Η κυβέρνηση σε δίνη λόγω του μεταναστευτικού: Υποτίμησε το πρόβλημα, άργησε στη λύση

Διαβάστε επίσης

Η ασύγγνωστη ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση το μεταναστευτικό του πρώτους μήνες της θητείας από τον Ιούλιο του 2019, ήδη την έχει φέρει μπροστά σε τρομακτικά προβλήματα αλλά κυρίως αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Το σχέδιο για τις επιτάξεις περιοχών προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα απορρίπτεται κατηγορηματικά από τους κατοίκους των νησιών του βορείου Αιγαίου που δηλώνουν ότι δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες της πολιτείας.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι οι κάτοικοι των νησιών δεν πιστεύουν τη δέσμευση ότι με τη δημιουργία των κλειστών κέντρων θα κλείσουν και οι ανοιχτές δομές και φοβούνται ότι με τον τρόπο αυτό απλώς θα βρεθούν με διπλάσιους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει δυναμικές κινητοποιήσεις. Συγκεντρώσεις στα νησιά, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα ενώ και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κλονίζονται από τις αντιδράσεις των πολιτών.

Το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης έχουν προσκληθεί να συνομιλήσουν με όσα στελέχη πολιτεύτηκαν στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με τη ΝΔ και δεν εξελέγησαν. Στην ατζέντα βρίσκονται τα ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης, θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την βάση της ΝΔ και βρίσκονταν ψηλά στην προεκλογική ρητορική του κόμματος.

Η ενημέρωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση της κατάστασης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και τα αποτελέσματα που θα μπορεί να αποφέρει το σχέδιο που υλοποιείται. Οι γκρίνιες για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν είναι δεδομένες, ειδικά από όσους πολιτεύονται στα νησιά και τις περιοχές που θα κληθούν να συνεισφέρουν. Οι πολιτευτές που θα βρεθούν στην Πειραιώς αναμένεται να μεταφέρουν όσα εισπράττουν από την βάση που ζητά αυστηρά μέτρα και αποτελεσματικότητα.

Στις 19 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ

Ακολουθεί στις 19 Φεβρουαρίου συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου αναμένεται ο Πρωθυπουργός να τονίσει τις βασικές παραμέτρους της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό και να ξεκαθαρίσει ότι δεν χωρούν διαφορετικές φωνές για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρόκειται για θέμα εθνικής σημασίας όπως εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου και είναι απαραίτητο να υπάρχει συντεταγμένος λόγος, από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος. Αυτοί είναι που θα επικοινωνήσουν τις θέσεις της κυβέρνησης στους πολίτες και θα αντιμετωπίσουν με επιχειρήματα τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Το μπαράζ κομματικών συνεδριάσεων θα ολοκληρωθεί στις 22 Φεβρουαρίου με συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής. Σε αυτήν συμμετέχουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες που εκλέχτηκαν με την Νέα Δημοκρατία σε περιοχές οι οποίες σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. Η παρουσία τους και τα όσα θα πουν εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσουν στην συζήτηση που θα γίνει.

Παλαιότερα άρθρα: