Η Μέι οδεύει για συντριπτική ήττα – Από το μέγεθός της θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις

Διαβάστε επίσης

Την ύστατη προσπάθεια να αλλάξει την αριθμητική ισορροπία στη Βουλή, όσον αφορά την ψήφιση της συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει η Τερέζα Μέι με την ομιλία της στο Στοκ Ο´ Τρεντ, περιοχή στην οποία το Brexit επικράτησε με ποσοστό 70%.

Την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή η Τερέζα Μέι, έκανε μια τελική απόπειρα να πείσει τους αντάρτες του κόμματός της να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της, ειδάλλως η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση επ’ αόριστον. Επίσης θα προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόπειρα μηδενισμού του δημοψηφίσματος και προκήρυξης νέου ενέχει τον κίνδυνο απαξίωσης της πολιτικής και ακύρωσης του εκτελεστικού ρόλου της Κυβέρνησης.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός γνωρίζει τις παρασκηνιακές κινήσεις κάποιων βουλευτών, οι οποίοι σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής, απεργάζονται σχέδιο ανάθεσης του χειρισμού του Brexit στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για σχέδιο που απεκάλυψαν οι Times και αν αληθεύει, καταργεί τον εκτελεστικό ρόλο της Κυβέρνησης και τον νομοθετικό της Βουλής.

Τα επόμενα βήματα της Τερέζα Μέι

Όσον αφορά την ψηφοφορία της Τρίτης, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ήττα της κυβέρνησης Μέι. Το ερώτημα είναι αν η διαφορά είναι συντριπτική, 100 και πλέον ψήφων ή αν είναι μικρότερη και πιο διαχειρίσιμη.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα επόμενα βήματα της πρωθυπουργού θα είναι είτε να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 έως τον Ιούλιο, αίτημα που φαίνεται να αποδέχονται οι Βρυξέλλες ή να προτείνει την παραμονή της χώρας στην Τελωνιακή Ένωση για όσο διάστημα χρειαστεί για την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με αντάλλαγμα την αναθεώρηση του άρθρου της Συνθήκης, το οποίο αναφέρεται στο backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν τους κυρίους Γιούνκερ και Τουσκ να έχουν έτοιμη επιστολή με περαιτέρω διαβεβαιώσεις για την μη εφαρμογή του backstop, η οποία θα αποσταλεί στο Λονδίνο μετά από αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης.

Παλαιότερα άρθρα: