυσικού αερίου και το έλλειμμα στις ΑΠΕ.

Ειδικότερα, η Κομισιόν επικροτεί τις «φιλόδοξες» ανακοινώσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στην αλλαγή της προοπτικής της ενεργειακής αγοράς και συγκεκριμένα την επίσπευση της απεξάρτησης από τον λιγνίτη έως το 2028.

Στην τέταρτη έκθεσή της για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία της αγοράς επαινεί το «φιλόδοξο» σχέδιο της Αθήνας, ωστόσο υπογραμμίζει πως, ιδίως για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, απαιτείται «ισχυρή πολιτική δέσμευση και σαφήνεια». Μάλιστα αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τόσο την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Κλιματική Αλλαγή -στο τέλος του χρόνου- όσο και τη δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν τελικά το άνοιγμα της αγοράς αλλά και τη δέσμευση της κυβέρνησης για την πρόταση τον Ιανουάριο του 2020 εναλλακτικών διορθωτικών μέτρων, που θα κλείσουν το θέμα της κυριαρχίας του λιγνίτη στην αγορά.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης σε άλλο σημείο υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά για να δείξει ότι οι δεσμεύσεις της αναλαμβάνονται άμεσα…».

Πάντως, στο κομμάτι του κειμένου που αφορούν στην ενέργεια, η Κομισιόν περιγράφει σημαντικές εκκρεμότητες και δεν διστάζει παρά τις «φιλόδοξες» ανακοινώσεις της κυβέρνησης να τις καταδείξει είτε κι ευθέως να τις καυτηριάσει:

1. Το μονοπώλιο στον λιγνίτη

Με το «καλημέρα» η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ενέργεια φρόντισε να προειδοποιήσει αναφερόμενη στη μη τήρηση των δεσμεύσεων για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων (από την προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση της ΔEH), ώστε να δοθεί πρόσβαση στους ανταγωνιστές της. «Η Ελλάδα επί του παρόντος παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία», σημείωσε και μάλιστα οι αρμόδιες αρχές της Ευρ. Επιτροπής ξεκίνησαν τη διαδικασία για τη λήψη εναλλακτικών αντιμονοπωλιακών μέτρων. Όταν αυτό έγινε γνωστό στην Αθήνα, το υπουργείο ΠΕΝ κοινοποίησε επισήμως ότι τον Ιανουάριο του 2020 θα προτείνει αντιμονοπωλιακά διορθωτικά μέτρα.

2. Τarget Model

Την καθυστέρηση της εφαρμογής του target model, που συνοδεύεται από τις επιμέρους χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας (προημερήσια, ενδοημερήσια, αγορά επόμενης μέρας και αγορά εξισορρόπησης) επισημαίνει η έκθεση.

Υπενθυμίζει ότι δεν τηρήθηκε η δέσμευση για την έκδοση των απαιτούμενων τεχνικών κειμένων έως τον Απρίλιο του 2019 και συμφωνήθηκε παράταση για τον Ιούνιο του 2020. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο προειδοποιεί: «Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί».

3. Δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Η Ευρ. Επιτροπή αναφέρει την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, κι ενώ το target model δεν είναι σε θέση ακόμη να εφαρμοστεί.

Σημειώνει την πρόταση της ελληνικής πλευράς να αντικατασταθεί το μέτρο με τη λειτουργίας αγοράς προθεσμιακών προϊόντων. Ωστόσο θέτει ως επόπτη αυτής της διαδικασίας για τη λήψη μέτρων στο ενδεχόμενο της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης τη ΡΑΕ και καλεί τις ελληνικές αρχές να παρουσιάσει το είδος αυτών των προϊόντων.

Πάντως, η Ευρ. Επιτροπή δεν φαίνεται να πείθεται για την αναγκαιότητα της κατάργησης των ΝΟΜΕ. Σημειώνει ότι το μερίδιο της ΔΕH υποχώρησε ελαφρά από το 77% του Μαρτίου στο 72% τον Σεπτέμβριο και παραμένει υψηλό. Αίσθηση επίσης προκαλεί και το γεγονός πως η Κομισιόν για πρώτη φορά σε έκθεσή της προσδιορίζει το μερίδιο της ΔEH στη χονδρεμπορική αγορά, εξαιρουμένων των ΑΠΕ, λέγοντας ότι είναι υπεύθυνη για το 70% της παραγωγής ρεύματος. Και όχι μόνο αυτό: Αποδίδει το ότι η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες τιμές χονδρικής στην Ε.Ε. στο αυξημένο κόστος των δικαιωμάτων ρύπων. Δείχνει δηλαδή και πάλι τον λιγνίτη…

4. ΕΤΜΕΑΡ και Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ

Την ανησυχία της για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές, εκφράζει η Κομισιόν. Οι «ανησυχίες» πηγάζουν από το γεγονός ότι τα έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ μειώνονται με ενδεχόμενες επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ.

5. Κόστη στους παραγωγούς ΑΠΕ

«Επιβλαβείς» για νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι και τα τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι επενδυτές για καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των έργων, για τις οποίες δεν ευθύνονται εκείνοι, καυτηριάζει επίσης η Ευρ. Επιτροπή.

Όπως υπογραμμίζει, η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδίου της Ελλάδας και η βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης θα είναι καίριας σημασίας για να γίνουν οι επενδύσεις στο έπακρο.

6. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

Αιχμές για νέα καθυστέρηση στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ αφήνει η Κομισιόν. Όπως αναφέρει, έγιναν μικρές αλλαγές στο νομοσχέδιο, μεταφέροντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για την εκκίνηση των διαγωνισμών πώλησης των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών.

7. Καθυστερήσεις στη διείσδυση του φυσικού αερίου

Η Κομισιόν τονίζει τη σημασία που θα έχει το φυσικό αέριο στη μεταβατική εποχή της αγοράς ενέργειας και μάλιστα επισημαίνει το γεγονός των πέντε νέων αδειών από ιδιώτες για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 3.460 MW. Υπογραμμίζει δε ότι το 35% της ηλεκτροπαραγωγής σήμερα είναι με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην έκθεσή της, ο βαθμός διείσδυσής του στα νοικοκυριά είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως υπάρχουν περιοχές οι οποίες δεν έχουν καμία πρόσβαση. Εκφράζει την προσδοκία της αύξησης της επέκτασης, με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής αερίου.

8. Ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Ανάμεσα στις εκκρεμότητες, οι Βρυξέλλες αναφέρουν και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.

9. Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος

Η έκθεση υπογραμμίζει και την ανάγκη εκπόνησης Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. Κάτι που παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

10. Βιομηχανικές Εκπομπές

Επικριτική είναι η Ευρ. Επιτροπή και στην παραβίαση από την πλευρά της Ελλάδας της οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές ρύπων. Προφανώς αναφέρεται στο γεγονός της λειτουργίας ντιζελοκίνητων κι άλλων πεπαλαιωμένων μονάδων της ΔEH, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις.

Με πληροφορίες από euro2day.gr

Παλαιότερα άρθρα:

39 απαντήσεις στο “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τα 10 ανοικτά μέτωπα της Ελλάδας στην ενέργεια”

  1. I simply want to tell you that I am just newbie to weblog and honestly loved this web site. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog . You really come with impressive articles and reviews. Regards for revealing your website.

  2. I would like to convey my affection for your kindness supporting men and women that must have assistance with this important issue. Your personal commitment to passing the solution around turned out to be pretty valuable and have without exception helped employees just like me to realize their pursuits. This useful report can mean a great deal a person like me and further more to my office colleagues. Many thanks; from everyone of us.

  3. I came across your blog site on the internet and check a couple of of your earlier posts. Still keep in the very great operate. I simply extra up your Feed to my personal Windows live messenger News Readers. Searching for forward to reading far more from you afterwards!?-

  4. I want to get across my admiration for your kindness giving support to women who absolutely need help on this matter. Your personal commitment to getting the solution all-around had been exceptionally effective and have usually permitted most people like me to realize their dreams. Your own valuable advice denotes this much a person like me and even more to my colleagues. Thank you; from all of us.

  5. I wanted to follow up and let you know how , a great deal I loved discovering this blog today. I’d consider it a good honor to work at my company and be able to make use of the tips discussed on your web page and also be a part of visitors’ remarks like this. Should a position associated with guest article writer become available at your end, you should let me know.

  6. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

  7. I don’t even know how I finished up right here, however I believed this post used to be good. I do not recognize who you are however definitely you’re going to a well-known blogger in the event you aren’t already ;) Cheers!

  8. I do enjoy the manner in which you have framed this problem and it really does provide me a lot of fodder for consideration. Nevertheless, because of everything that I have personally seen, I simply trust when the actual opinions stack on that people continue to be on point and don’t embark on a tirade regarding the news du jour. All the same, thank you for this superb point and even though I do not necessarily go along with this in totality, I value your point of view.

Σχολιάστε