ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν θέλει συνεργασία – Επέλεξε τον ρόλο του ανταγωνιστή

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Jim Mattis, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να φανερώνουν ότι η Ρωσία επιιδιώκει μια θετική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας μάλιστα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επιλέξει αντίθετα τον ρόλο του στρατηγικού ανταγωνιστή.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι ο κ. Putin θέλει να χτίσει μια εποικοδομητική σχέση μαζί μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί καθώς αναζητούμε κοινό έδαφος», δήλωσε συγκεκριμένα ο Mattis σε Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφερόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο.

«Παρά ταύτα, σε αυτό το σημείο, έχει επιλέξει να είναι ανταγωνιστικός, για την ακρίβεια στρατηγικός ανταγωνιστής μας και θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με αυτό τον τρόπο», συμπλήρωσε.

Ο Joseph Dunford, Πρόεδρος της Επιτροπής Γενικών Επιτελείων των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μια αντίστροφη σχέση με τη Ρωσία. Ο προβληματισμός των υψηλόβαθμων στελεχών των ΗΠΑ σε σχέση με τη Μόσχα δεν είναι ανορθολογικός. Κι αυτό διότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλά διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα, μεταξύ άλλων στη Συρία.

Όσον αφορά στο τελευταίο μέτωπο, η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι είχε πει στις Ηνωμένες Πολιτείες πως είναι απαράδεκτο για την Ουάσινγκτον να χτυπήσει κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, αφότου ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές εναντίον φιλοκυβερνητικών στόχων.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί γερουσιαστές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και μια πιθανή πρόβλεψη που θα εμποδίζει τον Λευκό Οίκο να χαλαρώνει τις εν λόγω κυρώσεις χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Εκτός αυτού, Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί υπεύθυνοι για τις Εξωτερικές Σχέσεις και τις Τραπεζικές Επιτροπές βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για περίπου μία εβδομάδα σχετικά με την τροποποίηση ενός νομοσχεδίου για κυρώσεις στο Ιράν, που θα επιβάλει επίσης κυρώσεις στη ρωσική πλευρά, για θέματα όπως η εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές του 2016, η προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας στην Ουκρανία και η στήριξη στην κυβέρνηση της Συρίας κατά τη διάρκεια του εξαετούς εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι με την επέκταση των κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και την απουσία ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου για τα φλέγοντα ζητήματα της παγκόσμιας σφαίρας, όπως ο εμφύλιος στη Συρία, όχι μόνο σχέσει συνεργασίας δεν αναπτύσσονται αλλά επιπλέον μέτωπα προστριβής και αντιπαράθεσης.

Πηγές: Reuters, AFP

Παλαιότερα άρθρα: