Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την επιστολή για την απόλυτη εξουσία της FRONTEX

Διαβάστε επίσης

Τη λήψη επιστολής από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας με την πρόταση για διεύρυνση της λειτουργίας της FRONTEX, για την οποία γράψαμε στο RP και η οποία καταργεί πρακτικά την κυριαρχία της Ελλάδας εντός των συνόρων της, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μας ζητήθηκε να κάνουμε αυτό που ήδη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του γερμανικού ZDF παρουσιάστηκε η επιστολή των δύο υπουργών Εσωτερικών, στην οποία καλείται η Κομισιόν να διευρύνει τους κανόνες της Σένγκεν «ώστε η Frontex να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από την ίδια την Frontex, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».

Στην επιστολή τους επισημαίνουν ακόμη ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει η Frontex να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική της ευθύνη». Ως τώρα, τέτοια κινητοποίηση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος-μέλος το ζητούσε και τα άλλα κράτη-μέλη συμφωνούσαν.

Όπως ανέφερε και η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Επιτροπή θέλει να παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της Frontex, ενώ αυτή την στιγμή συζητούνται διάφορα μοντέλα προκειμένου να ανταποκριθούν στις γερμανογαλλικές απαιτήσεις.

με πληροφορίες από Τα Νέα

Παλαιότερα άρθρα: