Το it girl στις “Νύχτες Πρεμιέρας”, από φεστιβάλ… σε φεστιβάλ

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Γιώτα Μπουγά

Θα ξεκινούσα το κείμενό μου μιλώντας για τον εκπληκτικό Σεπτέμβρη στην Αθήνα, αλλά μιας και αυτό το έκανα στο προηγούμενο άρθρο μου, σκέφτομαι να σας πω πόσο ωραίες ταινίες θα βγουν στις αίθουσες μέσα στους επόμενους μήνες.

Νομίζω το καταλάβατε… Πήρα ήδη μια πρόγευση από το τι θα δούμε στις αίθουσες φέτος το χειμώνα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, τις “Νύχτες Πρεμιέρας”.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινίασε την κινηματογραφική σεζόν με τον καλύτερο τρόπο. Χωρίς να υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τα μεγάλα φεστιβάλ, οι “Νύχτες Πρεμιέρας” έρχονται με διεθνείς προσκεκλημένους και πρωτοκλασάτες παραγωγές. Δε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να εντοπίσετε στο πρόγραμμα τη “Julieta” του Αλμοδόβαρ, το ντοκιμαντέρ για το David Lynch, καθώς και το αφιέρωμα στο Louis Malle.

IMG_20160927_231517

Δείτε από νωρίς, όμως, τι σας ενδιαφέρει, γιατί τα εισιτήρια για τις πολυαναμενόμενες πρεμιέρες εξανλούνται από τις πρώτες κιόλας μέρες. Φέτος, πραγματικά, δεν ήθελα να χάσω ταινία για ταινία. Με το που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα -πριν 2 βδομάδες περίπου- πρέπει να ήμουν από τους πρώτους που έκλεισαν να δουν την “Υπηρέτρια” του κορεάτη σκηνοθέτη του Old Boy Παρκ τσαν Γουκ, καθώς και το “Dancer” το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του χορευτή στο συγκλονιστικό video του “Take me to Church” Sergei Polunin.

Φυσικά και θα έβλεπα κι άλλες ταινίες, αν δε μεσολαβούσε ένα ταξίδι στη Ζυρίχη… Τελικά, όπως θα καταλάβαιτε από την παρακάτω σύμπτωση, μάλλον υπάρχει ο “Θεός των σινεφίλ”, γιατί η παραμονή μου στην Ελβετία συνέπεσε με το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης, το ZFF. Μπορεί να έχασα τη “Julieta”, αλλά κατάφερα να δω το “Νερούδα” παρουσία του σκηνοθέτη Pablo Narain, το συγκινητικό “A Monster calls” και την ταινία για τη ζωή του διαβόητου τρομοκράτη Carlos.

IMG_20160925_153617

Αν και μέχρι στιγμής απαριθμώ τίτλους, στόχος δεν είναι ένα παραπάνω lifestyle άρθρο, αλλά να σας ανοίξω την όρεξη για σινέμα όσο είναι ακόμη καιρός, γιατί οι “Νύχτες Πρεμιέρας” τελειώνουν στις 2 Οκτωβρίου. Άλλωστε, έπιασε κρύο κι οι καλές ταινίες είναι πολλές! Επιπλέον, σας διαβεβαιώ ότι συνιστώ ανεπιφύλαχτα ό, τι έχω αναφέρει πιο πάνω.

Τώρα, η Ζυρίχη σε σχέση με την Αθήνα είχε παραπάνω μια πλωτή αίθουσα προβολών, ένα πράσινο -αντί για κόκκινο- χαλί, τις λαμπερές παρουσίες της Uma Thurman και του Oliver Stone, αλλά και μια τσιμπημένη τιμή εισιτηρίου 20 και πλέον ευρώ. Κατά τα άλλα, οι ημερομηνίες συμπίπτουν, παρουσιάστηκαν οι ίδιες -πάνω κάτω- ταινίες με ή χωρίς την παρουσία λαμπερών συντελεστών και τα εισιτήρια είναι σε πολύ καλύτερη τιμή!

IMG_20160925_153731

Οι 22ες “Νύχτες Πρεμιέρας” ξεκίνησαν στις 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν ως τις 2 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις αίθουσες προβολών και τις τιμές των εισιτηρίων στη σελίδα του φεστιβάλ.

Φωτογραφίες: Γιώτα Μπουγά

Παλαιότερα άρθρα: