Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Συρία σε ζώνες «αποκλιμάκωσης»

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία θα αναπτύξει στρατεύματα στη βόρεια περιοχή Idlib της Συρίας, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης συμφωνίας αποκλιμάκωσης για την οποία μεσολάβησε η Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Οι ζώνες “αποκλιμάκωσης”, που συμφωνήθηκαν από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν, θα συζητηθούν περαιτέρω σε συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

“Όπως ορίζει η συμφωνία, οι Ρώσοι διατηρούν την ασφάλεια εκτός του Idlib και η Τουρκία θα διατηρήσει την ασφάλεια στην περιοχή Idlib”, υπογράμμισε ο Ερντογάν.

“Το έργο μας δεν είναι εύκολο. Με τον Πούτιν θα συζητήσουμε τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εξάλειψη των τρομοκρατών μια για πάντα για την αποκατάσταση της ειρήνης”.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία εξετάζει και ορισμένα αντίμετρα εκτός των τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, ενάντια στο Κουρδικό βόρειο Ιράκ με αφορμή το προγραμματισμένο δημοψήφισμα.

Να θυμήσουμε βέβαια ότι οι Ιρακινές Κουρδικές αρχές αψήφησαν τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις ως προς την ανάκληση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Οι γείτονες του Ιράκ φοβούνται ότι θα προκληθούν αναταραχές μεταξύ των δικών τους κουρδικών πληθυσμών και οι δυτικοί σύμμαχοι ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Παρασκευή για το δημοψήφισμα, ενημέρωσε ο Ερντογάν. Επιπρόσθετα, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι το κοινοβούλιο θα συγκληθεί επίσης για έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο.

“Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση θα συζητήσουμε τι είδους κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν και πότε θα επιβληθούν αυτές”, τόνισε, χωρίς να δώσει κάποιες παραπάνω πληροφορίες.

Παράλληλα, τα τουρκικά στρατεύματα εκτελούν επίσης στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα και ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι το ψήφισμα για την αποστολή στρατευμάτων εκτός Τουρκίας θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο για ψηφοφορία.

Το σίγουρο είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι η αποφασιστικότητα του Ερντογάν όχι τόσο για το ζήτημα του Ισλαμικού Κράτους αλλά για την καταστολή των Κούρδων θα είναι η κινητήριος δύναμη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή του Idlib.

 

Πηγές: Reuters, AFP

Παλαιότερα άρθρα: