Η Βουλή επιστρέφει -ως αναρμόδια- και επισήμως στη Δικαιοσύνη την υπόθεση Novartis

novartis-605
Διαβάστε επίσης

Άδοξα, όπως είχαν πολλοί προβλέψει, και χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης όπως είχαν ζητήσει πολλοί από τους κατηγορούμενους πολιτικούς η Βουλή θα επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη το φάκελο της υπόθεσης Novartis.

Όπως είναι γνωστό με απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συγκροτήθηκε η προανακριτική επιτροπή για συνολικά 10 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στην πορεία και παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους είχαν ζητήσει ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης με την κατάθεση και των προστατευόμενων μαρτύρων η κυβερνητική πλειοψηφία μόνη της –καθώς το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν αποχωρήσει από την επιτροπή- αποφάσισε μετά και τις σχετικές εισηγήσεις του Ν. Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και του Γ. Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να ασκήσει διώξεις για τα αδικήματα της δωροληψίας-δωροδοκίας και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της προανακριτικής Θεόδωρος Δρίτσας, «η επιτροπή αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης».

Αναλυτικά το σκεπτικό της πλειοψηφίας θα περιλαμβάνεται στο πόρισμα που θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια. Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Τρίτη 24 Απριλίου 2018 για την έγκριση του τελικού πορίσματος.

Κατά τον κ. Δρίτσα, με την απόφαση περί αναρμοδιότητας της προανακριτικής να εισέλθει στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης και να ασκήσει τυχόν ποινικές διώξεις, «ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη διερεύνηση και για την δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου, έτσι ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια οι αθώοι να δικαιωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι και οι ενδεχομένως εμπλεκόμενοι να δικαστούν και το πολιτικό σύστημα να έχει κάνει ένα βήμα σημαντικό για την ανάκτηση της χαμένης του αξιοπιστίας».

Παλαιότερα άρθρα:

2 απαντήσεις στο “Η Βουλή επιστρέφει -ως αναρμόδια- και επισήμως στη Δικαιοσύνη την υπόθεση Novartis”

  1. hello!,I love your writing very much! proportion we be in contact more about your article on AOL? I require a specialist in this house to solve my problem. May be that’s you! Taking a look ahead to look you.

Σχολιάστε