Το Ίδρυμα Ωναση και οι ψηφιοποιήσεις στο Science Festival

Διαβάστε επίσης

Από Illuminati

Περιηγηθείτε στις ψηφιακές εφαρμογές της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, γνωρίστε έργα που προκύπτουν από τη διασταύρωση τέχνης και επιστήμης, δοκιμάστε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας παρακολουθώντας από απόσταση τον καρδιακό παλμό!

Με ένα κοινό περίπτερο και τέσσερα πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, το Ίδρυμα Ωνάση, η Στέγη και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο συμμετέχουν ενεργά στο 4ο Athens Science Festival, στη μεγαλύτερη γιορτή επιστήμης και καινοτομίας, που πραγματοποιείται από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Οι ψηφιοποιήσεις της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και του Αρχείου Καβάφη, ανοίγουν την πρόσβαση του σπάνιου πνευματικού τους πλούτου στο ευρύ κοινό, διασφαλίζοντας τη διάδοση και μετάβαση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο μέλλον. H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση είναι το σπίτι του σύγχρονου πολιτισμού. Την κοινή παρουσία τους στο Athens Science Festival συμπληρώνει ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, ο οποίος αποτελεί συνδιοργανωτή του επιστημονικού Φεστιβάλ.

Το περίπτερο του Ιδρύματος Ωνάση θα είναι ανοιχτό και τις πέντε ημέρες του Φεστιβάλ (Τετάρτη 29, Πέμπτη 30 & Παρασκευή 31/3: 09.00-14.00, Σαββατοκύριακο 1 & 2/4: 11.00-19.00), ενώ την Τετάρτη 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν και τέσσερα εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές:

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια στο Athens Science Festival

Ομήρου Οδύσσεια: Αναζητώντας την Ιθάκη
Τετάρτη 29 Μαρτίου | 10.00-12.00 & 12.00-14.00 (μαθητές 9-17 ετών)
Φορέας: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Συντελεστής: Αλέξανδρος Παπανδρέου, Υποψήφιος Διδάκτορας στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυίας, Ιδρυτής του οργανισμού ΧΑΡΙΣΜΑΘΕΙΑ
Μέσα από τις περιπέτειες του Οδυσσέα τα παιδιά θα γνωρίσουν βασικές αρχές της θεωρίας παιγνίων καθώς και μοντέλα ηγεσίας και διοίκησης. Μέσα από το εκπαιδευτικό εργαστήρι της Ωνασείου Βιβλιοθήκης θα καταγράψουν τις διαφορές μεταξύ ενός καλού ηγέτη και ενός μάνατζερ, ενώ θα απαντηθούν ερωτήματα όπως το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιστημονικά εργαλεία για να λαμβάνουμε πιο αξιόπιστες αποφάσεις, αν τελικά ο Οδυσσέας ήταν ένας καλός ηγέτης, αλλά και το πώς διαμόρφωσαν οι επιλογές του το μέλλον των συντρόφων του; Τι θα έκαναν άραγε τα παιδιά αν βρίσκονταν στη θέση του;

Net Art: τέχνη – επιστήμη, σημειώσατε Χ
Τετάρτη 29 Μαρτίου | 09.00-10.30 (μαθητές 13-17 ετών)
Φορέας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συντελεστής: Νίκος Βογιατζής, σχεδιαστής των μέσων/εικαστικός
Παραδοσιακά, ο καλλιτέχνης και ο επιστήμονας εκπροσωπούσαν δύο διαφορετικούς κόσμους. Ενώ ο επιστήμονας όφειλε να είναι αντικειμενικός, να χρησιμοποιεί εγκεκριμένες μεθόδους και τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία με σκοπό την αποτύπωση και επεξήγηση της πραγματικότητας, ο καλλιτέχνης «όφειλε» αντίστοιχα να παραμένει υποκειμενικός, να αποδομεί τις διαδεδομένες μεθόδους ή να εφευρίσκει νέες και να εμμένει φωναχτά στην άποψή του για την πραγματικότητα. Στις μέρες μας παρατηρούμε τη σύγκλιση και υβριδοποίηση των δύο αυτών ρόλων, που ξεκινά από τις απαρχές των πρώτων φωτογραφικών τεχνικών. Στο εργαστήρι της Στέγης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν διαδικτυακές αφηγήσεις γύρω από τη σύγκλιση τέχνης και επιστήμης, αξιοποιώντας υλικό από επιστημονικά αρχεία και μαθαίνοντας βασικές αρχές διαδικτυακού σχεδιασμού, τον οποίο θα αντιμετωπίσουν ως επιστημονικό, τεχνολογικό και πολιτισμικό εργαλείο.

Μια μέρα στη μηχανή αναζήτησης
Τετάρτη 29 Μαρτίου | 09.00-10.30 (μαθητές 13-17 ετών)
Φορέας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συντελεστής: Κυριακή Γονή, εικαστικός
Το εργαστήρι απευθύνεται σε έφηβους μαθητές και εστιάζει στα προσωπικά δεδομένα και στο ψηφιακό ίχνος που αυτοί αφήνουν στο Διαδίκτυο. Με ευφάνταστη αφήγηση που εντάσσει την ποπ κουλτούρα της εφηβικής ηλικίας σήμερα, το εργαστήρι αποσκοπεί στην ενημέρωση και αφύπνιση των νεαρών χρηστών του Διαδικτύου. Ένας ενημερωμένος νεαρός διαδικτυακός χρήστης είναι ένας υπεύθυνος χρήστης. Συγκεντρώνοντας δεδομένα και δημιουργώντας τον προσωπικό χάρτη/ημερολόγιο οι μαθητές που θα συμμετάσχουν θα μάθουν κάποια στοιχεία για το τι είναι τα δεδομένα και πώς αυτά συλλέγονται, καθώς και πιθανούς τρόπους να προστατεύσουν την πληροφορία τους, αποκτώντας μία απαραίτητη γνώση που συντελεί σε μία πιο ευχάριστη και αποτελεσματική χρήση του Διαδικτύου και των ψηφιακών εργαλείων.

“Hack” your classroom: φτιάξε την τάξη σου όπως την θέλεις!
Τετάρτη, 29 Μαρτίου | 12.00-13.00 (μαθητές 13-17 ετών)
Φορέας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συντελεστές: Θανάσης Δεληγιάννης, ειδικός στις ανοικτές τεχνολογίες, Ιωάννα Βολάκη, αρχιτέκτονας
Ένα πρωτότυπο εργαστήρι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο οποίο οι μαθητές σχεδιάζουν την τάξη των ονείρων τους, με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Στη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μαθητές πειραματίζονται στη σχεδίαση και εκτύπωση τρισδιάστατων αντικειμένων, χρησιμοποιώντας βασικό εξοπλισμό και εργαλεία. Μαθαίνουμε το πώς να προσδιορίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στη σχολική τάξη μας και να βρίσκουμε μόνοι μας τις λύσεις. Με εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο ενδιαφέρουσα και λειτουργική και, τελικά, να δημιουργήσουμε από κοινού ένα σχολικό περιβάλλον που να μπορεί να εμπνεύσει, αλλά και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει τη διδασκαλία.

Παλαιότερα άρθρα: