Η κακή διατροφή και αλκοόλ ευθύνονται για το 10% των κρουσμάτων καρκίνου

diatrofiki_pyramida-620x320
Διαβάστε επίσης

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καρκίνου, οφείλεται στην κακή διατροφή. Υπολογίζεται ότι 80.110 νέες περιπτώσεις καρκίνου που εκδηλώθηκαν σε άτομα των 20 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015 οφείλονται απλώς στην κατανάλωση κακής διατροφής, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JNCI Cancer Spectrum.

«Αυτό ισοδυναμεί με το 5,2% όλων των περιπτώσεων καρκίνου που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ το 2015», δήλωσε ο Dr. Fang Fang Zhang, ένας επιδημιολόγος διατροφής και καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της μελέτης.

«Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με το ποσοστό καρκίνου που οφείλεται στο αλκοόλ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκειμένου να τονίσει ότι τα ευρήματα κάθε άλλο παρά άνευ λόγου και αξίας είναι.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επτά διαιτητικούς παράγοντες: τη χαμηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων και την υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων, κόκκινων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών, όπως η σόδα.

«Η χαμηλή κατανάλωση ολόκληρων δημητριακών συνδέθηκε με το μεγαλύτερο βάρος καρκίνου στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, υψηλή κατανάλωση κρέατος, χαμηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών», δήλωσε ο Δρ. Ζανγκ.

Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία για τη διατροφική κατανάλωση ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του 2013 και του 2016, τα οποία προήλθαν από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης για την Υγεία και τη Διατροφή, καθώς και τα στοιχεία για την εθνική επίπτωση του καρκίνου το 2015 από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συγκριτικό μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου, το οποίο περιελάμβανε τον υπολογισμό του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου που συνδέονταν με την κακή διατροφή και συνέβαλαν στην αξιολόγηση της διατροφής που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην επιβάρυνση του καρκίνου των ΗΠΑ. Αυτές οι εκτιμήσεις έγιναν με τη χρήση ενώσεων διατροφής-καρκίνου που βρέθηκαν σε ξεχωριστές μελέτες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είχε τον μεγαλύτερο αριθμό και το ποσοστό των περιπτώσεων που σχετίζονται με τη διατροφή. Συγκεκριμένα, αφορούσαν το 38,3% των περιπτώσεων.

Οι άνδρες ηλικίας 45 έως 64 ετών και οι εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων και των ισπανόφωνων, είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιβάρυνσης από τον καρκίνο σε σχέση με άλλες ομάδες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε