Η Γερμανία ψάχνει, αλλά δεν βρίσκει, Άγιους Βασίληδες

Διαβάστε επίσης

Αντί να στέκονται στον κρύο αέρα και τα χιόνια προτιμούν να «ψαρεύουν» πελάτες από το τηλέφωνο. Αντί να μοιράζουν δώρα από τους σάκους που κουβαλάνε μαζί τους, κάνουν μάρκετινγκ με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τη ζεστασιά του σπιτιού τους.

Οι φοιτητές στη Γερμανία δεν θέλουν πια να εργάζονται σαν Αγιοβασίληδες και ας είναι οι αμοιβές καλές.

Ένας Αγιοβασίλης την παραμονή των Χριστουγέννων κερδίζει περίπου 500 ευρώ στο Βερολίνο. Μετά από 70 χρόνια όμως η φοιτητική ένωση στο Βερολίνο δεν προσφέρει πλέον υπηρεσίες εύρεσης εργασίας ως Αγιοβασίλης σε φοιτητές. «Με βαριά καρδιά», όπως λέει η εκπρόσωπος Γιάνα Γιούντις. Δεν υπάρχουν πλέον ενδιαφερόμενοι, όπως τονίζει.

Για τις ελλείψεις στον κλάδο κάνει λόγο και ο 66χρονος Βίλι Ντάμεν από την πόλη Τσέλε. «Πολλοί νέοι δεν έχουν πλέον διάθεση να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες».

Ο ίδιος αγαπά πάντως το επάγγελμα του και προσπαθεί να μεταδώσει αυτή την αγάπη και στους νεότερους. Εργάζεται όπως λέει παραδοσιακά, δηλαδή τα έξυπνα κινητά και το κάπνισμα απαγορεύονται, και στο πρόγραμμα εκτός από τα δώρα περιλαμβάνονται και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. «Θα χρειαζόμουν ακόμα 30 με 40 Αγιοβασίληδες», λέει ο Γερμανός συνταξιούχος, ο οποίος ήδη από το καλοκαίρι έχει ζήτηση για φωτογράφιση με το κόκκινο κουστούμι του και τη λευκή γενειάδα.

Δεν υπάρχουν Αγιοβασίληδες, αλλά η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και κυρίως στη Βόρεια Γερμανία. Επιπλέον ζητούνται αγγελάκια. Η Πέτρα Χένκερτ, επικεφαλής ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας, ξεκίνησε μάλιστα μια εκστρατεία με την επωνυμία:

«Το Βερολίνο ψάχνει 100 Αγιοβασίληδες». Όπως λέει; «πολλοί άνθρωποι που είχαν όνειρο να κάνουν κάτι τέτοιο πήραν τηλέφωνο αλλά τελικά δεν τόλμησαν».

Παλαιότερα άρθρα: