ΗΠΑ: Μπήκε στο Μουσείο Smithsonian το πρώτο άδειο φιαλίδιο εμβολίου της Pfizer

Διαβάστε επίσης

Όταν μία νοσοκόμα μονάδας ΜΕΘ της Νέας Υόρκης έκανε στις 14 Δεκεμβρίου 2020 το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, η στιγμή θεωρήθηκε ιστορική. Τώρα, το άδειο -πλέον- πρώτο φιαλίδιο αυτού του εμβολίου Pfizer/BioNTech αποκτήθηκε από το σημαντικότερο αμερικανικό επιστημονικό μουσείο, το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Smithsonian στην Ουάσιγκτον, όπου θα εκτεθεί.

Μαζί με το φιαλίδιο θα εκτίθενται άλλα σχετικά αντικείμενα, όπως η κάρτα εμβολιασμού της νοσοκόμας Σάντρα Λίντσεϊ, τα ιατρικά ρούχα της, τα υλικά που χρειάστηκαν για τη διατήρηση του εμβολίου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, σύριγγες κ.ά. Τα υλικά δωρήθηκαν από το νοσοκομείο Northwell Health όπου εργάζεται η ίδια.

«Όλα αυτά τα ιστορικά -πλέον- αντικείμενα όχι μόνο πιστοποιούν την αξιοσημείωτη επιστημονική πρόοδο, αλλά, επίσης, αντιπροσωπεύουν την ελπίδα που παρέχεται σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ζουν τις απανωτές κρίσεις που έφερε η Covid-19», ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, η διευθύντρια του μουσείου, Άνθια Χάρτιγκ.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2020, το Μουσείο Smithsonian συλλέγει αντικείμενα που συνιστούν ντοκουμέντα της πανδημίας και των κοινωνικών συνεπειών της. Μεταξύ άλλων, οι πλαστικές σακούλες σκουπιδιών που οι υγειονομικοί στα αμερικανικά νοσοκομεία χρειάστηκε να φορούν ως προστατευτικό εξοπλισμό, όταν υπήρχε ακόμη έλλειψη των κατάλληλων στολών, καθώς και πινακίδες που έφτιαχναν οι άνθρωποι για να δείξουν υποστήριξη στους αγαπημένους τους, οι οποίοι νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση.Το διάσημο μουσείο, που διαθέτει διάφορα ιστορικά επιστημονικά εκθέματα, όπως την αρχική πενικιλίνη του Αλεξάντερ Φλέμινγκ, το πρώτο εμβόλιο πολιομυελίτιδας του Τζόνας Σαλκ, τα πρώτα φάρμακα προϊόντα βιοτεχνολογίας κ.ά., ετοιμάζει μία μεγάλη έκθεση με τίτλο «Στην Αρρώστια και στην Υγεία», που θα ανοίξει το 2022 και στην οποία θα εκτεθούν αντικείμενα σχετικά με τις προσπάθειες να ελεγχθούν και να θεραπευθούν διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων η Covid-19.

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι δώρισε το 3D μοντέλο του κορωνοϊού που παρουσίασε στο Κογκρέσο, στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Smithsonian

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι, δώρισε το μοντέλο 3D  του κορωνοϊού, στο οποίο βασίστηκε για να βοηθήσει το Αμερικανικό Κογκρέσο να κατανοήσει καλύτερα τον ιό, επίσης στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Smithsonian, στην Ουάσιγκτον.«Νομίζω ότι όταν φτάνεις σε ένα συγκεκριμένο στάδιο, έχεις πράγματα που είναι πιο πολύτιμα για το ευρύ κοινό από ό, τι να τα κρατάς εσύ» ανέφερε ο δρ. Φάουτσι σε δήλωσή του.

Το μοντέλο κατασκευάστηκε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ με έναν εκτυπωτή 3D. Δείχνει τα δομικά στοιχεία του ιοσωματιδίου SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης -ακίδας που ανοίγει το δρόμο στον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Ήθελα να διαλέξω κάτι που ήταν πολύ σημαντικό για μένα, επειδή το χρησιμοποιούσα τόσο συχνά» δήλωσε ο Φάουτσι σε συνέντευξή του στους New York Times.

Παλαιότερα άρθρα: