Ιδρυτικό μέλος του Charlie Hebdo για το νεκρό εκδότη: Το παράκανε και έσυρε την ομάδα του στο θάνατο

Διαβάστε επίσης

Ευθύνες για το μακελειό στο Charlie Hebdo στον νεκρό εκδότη επιρρίπτει ιδρυτικό μέλος του σατιρικού περιοδικού.

O 80χρονος Henri Roussel, που συνέβαλε στην πρώτη έκδοση το 1970, κατηγόρησε τον Stéphane Charbonnier, γνωστό ως Charb, ότι έσυρε την ομάδα του στον θάνατο δημοσιεύοντας όλο και πιο προκλητικά σκίτσα.

“Πραγματικά στο κρατάω”, ήταν το μήνυμά του προς τον δολοφονημένο εκδότη. Μιλώντας στο περιοδικό Nouvel Obs, ο Henri Roussel, γνωστός με το ψευδώνυμο Delfeil de Ton σημείωσε πως ξέρει ότι “δεν έχει τελειώσει”.

“Τι τον έκανε να αισθανθεί την ανάγκη να σύρει την ομάδα του στο να το παρακάνει”, αναρωτιέται, χαρακτηρίζοντάς τον καταπληκτικό άντρα αλλά πεισματάρη. Μετά το πρώτο σκίτσο του Μωάμεθ στο εξώφυλλο το 2011 άγνωστοι έβαλαν φωτιά στα γραφεία του περιοδικού. “Δεν έπρεπε να το κάνει, αλλά το επανέλαβε έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2012”, σημείωσε.

Η συνέντευξή του προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Richard Malka, νομικού συμβούλου του Charlie Hebdo τα τελευταία 22 χρόνια, που έστειλε μήνυμα στον Matthieu Croissandeau, έναν από τους ιδιοκτήτες του Nouvel Obs και της Le Monde.

“Ο Charb δεν έχει ακόμα ταφεί και το Obs δεν βρίσκει τίποτα καλύτερο να δημοσιεύσει από ένα πολεμικό και δηλητηριώδες άρθρο για αυτόν”.

Ο Matthieu Croissandeau δημοσίευσε το μήνυμά του στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους “πρωτοπόρους της συμμορίας”.

Παλαιότερα άρθρα: