Ιταλία: Αίτημα στην ΕΕ να αξιοποιήσει τα €28,5 δισ. από το πρόγραμμα SURE

Διαβάστε επίσης

Nα αξιοποιήσει το μερίδιο που της αναλογεί ύψους 28,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ανεργίας SURE της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε η Ιταλία, μετά τα νέα μέτρα στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας για να στηρίξει την οικονομία από το πλήγμα του κορωνοϊού.

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την Παρασκευή ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 25 δισ. ευρώ, διαθέτοντας περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού για τη στήριξη της απασχόλησης.

Επίσης επέκτεινε τα προσωρινά προγράμματα απολύσεων έως και 18 εβδομάδες, θέτοντας όρους και απαιτώντας από τις επιχειρήσεις να μην περικόψουν θέσεις εργασίας για να λάβουν κρατική ενίσχυση.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και η υπουργός Εργασίας Νούνζια Κατάλφο δήλωσαν σήμερα σε κοινή ανακοίνωση ότι απέστεικαν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το οποίο ζητάνε να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα SURE.

«Η οικονομία της Ιταλίας υπέφερε πολύ εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν από τα τέλη Φεβρουαρίου, τα οποία έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην αναχαίτιση της μετάδοσης, ωστόσο είχαν ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και το κοινωνικό σύστημα», ανέφεραν οι δύο υπουργοί.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η οποία οδήγησε σε περισσότερα από 35.000 θύματα στη χώρα, η Ιταλία έχει υιοθετήσει μέτρα που πρόκειται να διευρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 100 δισ. ευρώ φέτος, εκτοξεύοντας το στο 11,9% του ΑΕΠ, από 1,6% το 2019.

Παλαιότερα άρθρα: